Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελλάς - Γαλλία... πλουτοκρατία

"

Σοσιαλδημοκράτες και κεντροαριστεροί όλων των χωρών ελάτε να "εξανθρωπίσουμε" τον καπιταλισμό"! Δεν πρόκειται για σύνθημα - προτροπή που ξεπήδησε από τα σκοτεινά μυαλά κάποιων κομμουνιστών, με προφανή στόχο να ειρωνευτούν την κεντροαριστερή παραφιλολογία και τα σοσιαλδημοκρατικά - εν Ελλάδι - "τραπεζώματα". Πρόκειται για ειλικρινή πόθο και ιδεολογική σημαία των εγχώριων θιασωτών του "τρίτου δρόμου" (σ.σ: εδώ ο Κ. Σημίτης έχει νεκραναστήσει τα χουντικά διατάγματα, στην αναβίωση του "τρίτου δρόμου" θα είχε πρόβλημα;). Για όλους αυτούς τους "τριτοδρομιστές", τους κατεχόμενους από το ευγενές ιδεώδες του "ανθρώπινου" καπιταλισμού, με προεξάρχοντες τους "σοσιαλιστές" του "νέου ΠΑΣΟΚ", το βασικό ερώτημα στον σύγχρονο κόσμο δεν είναι "σοσιαλισμός ή καπιταλισμός", αλλά κάτι πολύ πιο... σικ και κυρίως περισσότερο "εφικτό", όπως διατείνονται: Το ερώτημα για αυτούς είναι αν θα πάμε "με τον καλό καπιταλισμό ή με τον κακό καπιταλισμό;"... Για όσους δεν αντιλήφθηκαν, σύμφωνα με τους κεντροαριστερούς μας, υπάρχει και "καλός" καπιταλισμός... Αυτό διατράνωσαν χτες οι Σημίτης - Ζοσπέν.

***

Σε μια εκδήλωση με τίτλο περί του "δημοκρατικού σοσιαλισμού" (σ.σ: προφανώς υπάρχει και... αντιδημοκρατικός σοσιαλισμός που μάλλον τον εντοπίζουν στο "σιδηρούν παραπέτασμα", κατά την προσφιλή φρασεολογία του πρωθυπουργού), οι Σημίτης - Ζοσπέν ομίλησαν για το... βαθύτερο περιεχόμενο του "δημοκρατικού σοσιαλισμού", που δεν είναι άλλος από τον "καλό καπιταλισμό"! Αυτό είναι το "σοσιαλιστικό" τους "πιστεύω". Αυτή είναι η "αριστεροσύνη" τους. Απολαύστε κήρυγμα: Εσείς οι εργάτες, λένε, εσείς οι αγρότες, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι, οι άνεργοι, όλοι όσοι πλήττεστε από τον ταξικό χαρακτήρα αυτής της κοινωνίας, δε χρειάζεται να διαμαρτύρεστε, δε χρειάζεται να εξεγείρεστε, δε χρειάζεται καν να σκέφτεστε (σ.σ: διότι άμα αρχίσεις να σκέφτεσαι μπορεί να σου σφηνωθεί και καμιά ιδέα περί ανατροπής αυτού του συστήματος). Εκείνο που χρειάζεται είναι να έχετε εμπιστοσύνη στο σύστημα. Και το σύστημα θα σας ανταμείψει. Θα γίνει "καλύτερο". Θα γίνει "ανθρωπινότερο". Καπιταλισμός, βέβαια, θα συνεχίσει να είναι, εσείς εργάτες που σας απομυζούν την εργατική δύναμη θα παραμείνετε, αλλά μην τα θέλετε και όλα δικά σας, αφού θα έχουμε "υγιή" καπιταλισμό! Αυτό είναι το μήνυμα των "κεντροαριστερών" μας, όσο και των προσκεκλημένων τους. Χτες του Ντελόρ, προχτές του Ντ' Αλέμα, σήμερα του Ζοσπέν...

***

Είναι αλήθεια ότι όλη αυτή η απαρχαιωμένη σκουριά της σοσιαλδημοκρατικής σκέψης και πρακτικής που ανάγεται στις αρχές του αιώνα, το πολιτικό κήρυγμα των "αριστερών" υπηρετών των κεφαλαιοκρατών, αποφεύγει την ωμή διατύπωσή του, όταν βρίσκονται στο βήμα οι πολιτικοί του εκπρόσωποι, όπως ο Σημίτης και οι ομοϊδεάτες του. Υπάρχουν, όμως, οι θεωρητικοί τους "πυγμαλίωνες", τα"φωτεινά μυαλά" της άρχουσας τάξης, όπως ο καθηγητής Ν. Μουζέλης, που οι κύριοι του ΠΑΣΟΚ τον αναφέρουν συχνά - πυκνά για να εξηγήσουν τι εννοούν όταν μιλούν περί "αριστεράς". Σύμφωνα με τον κ. Μουζέλη, λοιπόν, το"πρόβλημα", όπως λέει, είναι σήμερα "να διαλέξει κανείς μεταξύ διαφόρων τύπων καπιταλισμών". Εχει, δε, ανακαλύψει έναν "κεντροαριστερό" καπιταλισμό "για τον οποίο αξίζει κανείς να πολεμήσει σήμερα στην Ελλάδα και αλλού" (!), ενώ δεν ξεχνά να σημειώνει ότι κέντρο και πυξίδα αυτού του "καλού καπιταλισμού" δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο από την ΕΕ. Την ΕΕ του "δημοκρατικού σοσιαλισμού" των Μπλερ, Ζοσπέν, Πρόντι και Σημίτη... Μίλησε κανείς για υπαλλήλους των πολυεθνικών; Δεν είναι τρόποι αυτοί. Παρακαλείστε να χρησιμοποιείτε τον όρο "σοσιαλδημοκράτες".

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ