Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΟ
Ευάλωτο στις ευρωπαϊκές Σειρήνες

Ξεκαθάρισμα του νομοθετικού πλαισίου ζητά ο Γιάννης Γιαννουρής

Τι σχέση μπορεί να έχει ένας Βέλγος ποδοσφαιριστής με την ελληνική υδατοσφαίριση; Κι όμως έχουν... Βλέπετε τα αποτελέσματα της υπόθεσης Μποσμάν άρχισαν να γίνονται από φέτος αισθητά και στο χώρο του πόλο. Ετσι οι σειρήνες του εξωτερικού άρχισαν να κεντρίζουν κάποιους Ελληνες παίκτες που βλέπουν την πόρτα για διεθνή καριέρα να ανοίγει διάπλατα. Παρ' όλα αυτά όμως, τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα όσο δείχνουν... Τα σωματεία αντιδρούν σε αυτή την προοπτική της μεγάλης φυγής παικτών για το εξωτερικό αφού με τις υπάρχουσες συνθήκες βρίσκονται σε μειονεκτική θέση.

Ποιο είναι όμως το πραγματικό πρόβλημα; Ο "Ρ" ζήτησε τη γνώμη ενός ανθρώπου του χώρου, του προπονητή της Βουλιαγμένης Γιάννη Γιαννουρή, της ομάδας που δέχτηκε πρώτη τους τριγμούς της νέας πραγματικότητας αφού δυο παίκτες της, ο Αφρουδάκης και ο Ψύχος ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για άλλες πολιτείες. Στο δρόμο αυτό τις τελευταίες μέρες βρίσκονται και κάποιοι άλλοι όπως ο Γκορύτσας της Πάτρας καθώς και ο Θέμις Χατζής του Ολυμπιακού. "Σαν προπονητής δε θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα, αλλά σαν άνθρωπος του χώρου όμως, μπορώ να πω ορισμένα πράγματα. Νομίζω ότι το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι καθαρά νομοθετικό ζήτημα. Και αυτό γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν αθλήματα που θεωρούνται επαγγελματικά και άλλα που θεωρούνται ερασιτεχνικά. Στη δεύτερη κατηγορία υπάγεται και το πόλο. Αυτό σημαίνει ότι οι παίκτες γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να περιμένουν τα μεγάλα συμβόλαια που υπάρχουν σε άλλα αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ και ορίζει τον παίκτη να παραμένει στην ομάδα του μέχρι 28 χρονών. Επίσης τα χρήματα που παίρνει είναι κάποια ελάχιστα ποσά της τάξεως των 150.000 - 200.000 για οδοιπορικά, καθώς και τα προνόμια που του δίνει η Πολιτεία για κάποιες διακρίσεις όπως η εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο, ή σε στρατιωτικές σχολές ή άδεια λειτουργίας καταστημάτων ΠΡΟ - ΠΟ κτλ. Οταν ξαφνικά λοιπόν, έρχεται μια ομάδα του εξωτερικού βασιζόμενη στους διεθνείς νόμους που ισχύουν και προσφέρει σε κάποιον παίκτη υπέρογκα ποσά για τα ελληνικά δεδομένα, τότε επικρατεί το μπέρδεμα. Και αυτό γιατί ξαφνικά ένας παίκτης μπαίνει αμέσως σε πειρασμό αφού ξαφνικά του ανοίγονται νέοι ορίζοντες καθαρά επαγγελματικοί. Ετσι ακόμα και να μην επιλέξει τον δρόμο της φυγής, ξαφνικά ζητάει από το σωματείο του τριπλάσια από ό,τι έπαιρνε μέχρι τώρα".

- Αρα λοιπόν το πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι νομικό. Τι όμως θα πρέπει να γίνει προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο;

- Αυτή που έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη είναι η Πολιτεία καθώς είναι η μόνη που μπορεί να πάρει αποφάσεις για τα νομοθετικά ζητήματα. Νομίζω ότι το καλύτερο απ' όλα είναι να υπάρξει μια ισορροπία ανάμεσα στους ελληνικούς και τους διεθνείς νόμους. Το θέμα όμως είναι, να γίνει κάτι και να μην αφήνουμε τα πράγματα να κυλήσουν μόνα τους μέχρι να φθάσουμε στο απροχώρητο. Αλλωστε όταν φθάσουν εκεί, τότε και οι λύσεις που δίνονται τις πιο πολλές φορές δεν είναι και ό,τι καλύτερο αφού είναι εφήμερες προκειμένου να βγούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα από το αδιέξοδο. Αλλωστε θα πρέπει και το σωματείο να γνωρίζει σε ποιους κανόνες καλείται να παίξει σε κάθε μεταγραφική περίοδο.

- Τελικά όμως, μήπως το θέμα έχει και τα καλά του όσον αφορά το ελληνικό πόλο; Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι εάν κάποιος παίκτης αγωνιστεί στο εξωτερικό, θα αποκτήσει καινούριες εμπειρίες που αργότερα μπορεί να τον βοηθήσουν στη θητεία του στην εθνική ομάδα για παράδειγμα. Ο Ελληνας τεχνικός δε φαίνεται να συμφωνεί και πολύ με αυτό το σκεπτικό.

- Αυτό δεν είναι απόλυτο. Αν κάποιος πάει σε μια ομάδα, στη Γαλλία π. χ.

σίγουρα θα μάθει καινούρια πράγματα, όμως αγωνιστικά το γαλλικό πρωτάθλημα δε θεωρείται και κάτι το ιδιαίτερο. Αρα λοιπόν παίζει μεγάλη σημασία και το πού θα πάει κάποιος παίκτης προκειμένου να μιλήσουμε για θέμα εμπειριών. Μπ. ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ