Παρέμβαση του Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του ΕΚ, για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Πέρτσαχ
Ο δρόμος της αντίστασης στις επιλογές και την πολιτική της ΕΕ είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους όλων των κρατών - μελών της ΕΕ, αλλά και των υπό ένταξη χωρών, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Πέρτσαχ.
Ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι "το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης αφορά άμεσα τους πολίτες των κρατών - μελών της, αλλά και γενικότερα τους πολίτες της Ευρώπης, ιδιαίτερα εκείνους που είναι τα πρώτα θύματα της αντιλαϊκής αντεργατικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής της ΕΕ. Τα εκατομμύρια των ανέργων, τα εκατομμύρια των εργαζομένων που αντιμετωπίζουν την ολομέτωπη επίθεση της ΕΕ για την κατάργηση βασικών και στοιχειωδών δικαιωμάτων τους. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όμως, παρά την πολυδιαφημιζόμενη σοσιαλδημοκρατική πλειοψηφία του, παραμένει πιστά καθηλωμένο στις μονεταριστικές νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις και ακολουθεί την ίδια πολιτική με τους προκατόχους του. Κεντρικό σημείο αναφοράς και αυτού του Συμβουλίου θα είναι η ολοκλήρωση της ενιαίας εσωτερικής αγοράς και της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, η πιστή εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και η προσήλωση στους ονομαστικούς δείκτες του Μάαστριχτ. Η ολοκλήρωση, δηλαδή, των στόχων της επίθεσης στα λαϊκά εισοδήματα, την κοινωνική ασφάλιση και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Ο Γ. Θεωνάς τόνισε ότι "οι ηγέτες της ΕΕ όχι μόνο δεν ευαισθητοποιήθηκαν από τη λαϊκή αντίδραση και αντίσταση των εργαζομένων, όχι μόνο δεν εξήγαγαν τα κατάλληλα συμπεράσματα από την κρίση που μαστίζει την παγκόσμια οικονομία και τα οξυμένα κρούσματα σε μια σειρά από χώρες και περιοχές όπως στη Ρωσία, στη ΝΑ Ασία και τη Λ. Αμερική, αλλά προσπαθούν να κατοχυρώσουν τα μονοπώλια και τις μεγάλες επιχειρήσεις τόσο από τον εσωτερικό εχθρό, δηλαδή τα λαϊκά κινήματα και τους εργαζόμενους, όσο και από τους διεθνείς ανταγωνιστές τους, αλλά και από τα ίδια τα κράτη - μέλη, που στα πλαίσια της άσκησης των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων θα μπορούσαν να θέσουν εμπόδια στην εφαρμογή των επιλογών τους". Γι' αυτό, συνέχισε, "κεντρικά ζητήματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι τα ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας με την προώθηση της ενσωμάτωσης της Σένγκεν που αποφασίστηκε στη Συνθήκη του Αμστερνταμ και η ενίσχυση των κατασταλτικών και διωκτικών αρχών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ενίσχυση της ΚΕΠΠΑ και η προώθηση των αναγκαίων θεσμικών αλλαγών που θα θεσμοποιούν τις αρχές της μεταβλητής γεωμετρίας, την κατάργηση του βέτο και της ομοφωνίας και τη γενίκευση του κανόνα της πλειοψηφίας".
Ο κομμουνιστής ευρωβουλευτής ανέφερε ότι "με τη διεύρυνση της ΕΕ και τις επιλογές της "Ατζέντα 2000" επιχειρείται να χτυπηθούν με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Από τη μια η κατάκτηση νέων αγορών από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο, η μείωση του "κόστους" της Ενωσης, με τη δραστική μείωση των εισφορών των πιο ανεπτυγμένων χωρών, τη μείωση των ανεπαρκέστατων κονδυλίων που διαθέτει η ΕΕ για την ανάπτυξη και τη γεωργία, τη μεταφορά των ευθυνών για τις συνέπειες της οικονομικής πολιτικής στα κράτη - μέλη που, ταυτόχρονα, με την επιβαλλόμενη δημοσιονομική πειθαρχία θα σημάνει τον περιορισμό των δαπανών για υπηρεσίες όπως η παιδεία, η υγεία και η κοινωνική πολιτική και τη διάθεση πόρων προς τις μεγάλες μονοπωλιακές επιχειρήσεις. Από την άλλη, επιδιώκεται ο αφοπλισμός των λαϊκών κινημάτων και των κρατών - μελών από μέσα αντίστασης, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, και η προώθηση νέων αντιλαϊκών διεθνών συμφωνιών, όπως η Πολυμερής Συμφωνία για τις Επενδύσεις, που προωθεί την αυτονόμηση των ξένων επενδύσεων απέναντι στην κρατική εξουσία και κατοχυρώνει τα συμφέροντα των "επενδυτών" απέναντι στις διεκδικήσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος".
Αναφερόμενος στις συνέπειες αυτής της πολιτικής, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι "θύματα αυτών των επιδιώξεων θα είναι και οι λαοί των κρατών που πρόκειται να ενταχθούν στην ΕΕ, μιας και για την ένταξή τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αποδοχή εκ μέρους των κυβερνήσεων των κρατών αυτών του λεγόμενου "κοινοτικού κεκτημένου", δηλαδή του θεσμικού, νομικού και λειτουργικού πλαισίου της ΕΕ".
Καταλήγοντας ο Γ. Θεωνάς υπογράμμισε πως "ο δρόμος της αντίστασης σε αυτές τις επιλογές και σε αυτή την πολιτική είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους όλων των κρατών - μελών της Ενωσης αλλά και αυτών των υπό ένταξη χωρών. Ο αγώνας των εργαζομένων θα δώσει την απάντηση στις επιλογές των μονοπωλίων και θα ανοίξει το δρόμο για την άλλη Ευρώπη, την πραγματική Ευρώπη του μέλλοντος που θα εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα, αυτά των ανθρώπων και όχι των κεφαλαίων".