Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Αδιέξοδες συναντήσεις για τον προϋπολογισμό

Σε αδιέξοδο καταλήγουν οι επαφές που έχει ξεκινήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους άλλων υπουργείων, για τα κονδύλια που θα πρέπει να διατεθούν το 1999 από τον προϋπολογισμό του 1999. Αιτία, η εμμονή της κυβέρνησης να συμπιέσει πάση θυσία τις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος "σύγκλισης". Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι το πνεύμα που επικρατεί στις διμερείς συναντήσεις που άρχισε να πραγματοποιεί ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης με τους εκπροσώπους των διαφόρων υπουργείων στα πλαίσια της οριστικοποίησης των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού του επόμενου έτους στο σκέλος των δαπανών.

Σε τέτοιο κλίμα πραγματοποιήθηκε στις αρχές της βδομάδας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η προγραμματισμένη συνάντηση με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ χτες πραγματοποιήθηκαν ανάλογες επαφές με εκπροσώπους των υπουργείων Εμπορικής Ναυτιλίας, Πολιτισμού και Εργασίας. Οι συναντήσεις καταλήγουν σε αδιέξοδο καθώς οι εκπρόσωποι των διαφόρων υπουργείων διεκδικούν κονδύλια σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με αυτά που προτίθεται να διαθέσει η κυβέρνηση. Η τελευταία έχει κάνει σαφές ότι προτίθεται να διατηρήσει καθηλωμένες και φέτος τις δαπάνες, τακτική που ακολουθεί ήδη από το 1993, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε ασφυκτική κατάσταση τόσο τα ίδια τα υπουργεία όσο και οι εποπτευόμενοι από αυτά φορείς, καθώς δεν είναι πλέον σε θέση να ικανοποιήσουν τις λειτουργικές τους δαπάνες.

Αξίζει να θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο προϋπολογισμού 1999 που έχει καταρτίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και αποκάλυψε ο "Ρ" την περασμένη Κυριακή, το σύνολο των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού προβλέπεται να ανέλθει σε 11.008 δισ. δρχ., σημειώνοντας ονομαστική αύξηση μόλις κατά 5,6% σε σχέση με τα φετινά επίπεδα. Επιπλέον, αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, επισημαίνουν ότι στον προϋπολογισμό του 1999 το βάρος της επίτευξης των όρων του προγράμματος "σύγκλισης" θα σηκώσει το σκέλος των δαπανών, οι οποίες θα συμπιεστούν ακόμη περισσότερο αν εμφανιστούν... απρόβλεπτες εξελίξεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ