Με συμφωνία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, η χώρα μας, όχι μόνο συνεχίζει την εμπλοκή της στο ΝΑΤΟικό "στρατό κατοχής", που υπάρχει στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, αλλά εμπλέκει και άλλες χώρες, όπως τη Βουλγαρία.
Τα δύο κόμματα κύρωσαν χτες στη Βουλή τη συμφωνία Ελλάδας - Βουλγαρίας, με την οποία προβλέπεται ότι στην ελληνική στρατιωτική δύναμη που εδρεύει στη Βοσνία εντάσσεται μία βουλγαρική διμοιρία μεταφορών, που θα χρηματοδοτείται από την Ελλάδα και θα είναι υπό τις διαταγές της ελληνικής διοίκησης.
"Η συμφωνία διαιωνίζει μία απαράδεκτη κατάσταση που αφορά το ΝΑΤΟικό στρατό κατοχής στη Βοσνία", είπε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης, υπενθυμίζοντας ότι η λεγόμενη "δύναμη σταθερότητας", ενώ είχε πάει στη Βοσνία με πρόσχημα τον αφοπλισμό από βαρέα όπλα, παραμένει εδώ και χρόνια και "δε λέει να φύγει από εκεί". Είναι ξεκάθαρος ο επεμβατικός της χαρακτήρας, είπε ο βουλευτής, υπογραμμίζοντας ότι υπήρχαν και άλλοι τρόποι ειρήνευσης στην περιοχή, όπως ήταν η αποστολή κυανοκράνων του ΟΗΕ και ο αποκλεισμός όμορων χωρών από την αποστολή. Το αποτέλεσμα είναι να έχει μετατραπεί η Βοσνία σε προτεκτοράτο και η χώρα μας να εμπλέκει και άλλες γειτονικές χώρες, κάνοντας ζημιά στην υπόθεση της ειρήνευσης και της σταθερότητας στην περιοχή.
Αντί η χώρα μας να προωθεί την ειρήνη, γίνεται προαγωγός των συμφερόντων των ιμπεριαλιστών, τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, υπενθυμίζοντας ότι υπεύθυνοι για το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας είναι οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές. Αυτοί, συνέχισε, αξιοποίησαν τα όποια εσωτερικά προβλήματα της χώρας και με την τακτική του "διαίρει και βασίλευε" οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Στη Βοσνία, είναι κατακτητές του χειρίστου είδους και, γι' αυτό, αυτό που πρέπει να κάνει η χώρα μας είναι να αποσυρθεί από εκεί και όχι να δημιουργεί και συνενόχους, όπως με τη συγκεκριμένη συμφωνία.
Ο υφυπουργός Αμυνας Δ. Αποστολάκης, στη σύντομη παρέμβασή του, ισχυρίστηκε ότι η παρουσία της χώρας μας στη Βοσνία βοηθάει στη διατήρηση της ειρήνης και τυχόν απόσυρση της "δύναμης σταθερότητας" θα έχει σαν αποτέλεσμα την αναζωπύρωση του εμφυλίου.
Κατά της συμφωνίας, ψήφισε τελικά και ο ΣΥΝ, παρόλο που η Μ. Δαμανάκη έσπευσε να επαναλάβει τα όσα είπε στην αρμόδια επιτροπή ότι δε συμφωνεί με τον όρο "δυνάμεις κατοχής" που δίνεται για τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις που υπάρχουν στη Βοσνία. Το ΔΗΚΚΙ, παρόλο που στην επιτροπή είχε ταχθεί κατά της συμφωνίας, χτες δεν τοποθετήθηκε.