Πέμπτη 19 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ωρα για "ανασυγκρότηση" του κρατικού μηχανισμού
  • Αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίζει για τις αντιδραστικές αλλαγές μέσω των Οργανισμών των υπουργείων
  • Στο πλευρό της η ηγεσία της ΝΔ

Στη δημιουργία των όρων, προϋποθέσεων και συμμαχιών για να προχωρήσουν οι αντιδραστικές αλλαγές στα υπουργεία, με στόχο την ανασυγκρότηση του κρατικού μηχανισμού στη βάση των αναγκών και της κυρίαρχης νεοφιλελεύθερης πολιτικής, επικεντρώνει τις προσπάθειές της η κυβέρνηση Σημίτη.

Η κατάρτιση των νέων Οργανισμών, που θα αποτελέσει θέμα ημερήσιας διάταξης στην αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποτελεί ένα ακόμα εργαλείο, το οποίο μαζί με την επιβολή του αυταρχικού δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, τις μαζικές ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων υπηρεσιών και την άρση της μονιμότητας, θα αποτελέσουν το βαρύ πυροβολικό για τη δημιουργία ενός "κράτους επιτελείου" και μιας δημόσιας διοίκησης που θα μπορεί γρήγορα και αποτελεσματικά να υλοποιεί τις σκληρές αντιλαϊκές επιλογές. Το αντιδραστικό αυτό πλαίσιο περιλαμβάνει και μέτρα για τη χειραγώγηση και καθυπόταξη των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να μετατραπούν σε "άβουλα" όργανα εκτέλεσης της "θέλησης του κράτους".

Παράλληλα, όμως, η κυβέρνηση δε θα "περιμένει" τις δημόσιες υπηρεσίες για να προχωρήσει τα αντιλαϊκά της σχέδια. Γι' αυτό βασικός στόχος των οργανωτικών αλλαγών είναι η δημιουργία "ειδικών υπηρεσιών", έξω και πέρα από την υφιστάμενη ιεραρχία, οι οποίες θα φροντίζουν για την απρόσκοπτη υλοποίηση των κυβερνητικών μέτρων. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε υπηρεσιακό σημείωμα του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, οι υπηρεσίες αυτές "μπορούν να στελεχώνονται τόσο από έμπειρα διοικητικά στελέχη, όσο και από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες" (!). Αποστολή τους είναι να δημιουργούν τις προϋποθέσεις (τεκμηρίωση, παρακολούθηση, αξιολόγηση) και να ελέγχουν τις υπηρεσίες του δημοσίου για να παράγουν το "επιθυμητό έργο". Μέχρι να δημιουργηθούν αυτές οι υπηρεσίες, παράγοντες του υπουργείου προτείνουν να υποκατασταθούν από τις υπάρχουσες "ομάδες διοίκησης έργου".

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης έχει επεξεργαστεί τις βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν τους νέους Οργανισμούς, ώστε τα υπουργεία να μετατραπούν σε "επιτελικές μονάδες". Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται. 1. Οι γενικές διευθύνσεις πρέπει να οργανώνονται σε αντιστοιχία με τις βασικές αρχές των υπουργείων. Οι υποστηρικτικές λειτουργίες κάθε υπουργείου δεν μπορεί να ασκούνται από μία γενική διεύθυνση. 2. Οι υποστηρικτικές υπηρεσιακές μονάδες ενοποιούνται υποχρεωτικά, όπως και οι ομοειδείς κλάδοι. 3. Συστήνονται τόσες υπηρεσιακές μονάδες όσες μπορούν να στελεχωθούν με επαρκή αριθμό υπαλλήλων. Μια διεύθυνση πολιτικής, τονίζεται, δεν μπορεί να στελεχώνεται με αριθμό υπαλλήλων κάτω του 25 - 30. 4. Συστήνονται νέοι κλάδοι και ειδικότητες, σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις.

Ολη αυτή η επιχείρηση ντύνεται με τον εύηχο όρο "διοίκηση ποιότητας" και προωθείται παράλληλα με την παροχή ορισμένων υπηρεσιών (έκδοση πιστοποιητικών μέσω τηλεφώνου, κλπ.), τις οποίες όμως θα πληρώνουν οι πολίτες.

Χθες, η ηγεσία της ΝΔ, μέσω δήλωσης του αρμόδιου τομεάρχη Πρ. Παυλόπουλου, έσπευσε να δηλώσει την υποστήριξή της στις "τομές" που σχεδιάζει η κυβέρνηση Σημίτη και να ασκήσει πιέσεις για πιο σκληρά μέτρα, όπως η ταχύτερη μείωση του κράτους μέσω της κατάργησης ή συγχώνευσης των 2.000 νομικών προσώπων και υπηρεσιών, αλλά και υποχρεωτικές μετατάξεις χωρίς να περιμένει την κατάρτιση των Οργανισμών των υπουργείων!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ