Πέμπτη 15 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ

Η μάχη του πρώτου γύρου των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών δόθηκε με επιτυχία και μπορούν ήδη να καταγραφούν σημαντικά πολιτικά μηνύματα και συμπεράσματα από όλα τα μέλη, τους φίλους και τους οπαδούς του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τους λαϊκούς αγωνιστές. Το μήνυμα της λαϊκής δυσαρέσκειας και καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής βγήκε πιο ενισχυμένο. Το πιο ελπιδοφόρο στοιχείο είναι, αναμφισβήτητα, ο πολλαπλασιασμός της ενωτικής ριζοσπαστικής πολιτικής επιρροής του ΚΚΕ και η άνοδος σε περιοχές που αναπτύχθηκαν λαϊκοί αγώνες και κινητοποιήσεις. Σε πανελλαδική κλίμακα ισχυροποιείται η "δύναμη κρούσης" του λαϊκού κινήματος, αναδεικνύονται περισσότεροι συμπαραστάτες των αγώνων, της διεκδικητικής στάσης και της σύγκρουσης με το αντιδραστικό μπλοκ εξουσίας και τους υποστηριχτές του Μάαστριχτ και των μονόδρομων. Και μόνο το συγκριτικό στοιχείο της εκλογής 30 δημάρχων στον πρώτο γύρο, από τους συνδυασμούς που στήριξε το ΚΚΕ και άλλες δυνάμεις, και της εισόδου άλλων 85 υποψηφίων δημάρχων και ενός νομάρχη στο δεύτερο, σε σχέση με τους 6 και 18, αντίστοιχα, στις προηγούμενες εκλογές, του '94, δείχνει την ισχυροποίηση της φωνής που θέλει και μπορεί να παλέψει για τα λαϊκά συμφέροντα μέσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η συμπαράταξη λαϊκών αγωνιστικών δυνάμεων φέρνει τους κομμουνιστές, όπως άλλωστε τονίζει και η ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ, μπροστά σε μεγαλύτερες ευθύνες και καθήκοντα, ώστε η πρόταση των ριζικών αλλαγών, του άλλου δρόμου, του λαϊκού μετώπου, να πάρει σάρκα και οστά, στην όξυνση των αγώνων, στην πολύμορφη συσπείρωση δυνάμεων για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα, ώστε να μπορέσει η φωνή του Κόμματος, η ιδεολογικοπολιτική του παρέμβαση να φτάσει σε ακόμα πλατύτερα στρώματα, από ό,τι το κατάφερε μέχρι τώρα, και με την ευκαιρία της εκλογικής μάχης.

***

Η συνέχιση της προσπάθειας αυτής, που είναι δεδομένη για τους κομμουνιστές, μπορεί και πρέπει να εκφραστεί με τη μάχη της ερχόμενης Κυριακής, του δεύτερου γύρου και το πλατύ κάλεσμα και άνοιγμα σε όλο το λαό και σε όσους εργαζόμενους δεν τίμησαν με την ψήφο τους στον πρώτο γύρο τα ενωτικά αγωνιστικά ψηφοδέλτια που στήριξε το ΚΚΕ. Το κάλεσμα αυτό προτρέπει τους εργαζόμενους αυτούς να επανεκτιμήσουν την επιλογή τους, να πάρουν υπόψη τους τη συνολική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να υπερψηφίσουν τα ενωτικά αγωνιστικά ψηφοδέλτια, όπου αυτά μπαίνουν στο δεύτερο γύρο. Με αυτή τη στάση θα δώσουν τη δυνατότητα να εκφραστεί πιο δυνατά η αντίσταση, από φιλολαϊκές προοδευτικές θέσεις, στην κυβερνητική λαίλαπα που προωθείται και μέσω της ΤΑ. Πρέπει να κατανοηθεί ότι η νίκη στις 86 περιπτώσεις που μπορούν να εκλεγούν αγωνιστικές διοικήσεις θα είναι νίκη όλου του λαού, ένα ακόμα έμπρακτο στήριγμα στους μελλοντικούς του αγώνες.

***

Οπως σαφέστατα ξεκαθάρισε από την αρχή το ΚΚΕ, στήριξε συνδυασμούς όχι στη βάση συμφωνιών και δεσμεύσεων με κόμματα, αλλά στη βάση της λαϊκής συσπείρωσης και έχοντας ενιαία κριτήρια στον πρώτο και δεύτερο γύρο. Γι' αυτό καλεί τα μέλη, τους φίλους και οπαδούς, καθώς και όλους εκείνους που συσπειρώθηκαν και συμπαρατάχτηκαν μαζί στις εκλογές και τους αγώνες, να καταψηφίσουν τους συνδυασμούς που υποστηρίζονται είτε από την κυβέρνηση, είτε από το ΣΥΝ, είτε από τη ΝΔ, ρίχνοντας στην κάλπη της ερχόμενης Κυριακής άκυρο, λευκό ή κάνοντας αποχή.

Καλεί να μην υποκύψουν σε εκβιαστικά διλήμματα και στη λογική του μικρότερου κακού και μέσα από την αντίθεσή τους να στείλουν ολοκληρωμένα και δυνατά το μήνυμα της καταδίκης στην κυβερνητική και κάθε αντιλαϊκή πολιτική. Να μαυρίσουν τις εκδοχές της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και των στηριγμάτων της. Σε δήμους και νομαρχίες, όπου η "κόντρα" γίνεται ανάμεσα σε φορείς της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής ή "νεροκουβαλητών" της, να καταδειχτεί το διακριτό ρεύμα της αγωνιστικής ανάτασης και ελπίδας, της ριζικής αντίθεσης στη μετατροπή του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ιμάντα προώθησης της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, περάσματος όλων των οικονομικών βαρών για τις κοινωνικές υπηρεσίες στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, των εργατών, των μικρομεσαίων αγροτών, βιοτεχνών και εμπόρων.

***

Η κρυστάλλινη αυτή θέση που διατυπώνεται από το ΚΚΕ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΚΕ, δίνει τη δυνατότητα στα πλατιά λαϊκά στρώματα "να δείξουν ότι μπορούν να αρχίσουν να χειραφετούνται, να απεξαρτώνται από λογικές εγκλωβισμού στο δικομματισμό ή στα διάφορα σενάρια περί κεντροαριστεράς και κεντροδεξιάς, που ήδη ξεσκεπάζονται σε ολόκληρη την Ευρώπη". Γι' αυτό και οι πρώτες αντιδράσεις, όπως αναμενόταν, ήρθαν από την "Αυριανή" με τη γνωστή προβοκατόρικη και βρώμικη τακτική της. Οι φημολογίες για ευρύτατη συνεργασία και συναλλαγή του ΚΚΕ με τη ΝΔ στον πρώτο γύρο, η νεκρανάσταση του "βρώμικου '89" και οι δήθεν συμφωνίες κορυφής για αμοιβαία στήριξη στο δεύτερο γύρο, έχουν επιστρατευτεί από χτες και θα ενταθούν τις επόμενες μέρες. Πληρωμένα φανταστικά ρεπορτάζ δεν αποδεικνύουν τίποτα άλλο, παρά την έλλειψη ψυχραιμίας και την έκδηλη αγωνία των επιτελείων της κυβέρνησης, στην ιδέα ότι σημαντικός αριθμός εργαζομένων μπορεί να χειραφετηθεί και να ξεκόψει από το "μαντρί" του ρουσφετιού, της εξαγοράς και της πραγματικής συναλλαγής, όπου νομίζουν ότι τους έχουν για πάντα κλεισμένους.

***

Οι κομμουνίστριες και οι κομμουνιστές, οι φίλοι και συνεργαζόμενοι λαϊκοί αγωνιστές πρέπει, χωρίς να φείδονται κόπων, να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, ώστε και όλες οι δυνατότητες να αξιοποιηθούν στους δήμους όπου μπορούν να εκλεγούν αγωνιστικές διοικήσεις, αλλά και στους άλλους, να μαυριστεί με διάφορους τρόπους η λογική της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης και των παραλλαγών της.

Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Οπως σαφέστατα ξεκαθάρισε από την αρχή το ΚΚΕ, στήριξε συνδυασμούς όχι στη βάση συμφωνιών και δεσμεύσεων με κόμματα, αλλά στη βάση της λαϊκής συσπείρωσης και έχοντας ενιαία κριτήρια στον πρώτο και δεύτερο γύρο


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ