Τετάρτη 11 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ

Μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να επικυρωθεί η Συνθήκη του Αμστερνταμ από τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αν μάλιστα ισχύει η δήλωση του πρωθυπουργού της 1ης Οκτωβρίου, τότε πρέπει εντός των ημερών η κυβέρνηση να φέρει τη Συνθήκη για επικύρωση στη Βουλή. Ενα κείμενο καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της χώρας, αφού εκτός των άλλων αφορά και στην ίδια την εθνική κυριαρχία της, οδεύει προς την επικύρωση με σπουδή και συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς να υπάρξει ούτε η στοιχειώδης ενημέρωση του ελληνικού λαού. Δείγμα κι αυτό της περιφρόνησης με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τη γνώμη τού κατά τα άλλα "κυρίαρχου λαού", όπως ορίζει και το Σύνταγμα της χώρας. Βέβαια δείγμα αυτής της περιφρόνησης είχαμε και πρόσφατα όταν ο κ. Σημίτης και η κυβέρνησή του έριξαν στο καλάθι των αχρήστων το μήνυμα που ανέδειξε το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, το μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής.

Η Συνθήκη του Αμστερνταμ, σύμφωνα με τις φιλοδοξίες των αρχιτεκτόνων της, σκοπεύει στην πολιτική ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπληρώνοντας τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, η οποία και οδήγησε στην οικονομική και νομισματική ενοποίηση. Ενσωματώνει τη Συμφωνία Σένγκεν, περιλαμβάνει το δρακόντειο "Σύμφωνο Σταθερότητας", προδιαγράφει τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, καθιερώνει ένα νέο σύστημα λήψης αποφάσεων στα κοινοτικά όργανα με πλειοψηφία και κατηγοριοποιεί τα κράτη - μέλη ανάλογα με την οικονομική ισχύ τους, παρέχοντας πρόσθετα δικαιώματα στους πλούσιους με ανάλογη αύξηση των υποχρεώσεων των φτωχών. Φυσικά το όλο σχέδιο έχει τη σφραγίδα των πολυεθνικών επιχειρήσεων, που θέλουν όχι μόνο τη διασφάλιση και την αύξηση των κερδών τους, αλλά και αναζητούν τη διεύρυνση των αγορών, ενώ τώρα επιδιώκουν να θωρακίσουν παραπέρα και πολιτικά την κυριαρχία τους.

Απ' την άλλη όψη αυτού του νομίσματος, αυτή που η κυβέρνηση επιμένει να κρατά στο σκοτάδι, υπάρχουν οι σκληρές συνέπειες για τους εργαζόμενους, για τους λαούς των κρατών - μελών. Ηδη οι Ελληνες εργαζόμενοι, αλλά και άλλα λαϊκά στρώματα, έχουν γνωρίσει τις συνέπειες από την εφαρμογή της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Η σκληρή, πολύχρονη λιτότητα, η εκρηκτική αύξηση της ανεργίας, η συστηματική καταστροφή της παραγωγικής βάσης, ο μαζικός διωγμός των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών, ο στραγγαλισμός των μικρομεσαίων επιχειρηματιών είναι ορισμένα από τα αποτελέσματα των προγραμμάτων "σύγκλισης". Τώρα, λοιπόν, με τη Συνθήκη του Αμστερνταμ όλα αυτά μονιμοποιούνται και προστίθενται η διευρωπαϊκή αστυνομοκρατία της Συμφωνίας Σένγκεν, η "δικτατορία των τραπεζιτών" με τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο ακρωτηριασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Και το ερώτημα είναι: Ποιος έδωσε στην κυβέρνηση και στον κ. Σημίτη το δικαίωμα να διαπραγματευτεί μια τέτοια Συνθήκη; Ποιος του έδωσε το δικαίωμα να την υπογράψει; Ποιος του δίνει το δικαίωμα να την επικυρώσει τώρα με τις ψήφους των βουλευτών του κόμματός του, αλλά και τις ψήφους της ΝΔ και του ΣΥΝ, πιθανόν και του ΔΗΚΚΙ;

Μέχρι τώρα τόσο η κυβέρνηση όσο και τα άλλα κόμματα, που έχουν ταχθεί υπέρ της Συνθήκης του Μάαστριχτ και αυτής του Αμστερνταμ, δήλωναν ότι δε χρειάζεται να ρωτήσουν τον ελληνικό λαό, αφού με την ψήφο του στις βουλευτικές εκλογές τούς έδωσε ένα μεγάλο ποσοστό, το οποίο οι ίδιοι ερμηνεύουν ότι είναι και ποσοστό υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η πρόσφατη, όμως, δημοσκόπηση που έγινε σε όλες σχεδόν τις χώρες - μέλη της ΕΕ απέδειξε το τελείως αντίθετο: Οι Ελληνες στην πλειοψηφία τους (51%) είναι κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και το χειρότερο για τον κ. Σημίτη και τους θιασώτες του Μάαστριχτ είναι ότι το ποσοστό των υποστηρικτών της ΕΕ είναι μόλις 34%, ενώ το 1993 ήταν περίπου 73%!

Ομως η δυσαρέσκεια των Ελλήνων εργαζομένων, των άλλων λαϊκών στρωμάτων δεν εκδηλώθηκε μόνο στη δημοσκόπηση, εκδηλώθηκε και εκδηλώνεται καθημερινά στους αγώνες που διεξάγονται και έχουν ως στόχο την κυβερνητική πολιτική που στηρίζεται και υλοποιεί τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στοιχειώδης λοιπόν υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να αποδεχτεί, έστω και την τελευταία στιγμή, την πρόταση του ΚΚΕ, που υποστηρίζεται από δεκάδες χιλιάδες υπογραφές πολιτών από όλο το πολιτικό φάσμα, για τη διενέργεια εθνικού δημοψηφίσματος, όπου ο ελληνικός λαός θα πει τη γνώμη του για τις Συνθήκες του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ. Είναι μια υποχρέωση που απορρέει από τις συνταγματικές επιταγές, αλλά και την όποια ηθική και πολιτική αξιοπιστία. Ομως δε θα κριθεί μόνο η κυβέρνηση από την απάντηση που θα δώσει στην πρόταση αυτή, θα κριθούν και όλες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Θα αγνοήσουν, όπως και τον Ιούλιο του '92, τον ελληνικό λαό, ή θα του δώσουν το δικαίωμα να πει τη γνώμη του; "Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα".

Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Τώρα λοιπόν με τη Συνθήκη του Αμστερνταμ όλα αυτά μονιμοποιούνται και προστίθενται η διευρωπαϊκή αστυνομοκρατία της Συμφωνίας Σένγκεν, η "δικτατορία των τραπεζιτών" με τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο ακρωτηριασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ