Τρίτη 1 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ
"Οχι" στη νομιμοποίηση των ναρκωτικών

ΓΕΝΕΥΗ. -

Με ένα συντριπτικό και βροντερό "όχι" στη νομιμοποίηση όλων των ναρκωτικών ουσιών απάντησαν εκατοντάδες χιλιάδες Ελβετοί ψηφοφόροι στο προχθεσινό δημοψήφισμα στη χώρα τους.

Οι Ελβετοί ψηφοφόροι που κλήθηκαν την Κυριακή στις κάλπες, έπρεπε να αποφασίσουν με την ψήφο τους γιατρία ζητήματα που αποτελούσαν θέματα προς επίλυση για την ομοσπονδιακή κοινωνία τους. Μεταξύ αυτών η αποποινικοποίηση των ναρκωτικών, η νομιμοποίηση της νυχτερινής εργασίας των γυναικών αλλά και ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας.

Οσον αφορά την αποποινικοποίηση όλων των ναρκωτικών ουσιών (χασίς, μαριχουάνα, τα είθισται "ως μαλακά ναρκωτικά" αλλά και άλλων ναρκωτικών ουσιών) στο προτεινόμενο από την κυβέρνηση πλαίσιο του αγώνα εναντίοντων λαθρεμπόρων ναρκωτικών, οι ψηφοφόροι απάντησαν "όχι" σε ποσοστό που ξεπέρασε το 75%. Το προτεινόμενο από την κυβέρνηση και τις ομοσπονδιακές αρχές πλαίσιο προέβλεπε τη νομιμοποίηση των "μαλακών" λεγόμενων ναρκωτικών ουσιών στο πλαίσιο πάταξης της δράσης των ναρκεμπόρων σε μια "αγορά", η αξία της οποίας εκτιμάται από την ελβετική αστυνομία σε 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Ενα όμως σχέδιο το οποίο τελικά δεν εγκρίθηκε αφού μάλλον οι Ελβετοί "δε δείχνουν να κατανοούν" ότι ο διαχωρισμός και η νομιμοποίηση των "μαλακών ουσιών"είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος για να καταπολεμηθεί η μάστιγα των ναρκωτικών που ταλανίζει τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και όλου του "πολιτισμένου κόσμου", είτε αφαιρώντας κατά τραγικό τρόπο το "έμψυχο δυναμικό" των χωρών αυτών, είτε ρίχνοντας σε "ηδονικό λήθαργο και απραξία" μεγάλα τμήματα της νεολαίας, μετατρέποντάς τους σε "άβουλους και άκακους" παρατηρητές του κοινωνικού και πολιτικού γίγνεσθαι. Το δεύτερο ζήτημα που οι αρχές ζητούσαν από τους εκλογείς να ψηφίσουν και να εγκρίνουν, ήταν η επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου με τη δαπάνη συνολικά περίπου 1,5 δισ. ελβετικών φράγκων για την κατασκευή δύο νέων τούνελ κάτω από τον ορεινό όγκο των Αλπεων. Το "ναι" πλειοψήφησε και το αποτέλεσμα, όπως σχολίασαν αναλυτές στην ελβετική τηλεόραση, είναι ότι οι Ελβετοί "θα βάλουν το χέρι στις τσέπες τους" για να εκσυγχρονιστεί το σιδηροδρομικό δίκτυο και να μειωθεί το ποσοστό της σιδηροδρομικής "απομόνωσης" της Ελβετίας από γειτονικά της κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Γερμανία, Ιταλία κλπ. ).

Τέλος, η τρίτη σημαντική πρόταση που ετέθη σε δημοψήφισμα και μάλιστα σε 23 καντόνια της Ελβετίας, αφορούσε τη μεταρρύθμιση του ισχύοντας εργατικού νόμου, ο οποίος χρονολογείται από το 1964, ώστε να επιτραπεί στις γυναίκες η απασχόλησή τους τη νύχτα (!). Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα, το "ναι" πλειοψήφησε με ποσοστό γύρω στο 60%. Βέβαια αν πάρουμε υπόψη ότι και για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών πέρσι είχαν ψηφίσει θετικά και έφτασε μόλις ένας χρόνος για να μεταστραφεί πλήρως η κοινή γνώμη, μάλλον είναι σίγουρο ότι και οι σημερινές γνωμοδοτήσεις των Ελβετών, οφείλονται στη λειψή ενημέρωση και στην προπαγάνδα του "εκσυγχρονισμού" της αγοράς εργασίας και των εργασιακών σχέσεων, παρά σε συνειδητή άποψη που πισωγυρίζει κατακτήσεις των γυναικών στο Μεσαίωνα.

Οι βασικές συνταγματικές ρυθμίσεις που λειτουργούν σε ομοσπονδιακό επίπεδο επιτρέπουν τη δυνατότητα προσφυγής σε κάποιου είδους δημοψήφισμα για ένα θέμα, εφ' όσον συγκεντρωθεί ο προκαθορισμένος αριθμός υπογραφών πολιτών. Με τη συγκέντρωση λοιπόν του αναγκαίου και απαραίτητου αριθμού υπογραφών, οι ελβετικές αρχές είναι υποχρεωμένες να διοργανώσουν - σε τοπική, καντονιακή ή και εθνική κλίμακα, ανάλογα με την περίπτωση - δημοψηφίσματα. Με αυτά, ο ελβετικός λαός "κυρίαρχα", όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ελβετικό Σύνταγμα, αποφαίνεται αμετάκλητα για τα θέματα εκείνα, που τίθενται στην κρίση του.

Υποχρεωτική κατά τον ελβετικό νόμο είναι η διενέργεια δημοψηφισμάτων για διατάγματα και διατάξεις, που με το περιεχόμενό τους τροποποιούνται άρθρα του ελβετικού Συντάγματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ