Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Αχιλλέα Κανταρτζή, σε σχετική Επερώτηση της ΝΔ
Το θέμα της αγροτικής πολιτικής στην Ελλάδας συζητήθηκε... εφόλης της ύλης χτες στη Βουλή, με αφορμή Επερώτηση που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία. Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ασκήθηκε έντονη κριτική στην κυβέρνηση ιδίως για το θέμα των πυρκαγιών του καλοκαιριού, αλλά και για καθυστερήσεις "στην αναδιάρθρωση" της ελληνικής γεωργίας.
Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής,αναφέρθηκε στις υποσχέσεις της κυβέρνησης για υψηλότερες τιμές στα αγροτικά προϊόντα και ιδίως στο βαμβάκι, λέγοντας πως "η πραγματικότητα είναι ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα εισπράξουν χαμηλότερες τιμές, όπως χαμηλότερες τιμές θα εισπράξουν οι παραγωγοί των σιτηρών προϊόντων και στο καλαμπόκι, αλλά και στα άλλα αγροτικά προϊόντα".
Παράλληλα αναφέρθηκε αναλυτικά στις διακηρύξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για"επανεθνικοποίηση" της αγροτικής παραγωγής, στην οποία στηρίζει τα επαχθή για τον αγροτικό κόσμο μέτρα που λαμβάνει, αναρωτώμενος: "για πια επανεθνικοποίηση της αγροτικής πολιτικής μιλάει η Ευρωπαϊκή Ενωση; Για πέστε μας, θα έχει τη δυνατότητα να καθορίσει την αγροτική πολιτική η κυβέρνηση της χώρας; Τι θα παράγει, πόσο θα παράγει, με ποιους όρους θα το παράγει, τι θα επιδοτήσει, τι τιμές θα στηρίξει; Οχι βέβαια. Αυτό που βάζει η Γερμανία, η Ολλανδία και οι άλλες δυνάμεις, δεν είναι εθνικοποίηση με αυτό το περιεχόμενο. Είναι η συγχρηματοδότηση, δηλαδή μειωμένες τιμές στα προϊόντα, μειωμένη παραγωγή και πάνω από όλα να πληρώσει το κράτος από τον κρατικό προϋπολογισμό...".
Κλείνοντας την παρέμβασή του σχολίασε τις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης, που διακηρύττει ότι στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή θα συμπεριλαμβάνεται το θέμα των "αγροτοδικείων". Εστιάζοντας σε δύο συγκεκριμένα σημεία είπε τα εξής: "Πρώτον μιλάει για το 1995, '96, '97. Δε μιλάει για το 1994, για το 1998. Είναι γνωστό ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις έγιναν και το 1994 και το 1998. Δεύτερον, δεν αναφέρει η σχετική διάταξη τι θα γίνει με τις αστικές αξιώσεις. Είναι γνωστό πως η κυβέρνηση πέρα από τα "αγροτοδικεία" που έστησε έβαλε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς να ζητάνε δισεκατομμύρια δραχμές απαίτηση από τους αγρότες, με στόχο να τους εξοντώσουν οικονομικά και να καλλιεργήσουν το κλίμα της τρομοκρατίας".
Ανταπαντώντας ο υπουργός Γεωργίας αναφέρθηκε μόνο στο θέμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επαναλαμβάνοντας το... σύνηθες επιχείρημα της κυβέρνησης σχετικά με το ότι θα οδηγηθούμε σε σταμάτημα των επιδοτήσεων, σε περίπτωση που δεν ακολουθηθούν οι ευρωπαϊκές κατευθύνσεις.