Σάββατο 29 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΣΕΕ
Ζήτω η "ευρωπαϊκή ολοκλήρωση"!

Από ύμνους υπέρ της "ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης" συνοδεύεται το υπόμνημα που κατέθεσε η ΓΣΕΕ στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη,με τις προτάσεις της για την οικονομία, το εισόδημα, τη φορολογία, την κοινωνική πολιτική, προκειμένου αυτός να τις πάρει... υπόψη του στις εξαγγελίες που συνηθίζεται να κάνει κατά την έναρξη της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης,η οποία πραγματοποιείται τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη.

Χαρακτηριστικά, στο υπόμνημα της ΓΣΕΕ, τονίζεται ότι "η Συνομοσπονδία έχει διακηρύξει και έχει αποδείξει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της. Αγωνίζεται και πασχίζει με υπευθυνότητα να συμβάλει στη συμμετοχή της χώρας μας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση"!

Μετά από αυτή τη δήλωση "ευρωνομιμοφροσύνης", με την οποία ουσιαστικά διαπιστώνεται ο γνωστός προσανατολισμός της πλειοψηφίας της Συνομοσπονδίας στη λογική του "ευρωμονόδρομου", γίνεται αναφορά στην ανάγκη μιας Ευρώπης... "κοινωνικής συνοχής" σε αντίθεση με το μονόδρομο της ύφεσης και της λιτότητας, ενώ ζητείται από την κυβέρνηση να κατευθύνει την πολιτική της προς την... "πραγματική" σύγκλιση. Στο απυρόβλητο αφήνει η ΓΣΕΕ και τις βαθιά αντεργατικές κατευθύνσεις που προέκυψαν από τις Συνόδους Κορυφής Αμστερνταμ και Λουξεμβούργου, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματά τους απλώς "δεν ανταποκρίθηκαν στις αξιώσεις των δυνάμεων της προόδου" και στα αιτήματα των εργαζομένων!

Ομως, η ΓΣΕΕ δεν περιορίζεται στην εκθειασμό της "ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης". Οι προτάσεις που καταθέτει διακρίνονται από γενικότητα σε ορισμένα σημεία και από τη στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής για την απασχόληση και την ανεργία σε άλλα! Ετσι, μετά από γενικόλογες αναφορές, ότι το εισόδημα των μισθωτών έχει συρρικνωθεί σημαντικά και ότι χρειάζεται ανακατανομή υπέρ τους, η ΓΣΕΕ θέτει το θέμα του 35ωρου. Για την ασφάλιση υποστηρίζει απλώς ότι πρέπει να κατοχυρωθεί ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της. Για το φορολογικό θέτει τη διαμόρφωση του αφορολόγητου ορίου στα 2 εκατ. δραχμές. Για την ανεργία προτείνει τη σύσταση "ειδικού ταμείου" με πηγές από ομόλογα, λαχεία, ακίνητη περιουσία, "ώστε να μην επιβαρύνεται το κόστος εργασίας"!

Προτείνει επίσης την "ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών επιδότησης της ανεργίας", κάτι που αποτελεί βασική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης για τη μεταφορά των πόρων του ΟΑΕΔ στις τσέπες των εργοδοτών και την αλλαγή της δομής του Οργανισμού, για την εξυπηρέτηση των ειδικών αναγκών των βιομηχάνων σε προσωπικό και ειδικεύσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ