Παρασκευή 16 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο Ζαν και οι κακοί

Το μυθιστόρημα του Μαρσέλ Πανιόλ μετέφερε στην οθόνη με την ταινία του "Ζαν ντε Φλορέτ" ο Κλοντ Μπερί.Ο φοροεισπράκτορας Ζαν ντε Φλορέτ μετακομίζει μαζί με την οικογένειά του από την πόλη, στην ύπαιθρο της Προβηγκίας. Είναι κληρονόμος μιας περιουσίας και σκοπεύει να καλλιεργήσει τα χωράφια του με τη γυναίκα του και την κόρη του Μανόν. Η περιοχή, όμως, αρδεύεται από μία μόνο πηγή. Ο Φλορέτ αρχίζει τη νέα του ζωή, χωρίς να υποψιάζεται τι θα του συμβεί, αφού οι γείτονές του, οι ντόπιοι Λε Παπέ και Ουγκολόν θέλουν να σφετεριστούν την περιοχή και κλείνουν την πηγή. Ο Ζαν πεθαίνει και εκείνοι αγοράζουν τη γη φθηνά. Η Μανόν, όμως, θα καταλάβει ποια είναι η αλήθεια, αφού θα τους δει να ανοίγουν και πάλι την πηγή. Γαλλικό δράμα εποχής, αρκετά ενδιαφέρον με συγκρούσεις και αντιθέσεις μεταξύ των κεντρικών προσώπων, αλλά και όσων συμβαίνουν σε μια εξοχή που κατά τα άλλα είναι ειδυλλιακή. Πρωταγωνιστούν οι Υβ Μοντάν, Εμανουέλ Μπεάρ, Ντανιέλ Οτέιγ, Ιπολίτ Ζιραριτό και Ελίζαμπεθ Ντεπαρτιέ (ΕΤ-1 23.30).

"Βίαιοι, βρώμικοι και κακοί".Σάτιρα του Ετορε Σκόλα,που του χάρισε το βραβείο σκηνοθεσίας το 1976 στις Κάννες. Ο "πατριάρχης" μιας λούμπεν οικογένειας, που ζει σε φτωχογειτονιά της Ρώμης διαθέτει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, που αρνείται να το δώσει στην πολυπληθή οικογένειά του. Η αναστάτωση θα είναι τόσο μεγάλη, που θα φτάσει και, στην αποτυχημένη όμως, απόπειρα πατροκτονίας. Μια καυστική και σκληρή σάτιρα με πρωταγωνιστή στο ρόλο του πάτερ φαμίλια τον θαυμάσιο Νίνο Μανφρέντι (SEVEN X 24.00).

"O άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν".Ασπρόμαυρη βραβευμένη κοινωνική ταινία σκηνοθετημένη από τον Γίρι Μένζελ. Σε κάποιο σταθμό της Βοημίας ένας νεαρός ευαίσθητος σιδηροδρομικός, ανακαλύπτει τη μαγεία του έρωτα και τη φρίκη του πολέμου. Χιούμορ, ποίηση, ευαισθησία, καυστικότητα σε μια εποχή λίγο πριν το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Παίζουν οι Βάκλαβ Νεκάρ, Γίτκα Μπέντοβα και Βλαντιμίρ Βαλέντα (ΕΤ-3 01.00).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ