Παρασκευή 20 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παραβίασαν δημοκρατικές αρχές

Κυρώσεις στους τηλεοπτικούς σταθμούς MEGA, ANTENNA και ΣΚΑΪ

Αυστηρή σύσταση, που συνοδεύεται από "ηθική κύρωση" και από χρηματική, ύψους 5 εκατομμυρίων, επέβαλε με χτεσινή του απόφαση το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΑΝΤΕΝΝΑ, MEGA και ΣΚΑΪ, για παραβίαση θεμελιωδών δημοκρατικών αρχών. Αιτία της επιβολής των κυρώσεων ήταν η παραβίαση της οδηγίας του ΕΣΡ, που αφορούσε τη μη μετάδοση exit polls πριν κλείσουν οι κάλπες, στον α και β γύρο των πρόσφατων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

Ομόφωνα τα μέλη του ΕΣΡ, όπως είπε ο πρόεδρός του, Παύλος Σούρλας, διαπίστωσαν ότι η πρόωρη, πριν λήξει η ψηφοφορία, δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων, όχι μόνο παραβίασε την οδηγία που έγκαιρα είχε εκδώσει το ΕΣΡ, αλλά και θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματος. Αρχές - όπως διευκρίνισε ο Π. Σούρλας - που αφορούν το σεβασμό θεμελιωδών δημοκρατικών διαδικασιών, όπως είναι η ψηφοφορία και η αρχή του ανεπηρέαστου της διαμόρφωσης πρόθεσης ψήφου. Μετά από τη διαπίστωση των παραβιάσεων, το ΕΣΡ αποφάσισε να επιβάλει πολύ αυστηρή σύσταση στους τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς και "ηθική κύρωση". Με την κύρωση αυτή, το MEGA, o ANTENNA και ο ΣΚΑΪ θα υποχρεωθούν να μεταδώσουν στη διάρκεια του προγράμματός τους και στη ζώνη ενημερωτικών και ειδησεογραφικών εκπομπών την απόφαση και το σκεπτικό του ΕΣΡ. Επίσης, στους τρεις σταθμούς επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 5 εκατομμυρίων, το οποίο, όπως τονίστηκε, είναι "συμβολικό", αφού δεν ανταποκρίνεται στη "βαρύτητα" των δημοκρατικών αρχών που παραβιάστηκαν. Είναι επίσης "προειδοποιητικό", αφού στο μέλλον, εάν υπάρξουν πάλι παραβιάσεις, δε θα γίνει το ίδιο. Η απόφαση για τις κυρώσεις εγκρίθηκε από όλα τα μέλη του ΕΣΡ, με μόνη εξαίρεση τον Ιάσονα Μοσχοβίτη, ο οποίος την καταψήφισε.

Σοβαρός όμως κίνδυνος παραβίασης των δημοκρατικών αρχών υπάρχει και με τις εκπομπές, που αφορούν τις εκλογές και που μεταδίδονται τη μέρα των εκλογών, πριν κλείσουν οι κάλπες και ολοκληρωθεί η ψηφοφορία, όπως χαρακτηριστικά έγινε και στις πρόσφατες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Το ΕΣΡ προβληματίστηκε για το θέμα αυτό και χτες αποφάσισε μια "ευρύτερη" παρέμβαση, όπως σημείωσε ο Παύλος Σούρλας. Θεωρεί ότι θα πρέπει να τηρείται με αυστηρότητα η υφιστάμενη νομοθεσία. Για το λόγο αυτό έχει την άποψη ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η μετάδοση πολιτικών εκπομπών από την Παρασκευή το βράδυ έως και την Κυριακή των εκλογών μέχρι που να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία. Την απόφασή του αυτή θα τη "μεταφέρει" και θα τη συζητήσει με τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, και με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Το ΕΣΡ πιστεύει ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία και πρόταση θα πρέπει να πάρει μορφή νομοθετικής ρύθμισης.

Χτες επίσης συζητήθηκε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τον έλεγχο, για το εάν ή όχι οι τηλεοπτικοί σταθμοί τήρησαν την αρχή της ισότιμης μεταχείρισης των υποψηφίων και των συνδυασμών τους στις πρόσφατες εκλογές. Τα κανάλια ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του ΕΣΡ και έχουν στείλει τις σχετικές κασέτες εκπομπών, που είχαν σχέση με τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές. Καταγγελίες στο ΕΣΡ δεν έχουν γίνει μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από υποψηφίους.

Κ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ