Παρασκευή 20 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αφιερώματα για τον Μπ. Μπρεχτ

Το Κέντρο Μουσικού Θεάτρου Βόλου οργανώνει Διεθνές Φεστιβάλ, που φέτος αφιερώνεται στον Μπρεχτ,με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη γέννησή του. Στο πλαίσιο αυτού του αφιερώματος εντάσσεται και η παράσταση με το έργο "Η όπερα της πεντάρας" των Μπρεχτ - Βάιλ,που ανεβαίνει, αύριο, στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου.Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Κέντρου Μουσικού Θεάτρου Βόλου,της Λυρικής Σκηνής και του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου.Στην παραγωγή συνεργάζεται και η Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου.Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Σωτηρίας Ματζίρη,σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη,σκηνικά - κοστούμια Κώστα Βελινόπουλου και χορογραφίες Αλίκης Καζούρη.Τη διεύθυνση Ορχήστρας έχει ο Συμεών Κόγκαν.Παίζουν: Αλέξανδρος Μυλωνάς, Νίκος Αλεξίου, Κερασία Σαμαρά, Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Κατερίνα Γιαμαλή, Ελένη Σταμίδου, Ευαγγελία Μουμούρη, Αλέξανδρος Αθανασίου, Δημήτρης Βογιατζής, Δημήτρης Γεωργαλάς, Γιάννης Κοτσαρίνης, Θοδωρής Μπουζιάκος, Δημήτρης Ντάσιος, Σταμάτης Παγασαίος, Χρήστος Πλαϊνης, Θάνος Δερμάτης κ. ά. Το έργο θα παρουσιαστεί και στην Αθήνα, στη Λυρική Σκηνή,στις 27, 28 και 29 του Νοέμβρη.

  • Βασισμένο στο διήγημα "Τέσσερις άντρες και μια παρτίδα πόκερ",το θεατρικό έργο "Τζόνυ ο τυχεράκιας" αποτελεί μια σύγχρονη προσέγγιση στον κόσμο του Μπρεχτ.Η παράσταση, που είναι συμπαραγωγή του Μουσικού Θεάτρου Βόλου,του Μεγάρου Μουσικής και του θεάτρου "Μουνζόντουρμ" της Φραγκφούρτης, παρουσιάζεται, αύριο και την Κυριακή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η Ελενα Βάλντμαν,σχεδιάστρια, σκηνοθέτις και σκηνογράφος της παράστασης, χρησιμοποιεί φωνές μαγνητοφωνημένες και "παντρεμένες" με τη μουσική, με ηλεκτρονικό υπολογιστή, ενώ στο οπτικό πεδίο του θεατή συνδυάζει προβολές βίντεο και διαφανειών με έναν ηθοποιό - χορευτή που κινείται μπρος και πίσω από τις οθόνες. Η ελληνική μετάφραση είναι της Ελένης Βαροπούλου,η μουσική του Δημήτρη Μαραγκόπουλου.Αφηγητής ο Κώστας Γαλανάκης και χορευτής ο Φ. Μπάχμαν.
  • Στο Υπερώο του θεάτρου "Αθηνά" έχει σήμερα πρεμιέρα η Εταιρεία Θεάτρου "Θεώρημα",με το έργο του Λαρς Κλύμπεργκ "Οι Υδροχόοι",που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιώργου Ζαμπουλάκη,μετάφραση - απόδοση Θάνου Βόβολη και Γιώργου Ζαμπουλάκη,σκηνικά - κοστούμια Θάνου Βόβολη και οργάνωση οπτικού υλικού Νίκου Δέδε. Παίζουν: Βασίλης Ευταξόπουλος, Δημήτρης Καραμπέτσης.Με το έργο αυτό το "Θεώρημα" τιμά τους δύο μεγάλους καλλιτέχνες Μπρεχτ και Αϊζενστάιν,που φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή τους. Μέσα σ' ένα τρένο που πηγαίνει από το Βερολίνο στη Μόσχα, συνταξιδεύουν οι δύο μεγάλοι διανοητές του αιώνα μας.
  • Πρεμιέρα, σήμερα και στο θέατρο "Αττις",όπου επαναλαμβάνεται "Το Χρήμα" του Μπρεχτ,που ανεβαίνει σε μετάφραση, δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου,σκηνικά Δήμου Τσιγκάκου.Στα κρουστά ο Τάσος Δήμας.Παίζουν: Σοφία Μιχοπούλου, Σοφία Χιλλ και Χρήστος Λύγκας.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φεστιβαλικές παραστάσεις(6/7/2013)
Φεστιβαλικές παραστάσεις(6/7/2013)
1ο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αθήνας(20/8/2011)
ΑΤΙΤΛΟ(22/10/2003)
Πρεμιέρες στη Θεσσαλονίκη(20/10/2000)
Αφιέρωμα στον Μπρεχτ(23/10/1998)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org