Σελ. /40
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Αυγούστου 1998

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ "ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ"
Στη γραμμή της ρήξης κόντρα στην κυρίαρχη πολιτική

"Μια πόλη ανεργίας, υποαπασχόλησης, φτώχειας, αβεβαιότητας για το μέλλον και πολιτιστικής πολτοποίησης, δεν είναι ωραία πόλη για την πλειοψηφία των κατοίκων της"

Με ένα κείμενο, όπου κυριαρχεί ο πολιτικός λόγος και στο οποίο η ανάλυση της πραγματικότητας και οι προτάσεις διεξόδου έχουν τη σφραγίδα μιας επίπονης εργασίας δεκάδων στελεχών, φίλων και συνεργατών της, η "Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα" απευθύνεται στους κατοίκους της πόλης και τους ζητά να κάνουν τώρα ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά, να κινηθούν στη γραμμή της ρήξης, κόντρα στην κυρίαρχη πολιτική.

Το "Πρόγραμμα Δράσης", όπως, όχι τυχαία, χαρακτηρίζεται το εκλογικό πρόγραμμα της "Συμπαράταξης", έχει πάρει ήδη το δρόμο για τις γειτονιές, με πρώτο στόχο να γίνει αντικείμενο συζήτησης, παντού όπου ζει, εργάζεται, παλεύει, σπουδάζει, ψυχαγωγείται ο κάτοικος της πόλης. Και μέσα από αυτή τη συζήτηση να γίνει ένα ακόμα βήμα για την έκφραση της συμπαράταξης στην πράξη, με άνοιγμα μετώπων, με ευρύτερες συσπειρώσεις (ήδη καταγράφονται θετικά μηνύματα), με ανάληψη πρωτοβουλιών για δράση.

Με επιστολή του, που περιέχεται στο πρόγραμμα, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Λεων. Αυδής δίνει το στίγμα των αναλύσεων της "Συμπαράταξης" με τη δήλωση: "Μια πόλη ανεργίας, υποαπασχόλησης, φτώχειας, αβεβαιότητας για το μέλλον και πολιτιστικής πολτοποίησης, δεν είναι ωραία πόλη για την πλειοψηφία των κατοίκων της". Φράση - κλειδί, όχι μόνο για την Αθήνα, αλλά παντού όπου η άρχουσα τάξη σχεδιάζει, για την κοινωνία των "απασχολήσιμων", πόλεις με σιδερόφραχτα, φωτοστόλιστα κέντρα και περιφερειακές γειτονιές -"υπνωτήρια". Που θέλει την Αυτοδιοίκηση συμπληρωματικό μηχανισμό διοχέτευσης και εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής της.

Μπροστά σ' αυτή την πραγματικότητα, η "Συμπαράταξη" δίνει τη μοναδική - από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων - απάντηση. Απέναντι στα διαχειριστικά μοντέλα των άλλων υποψηφίων και συνδυασμών προβάλλει το πρότυπο μιας αγωνιστικής Αυτοδιοίκησης, που συσπειρώνει τους εργαζόμενους και βαδίζει μαζί με το λαό, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές. Μια απάντηση, που αποτελεί ταυτόχρονα και την καλύτερη εγγύηση για την εφαρμογή του Προγράμματος Δράσης της "Συμπαράταξης" και την υπεράσπιση των λαϊκών κατακτήσεων και δικαιωμάτων.


ΣΕΛ.  20   -   21

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ
Η κορυφή του παγόβουνου

Σε αλλεπάλληλες υποτιμήσεις της ισοτιμίας του ρουβλιού με τα ξένα νομίσματα οδήγησαν, τις μέρες αυτές, η εντεινόμενη οικονομική κρίση και η πολιτική αστάθεια στη Ρωσία. Κι ενώ ο ρώσικος λαός συνέχιζε στο Γολγοθά του, οι τραπεζικοί όμιλοι και οι χρηματοοικονομικές πολυεθνικές, βλέποντας το μέγεθος της ζημιάς που υπέστησαν, έβαλαν σε λειτουργία τον "αυτόματο πιλότο". Οι αναδιαρθρώσεις των χαρτοφυλακίων τους και οι αθρόες ρευστοποιήσεις κρατικών τίτλων και μετοχικών αξιών στις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ προκάλεσαν χρηματιστηριακό πανικό σε όλο τον πλανήτη.

Κι ενώ η κατάσταση στη Ρωσία παραμένει ρευστή και αβέβαιη, κανείς δεν μπορεί να διατυπώσει μια υπεύθυνη εκτίμηση για την έκταση και τα όρια της αναστάτωσης των χρηματαγορών


ΣΕΛ.  8   -   11,    40

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
  • Συμπληρώνονται 3 χρόνια, στις 4 του Σεπτέμβρη, που έφυγε για πάντα από κοντά μας ο Θεόδωρος Λιακόπουλος (Πορφύρης).Στη μνήμη του προσφέρω 100.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Νέας Κυψέλης, για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

Η συντρόφισσά του Μένη.

  • Για τις ανάγκες των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, ο σ. Νικ. Παπαδόπουλος πρόσφερε, μέσω ΚΟΒ Βυζαντίου Καλαμαριάς, προς τιμήν των 80χρονων του ΚΚΕ, 100.000 δρχ.


Δύναμη δημιουργίας και αντεπίθεσης

Ο Λ. Σορόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, μιλά στο "Ρ", για το μήνυμα του 24ου Φεστιβάλ, που, "μετρώντας" περισσότερες από 350 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, ανοίγει σε λίγες βδομάδες τις πύλες του στα Ιλίσια


ΣΕΛ.  6   -   7
Θεσσαλία
"Αναμορφώνεται" σε "πέρασμα" του μεγάλου κεφαλαίου

Σε διαμετακομιστικό κέντρο προϊόντων και υπηρεσιών του μεγάλου κεφαλαίου, προς τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, μετατρέπουν τη Θεσσαλία - μια από τις πλέον παραγωγικές περιοχές της Ελλάδας - οι συντονισμένες "δράσεις" της ΕΕ, της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Θεσσαλίας


ΣΕΛ.  14,    27
Μάνος Κατράκης
Μνήμες μιας ολόκληρης ζωής

Δεκατέσσερα χρόνια συμπληρώνονται τις μέρες αυτές χωρίς τον Μάνο Κατράκη, και η Λίντα Αλμα, σύντροφος στη ζωή και τους αγώνες του, θυμάται...


ΣΕΛ.  19
Στρατόπεδα γυναικών
Πάλι στο Τρίκκερι

Δημοσιεύεται σήμερα το 7ο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος του "Ρ", για τα στρατόπεδα γυναικών, όπου έγραψαν σελίδες ηρωισμού και αυταπάρνησης οι κομμουνίστριες εξόριστες


ΣΕΛ.  33


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org