Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Ευρωβαρόμετρο" αγανάκτησης

Ο ένας στους δυο κατοίκους των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θεωρεί ότι η χώρα του δεν ωφελήθηκε από τη συμμετοχή της σ' αυτήν. Το στοιχείο περιέχεται στα αποτελέσματα της δημοσκόπησης "Ευρωβαρόμετρο", που πραγματοποιεί κατά τακτά διαστήματα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό όσον αφορά το παρελθόν, αφού οι εκτιμήσεις για το παρόν και οι προβλέψεις για το μέλλον επιβεβαιώνουν ότι οι πολίτες των χωρών - μελών βλέπουν την Ευρωπαϊκή Ενωση να πηγαίνει (και να τους πηγαίνει) από το κακό στο ...χειρότερο. Ειδικότερα από τους Ελληνες ερωτηθέντες στα πλαίσια της δημοσκόπησης, το 45% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τη ζωή του σήμερα, το 65% πιστεύει ότι η ανεργία θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και το 71% προβλέπει ότι θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο η φτώχεια.

Βέβαια τα αποτελέσματα μιας οποιασδήποτε δημοσκόπησης μπορούν να διαβαστούν μόνο υπό το πρίσμα της εκτίμησης των τάσεων και της δυναμικής και υπ' αυτήν την έννοια μπορεί να καταλήξει κανείς στη διαπίστωση ότι όλο και περισσότεροι δηλώνουν την αντίθεσή τους στη σημερινή κοινοτική πραγματικότητα, όλο και περισσότεροι αποδίδουν την κατάσταση στις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, αυτές οι δυο εκτιμήσεις αποκτούν σταθερά πλειοψηφικό χαρακτήρα.

Κάναμε την παραπάνω διευκρίνιση γιατί μια άλλη ανάγνωση των αποτελεσμάτων δημοσκόπησης μπορεί να δώσει το δικαίωμα στους θιασώτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να πανηγυρίσουν για την επιβεβαίωση των απόψεων και της πολιτικής τους. Παραδείγματος χάριν ότι το 59% των Ελλήνων εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι γενικά "καλό πράγμα".

Πόση αξία όμως μπορεί να έχει ένα τέτοιο συμπέρασμα, όταν για μια σειρά κρίσιμους τομείς, όπως η άμυνα, η κοινωνική πολιτική και η πολιτική υγείας, τα εργατικά δικαιώματα, η παιδεία, ο πολιτισμός, οι Ελληνες ερωτηθέντες ζητούν με μεγάλη πλειοψηφία να παραμείνουν στην εθνική δικαιοδοσία, ενώ είναι γνωστό ότι η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση απαιτεί την "κοινοτικοποίησή" τους;

Ομως τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης πρέπει να αξιολογηθούν συνεκτιμώντας και το επίπεδο της πληροφόρησης και της ενημέρωσης που έχουν όσοι καλούνται να απαντήσουν. Σ' αυτό το θέμα αναφέρεται μια άλλη έρευνα του "Ευρωβαρόμετρου", σύμφωνα με την οποία η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων δηλώνουν από ελάχιστα, ως καθόλου ενημερωμένοι για τις εξελίξεις και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και, ταυτόχρονα, το 76% των Ελλήνων ερωτηθέντων δηλώνει πως ενημερώνεται αποκλειστικά και μόνο από την τηλεόραση. Στοιχεία που οδηγούν σ' ένα και μόνο συμπέρασμα. Οι απαντήσεις σχετικά με την ΕΕ και την αποδοχή της αντανακλούν όχι μια ουσιαστική ενημέρωση γι' αυτήν, αλλά κυρίως τη συνισταμένη της σκληρής, καθημερινής πραγματικότητας που βιώνουν από τη μια και της πολύμορφης επιχείρησης εξωραϊσμού της από την άλλη, συμπληρωμένης με τις γνωστές σε όλους μεθόδους αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης των συνειδήσεων.

Είτε έτσι, είτε αλλιώς, και απ' αυτή τη δημοσκόπηση προκύπτουν οι υπαρκτές και μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης ενός μαζικού, ουσιαστικά πλειοψηφικού, λαϊκού κινήματος ενάντια στην ΕΕ και τις πολιτικές της, ενάντια στις λογικές του μονόδρομου της ΟΝΕ και όσων τις υποστηρίζουν. Αρκεί να σχιστούν τα πέπλα της παραπληροφόρησης. Αρκεί να αποκαλυφθούν οι ρίζες των καθημερινών προβλημάτων των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ