Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ Α1
Η "ακτινογραφία" του νέου πρωταθλήματος

Τα νέα πρόσωπα των ομάδων. Οι μεγάλοι απόντες

Με όνειρα και ελπίδες αρχίζει το 7ο Επαγγελματικό Πρωτάθλημα μπάσκετ. Κάθε ομάδα έχει και ένα όραμα. Ο Παναθηναϊκός που έσπασε την παντοδυναμία του Ολυμπιακού να διατηρηθεί στην κορυφή. Οι Πειραιώτες θέλουν με τη σειρά τους να πάρουν και πάλι τα σκήπτρα. Ο ΠΑΟΚ με νέα αγωνιστική ταυτότητα θέλει να διατηρηθεί στις κορυφαίες θέσεις. Η ΑΕΚ με νέο προπονητή (Γιώργος Καλαφατάκης) θέλει κατ' αρχήν να επιστρέψει στην παρέα της Ευρωλίγκα. Ο Αρης να σφραγίσει τη φάση της αναγέννησης. Ο Πανιώνιος να γίνει σταθερός. Το Ηράκλειο να συνεχίσει να λάμπει, το Περιστέρι να επιστρέψει στο γκρουπ των ισχυρών, ο Απόλλωνας Πάτρας να είναι αξιόπιστος και εκτός Αχαϊας, ο Ηρακλής να γυρίσει στο δρόμο της αρετής που έχασε τα δύο τελευταία χρόνια. Ο Σπόρτιγκ να βγάλει τη σεζόν χωρίς άγχος, ο Παπάγου να βρει τη νέα του ισορροπία. Τέλος, οι δύο νεοφώτιστοι, Νήαρ Ηστ και Μαρούσι, να αποδείξουν ότι δε θα είναι περαστικοί από τα σαλόνια. Ολοι έχουν τις προσδοκίες τους, άλλοι μεγαλύτερες άλλοι μικρότερες.

Ας επιχειρήσουμε λοιπόν μια "ακτινογραφία" του φετινού πρωταθλήματος.

Ξεκινάμε από τις... απουσίες. Τρεις είναι αυτές και έχει να κάνει με δύο μεγάλους παίκτες και ένα εξίσου σπουδαίο κόουτς. Ο λόγος για τον Φάνη Χριστοδούλου που στις 28 του περασμένου Ιούλη έβαλε τέλος σε μια μεγάλη καριέρα στα 33 του χρόνια. Ο "μπέμπης" προδόθηκε από τον τραυματισμό του στον αχίλλειο τένοντα και αναγκάστηκε να πάρει μια ώρα νωρίτερα την οδυνηρή απόφασή του. Ενας άλλος σπουδαίος παίκτης, ο Πρέτραγκ Στογιάκοβιτς προτίμησε να συνεχίσει την καριέρα του στο δύσκολο κόσμο του ΝΒΑ. Καλή του επιτυχία. Ενα ακόμη ταλέντο γνήσιο τέκνο της μεγάλης σχολής των "πλάβι", ο Μίλαν Γκούροβιτς έφυγε από το Περιστέρι και θα αγωνίζεται με τα χρώματα της Κίντερ Μπολόνια.

Ομως επειδή "σπίτι δίχως Γιάννη προκοπή δεν κάνει" μπορούμε να ισχυριστούμε ότι πρωτάθλημα χωρίς τον Γιάννη Ιωαννίδη είναι λιγάκι... ορφανό. Ο ξανθός μετά την παρουσία του στον πάγκο της ΑΕΚ προτίμησε να ξεκουραστεί, αν και πολλοί περίμεναν τη μεγάλη επιστροφή στον Αρη. Ισως του χρόνου...

Ο επαναπατρισμός των Ελλήνων

Οι Ελληνες ανήκουν στην Ελλάδα! Καλό είναι να επαναπατρίζονται. Ο Γιώργος Σιγάλας μετά από ένα χρόνο στο Μιλάνο γύρισε στην πατρίδα και συγκεκριμένα στον αναγεννημένο Αρη και στη Θεσσαλονίκη. Ο Κώστας Μάγλος που έβγαλε... μάτια στις ΗΠΑ και το Μπόστον Κόλετζ, προτίμησε να εγκαταλείψει τις σπουδές του και να έρθει στον Παναθηναϊκό.

Και ο Τζανής Σταυρακόπουλος άφησε τη Λιμόζ για να πίνει το... καφεδάκι του στην πλατεία της Νέας Σμύρνης (Πανιώνιος).

Σπουδαίες μεταγραφές έκαναν οι αιώνιοι. Ο Παναθηναϊκός έβαλε στο οπλοστάσιό του τον πρωταθλητή Ευρώπης Ντέγιαν Μποντίρογκα. Η απάντηση των κόκκινων λέγεται Αντονι Γκολντγουάιρ με διαπιστευτήρια στο ΝΒΑ.

Τέλος εποχής για έναν Αγγελο. Ο λόγος για τον Κορωνιό που μετά από 13 χρόνια στο Περιστέρι έκανε το μεγάλο άλμα και θα είναι ο ηγέτης της νέας ΑΕΚ.

Παλιοί γνώριμοι

Είχαμε όμως και επιστροφές. Φίλους απ' τα παλιά.

Πρώτος και καλύτερος ο Αριαν Κόμαζετς που μετά από την παρουσία του στον Παναθηναϊκό έπιασε... λιμάνι (Ολυμπιακός). Ο Γουόλτερ Μπέρι ξανά στον ΠΑΟΚ μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια, στα 34 πλέον. Πώς περνάει ο καιρός.

Ο Μπακ Τζόνσον πήγε στον Ηρακλή μετά από το πέρασμά του πριν δύο χρόνια από τον Απόλλωνα Πάτρας. Ο Αλφόνσο Φορντ "τρομοκράτης" των αντίπαλων αμυνών με τη φανέλα του Παπάγου, καλείτε να γίνει ο αντι - Ουίγκινς στο Σπόρτιγκ.

Ο Χάρολντ Ελις, γνωστός από το πέρασμά του σε Απόλλωνα, Αρη έκλεισε στο Ηράκλειο. Ο μορμόνος Αντι Τούλσον, γνωστός από τη θητεία του στην ΑΕΚ, υπέγραψε στο Μαρούσι.

Εσωτερικές μεταγραφές είχαμε. Αυτή όμως που ξεχώρισε είναι του υπερπολύτιμου Φράνκι Κινγκ στον ΠΑΟΚ από τον Πανιώνιο και θέλει να γίνει ο νέος ηγέτης του δικεφάλου μετά την απώλεια του Στογιάκοβιτς.

Το Μαρούσι "άρπαξε" από τον Απόλλωνα Πάτρας τον Ερικ Μικ, από το Ηράκλειο τους διόσκουρους Κόρφα, Παπαχρόνη, από το Σπόρτιγκ τον Κασουρίδη. Ο Λημνιάτης από το Παπάγου μετακόμισε στη Νέα Σμύρνη, ο Μπακατσιάς από τον Ολυμπιακό στο Περιστέρι, ο Μυριούνης από το Περιστέρι στο Ηράκλειο, ο Γάκης από το Σπόρτιγκ στον Ηρακλή, ο Βουρτζούμης από τον ΠΑΟ στη Νήαρ Ηστ.

Νέα φουρνιά κοινοτικών

Η φρέσκια φουρνιά κοινοτικών... έφτασε. Το "μενού" περιλαμβάνει: Ομπέρτο, Αντε Μενσά (Ολυμπιακός), Μπερκ, Τζεντίλε (ΠΑΟ), Κούισμα (Απόλλωνας Πάτρας), Φορτέ (Ηράκλειο), Αριγκμπάμπου (Παπάγου), Νέες (Αρης). Στρατόπεδο άλλαξαν οι Κολτεμπέλα (ΠΑΟΚ), Ρόμπινσον (Μαρούσι), Φεράν (Περιστέρι), Ναχάρ (Ηρακλής), Ορτμαν (Νήαρ Ηστ).

Ανδρέας ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ