• Η ελληνική κυβέρνηση κατηγορείται για παροχή αναξιόπιστων στοιχείων
  • - Την ταχύτατη εφαρμογή των ρυθμίσεων της Λευκής Βίβλου ζητά από την ελληνική κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση, δήθεν, της ανεργίας. Η Επιτροπή παρουσίασε χτες μια σειρά από... - 1998-10-15 00:00:00.0"/>
  • Η ελληνική κυβέρνηση κατηγορείται για παροχή αναξιόπιστων στοιχείων
  • - Την ταχύτατη εφαρμογή των ρυθμίσεων της Λευκής Βίβλου ζητά από την ελληνική κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση, δήθεν, της ανεργίας. Η Επιτροπή παρουσίασε χτες μια σειρά από... - 1998-10-15 00:00:00.0" /> "Η ανεργία απειλεί την Ευρωπαϊκή Ενωση" | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Πέμπτη 15 Οχτώβρη 1998
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 5
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    "Η ανεργία απειλεί την Ευρωπαϊκή Ενωση"
    • Διαπιστώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της ανεργίας στις χώρες - μέλη
    • Συνιστάται η ταχύτερη εφαρμογή των αποφάσεων της "Λευκής Βίβλου"
    • Η ελληνική κυβέρνηση κατηγορείται για παροχή αναξιόπιστων στοιχείων

    Την ταχύτατη εφαρμογή των ρυθμίσεων της "Λευκής Βίβλου" ζητά από την ελληνική κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση, δήθεν, της ανεργίας. Η Επιτροπή παρουσίασε χτες μια σειρά από εκθέσεις σχετικές με την αντιμετώπιση της ανεργίας στα κράτη - μέλη της ΕΕ και επιφύλαξε μια δυσάρεστη έκπληξη για την κυβέρνηση. Χαρακτήρισε ανεπαρκή τα στοιχεία που δίνει η κυβέρνηση για την ανεργία και σημείωσε ότι οι δαπάνες που διατίθενται για την αντιμετώπιση της ανεργίας είναι οι μικρότερες σ' ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οσον αφορά τη γενική τάση αύξησης της ανεργίας, η Κομισιόν σημειώνει ότι αυτή συνεχίζει να αποτελεί απειλή για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Μιλώντας προς τους δημοσιογράφους τόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ όσο και ο επίτροπος Παντρέιγκ Φλιν υπογράμμισαν ότι και τα 15 κράτη - μέλη κατέβαλαν προσπάθειες για την καταπολέμηση της ανεργίας.

    Στην έκθεση διαπιστώνεται ότι το 1997 δημιουργήθηκαν 800.000 νέες θέσεις εργασίας και το 1998 η ανεργία μειώθηκε στο 10,9%. Η ανεργία, όμως, εξακολουθεί να απειλεί τις κοινοτικές εξελίξεις. Στις κατευθυντήριες γραμμές για τη μάχη κατά της ανεργίας το 1999, που θα τεθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βιέννης το Δεκέμβρη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να επανεξεταστούν και να τροποποιηθούν τα φορολογικά συστήματα, τα κίνητρα για εθελούσια έξοδο και το καθεστώς για τα επιδόματα ανεργίας. Με στόχους: Να περιοριστεί το μη εργατικό κόστος με τον περιορισμό των εργοδοτικών εισφορών και να ωθηθούν οι άνεργοι σε αναζήτηση εργασίας.

    Για το ελληνικό πρόγραμμα απασχόλησης στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται: Η ελληνική αγορά εργασίας χαρακτηρίζεται από χαμηλό ποσοστό απασχόλησης και αύξηση της ανεργίας. Περισσότερο από το ήμισυ των ανέργων είναι μακράς διαρκείας. Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν και την ύπαρξη πολλών προγραμμάτων και μέτρων, το ελληνικό πρόγραμμα για την απασχόληση δεν περιλαμβάνει μια ικανοποιητική διαρθρωτική στρατηγική.

    Στο ελληνικό Εθνικό Πρόγραμμα Απασχόλησης (ΕΠΑ) διαπιστώνεται η ανάγκη να ενισχυθούν οι δομές και οι μηχανισμοί με κατάλληλους ανθρώπους και την προοπτική να επεξεργαστούν και να θέσουν σε εφαρμογή μια στρατηγική απασχόλησης αποτελεσματική και ολοκληρωμένη.

    Σχετικά με τη χρηματοδότηση των δράσεων για την αγορά εργασίας, η Κομισιόν σημειώνει ότι "είναι λιτή, αφού τα δύο τρίτα, περίπου, της χρηματοδότησης ευνοούν τα επιδόματα ανεργίας και το ελληνικό ΕΠΑ δεν έχει επιφέρει πραγματικές αλλαγές". Το 1996 οι δημόσιες δαπάνες στην πολιτική για την αγορά εργασίας αντιπροσώπευε το 0,71% του ΑΕΠ. Με κυρίαρχη θέση στα επιδόματα ανεργίας 0,45%.

    Οι παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επαναφέρουν όλες τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στη "Λευκή Βίβλο" και επιτάσσουν τη μεταφορά των κονδυλίων από τα επιδόματα ανεργίας στην επιδότηση των εργοδοτών. Σ' αυτή την κατεύθυνση κινείται η κυβέρνηση με τον πρόσφατο νόμο που ψήφισε στη Βουλή για τις εργασιακές σχέσεις. Η Κομισιόν εκφράζει μάλιστα την ευαρέσκειά της, σημειώνοντας ότι "μια νομοθεσία, που ψηφίστηκε πρόσφατα από το Κοινοβούλιο, θα αυξήσει σημαντικά την ευελιξία στην αγορά εργασίας. Πρόκειται για ένα βασικό στοιχείο στη μεγάλη προσπάθεια του εκσυγχρονισμού της εθνικής οικονομίας, που έχει δεσμευτεί να πραγματοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση".

    "Κρυφτούλι"

    Η αρμόδιος για την απασχόληση επίτροπος Β. Φλιν σημείωσε ότι τα στοιχεία που δίνει η ελληνική κυβέρνηση για την ανεργία είναι ανεπαρκή, δίνοντας συνέχεια στο "κρυφτούλι" που παίζει η κυβέρνηση με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο θέμα αυτό. Επί χρόνια οι στατιστικές υπηρεσίες της Κομισιόν χαρακτήριζαν αναξιόπιστα τα στοιχεία που έδιναν οι ελληνικές αρχές για το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα. Τα αντιφατικά ποσοστά που δίνονταν από τους δυο αρμόδιους οργανισμούς, τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας (ΕΣΥΕ) αποτελούσαν το λόγο για τον οποίο η Ελλάδα ποτέ δεν αναφερόταν στους σχετικούς πίνακες της Κομισιόν για τα ποσοστά ανεργίας στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η επιμονή της κυβέρνησης πως το ποσοστό της ανεργίας είναι χαμηλότερο του 10% διαψεύστηκε και μάλιστα κατηγορηματικά από την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου ότι το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο του 13%. Σημειωνόταν επίσης ότι αν συνυπολογιστεί η υποαπασχόληση, τότε το ποσοστό ανεβαίνει στο 25%. Οι αποκαλύψεις αυτές, σε συνδυασμό με την προειδοποίηση του κοινοτικού επιτρόπου Φλιν πως θα πρέπει να σταματήσει αυτή η επιχείρηση απόκρυψης της ανεργίας, οδήγησαν την κυβέρνηση σε μια άρονάρον αλλαγή του συστήματος μέτρησης της ανεργίας, το οποίο, όμως, και πάλι βρίσκεται πολύ μακριά από τα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους τα συνδικάτα, αλλά και οι επίσημες υπηρεσίες των Βρυξελλών.


    Κορυφή σελίδας
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ