Σάββατο 29 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Αυξάνεται η πολιτική σημασία της ψήφου

Σχετική αναφορά της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην προχτεσινή συνέντευξη Τύπου στη Λάρισα

Αναφερόμενη στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές, κατά την προχθεσινή συνέντευξη Τύπου, στη Λάρισα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,τόνισε χαρακτηριστικά:

"Το ζήτημα που θέλουμε να σχολιάσουμε είναι η αυξανόμενη σημασία της ψήφου στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ακριβώς τώρα που κραυγαλέα αποκαλύπτεται τι σημαίνει ανταγωνιστικότητα, τι σημαίνει παραγωγικότητα, τι σημαίνει εκσυγχρονισμός. Πάντα οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές έπαιζαν ρόλο. Δεν ανακαλύψαμε τώρα τη σημασία τους. Αλλά είναι μια μάχη. Ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία. Είναι μια μάχη, όμως, που έχει πολύ μεγάλη σημασία. Οχι απλώς να δώσει μήνυμα αντίθεσης στην κυβερνητική πολιτική και σε επιλογές συντηρητικές γενικότερα, αλλά κυρίως πρέπει να δώσει ένα μήνυμα το οποίο, κατά τη γνώμη μας, θα φέρει καλύτερες μέρες την άλλη μέρα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Το μήνυμα της συσπείρωσης, συμπαράταξης, συνεργασίας των ριζοσπαστικών, αγωνιστικών δυνάμεων που υπάρχουν μέσα στην ελληνική κοινωνία. Και αυτό το μήνυμα μπορεί να περάσει μέσα από τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια, που πρωτοστατεί να συγκροτηθούν το ΚΚΕ. Αλλά που βεβαίως δεν τα βλέπει με μια στενή κομματική ματιά.

Εμείς, όπως ξέρετε, εδώ και ένα χρόνο, ως Κόμμα χαράξαμε μια κατεύθυνση, η οποία έλεγε ότι οι εκλογές έχουν πολιτικό περιεχόμενο, παρά το γεγονός ότι δεν είναι βουλευτικές, διότι σ' αυτές τις εκλογές κρίνεται - αν πάμε σε τοπικό επίπεδο - ο δήμαρχος, ο νομάρχης, ο απερχόμενος αλλά και υποψήφιος. Τι έκανε απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, στα μεγάλα κοινωνικά λαϊκά προβλήματα και απέναντι στο θεσμό. Κι ας αφήσουν αυτά ορισμένες ηγεσίες, και ο πρωθυπουργός τώρα τελευταία, που είπαν ότι κρίνεται το τοπικό έργο, δεν κρίνεται το έργο της κυβέρνησης. Κρίνεται και το έργο της κυβέρνησης. Δεν αποσπάται από το έργο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αφού η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι βοηθός της κυβερνητικής πολιτικής. Αλλά, ας κάνω τη χάρη στον κ. Σημίτη, ας κάνουμε προσωρινή παραχώρηση κι ας πούμε ότι δεν κρίνεται η κυβέρνηση. Κρίνεται όμως τι κάνουν όλοι οι υποψήφιοι, τι θα κάνουν απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. Δεν κρίνονται; Θα αντισταθούν; Θα συγκρουστούν; Η θα συμπλεύσουν, θα "κάνουν την πάπια"; Ενα ζήτημα είναι αυτό.

Είπαμε, επίσης, ότι σ' αυτή την κατεύθυνση της αντίστασης, εμείς βλέπουμε ότι μπορούν να συσπειρωθούν μη κομμουνιστές. Ατομα σε τοπικό επίπεδο, ή ομάδες ανθρώπων. Βεβαίως, μπορούν να συσπειρωθούν. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούν σε όλα μ' εμάς, αλλά πρέπει να το λέει η καρδούλα τους να αντισταθούν στην οικονομική πολιτική, στις ιδιωτικοποιήσεις που περνάνε μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αμα το λέει η καρδούλα τους, ακόμα κι αν σε άλλα ζητήματα έχουμε κάποιες διαφορετικές απόψεις, εμείς είπαμε θα πάμε μαζί. Εχουμε ένα χρόνο που δραστηριοποιούμαστε σ' αυτή την κατεύθυνση. Και έχουμε αρκετά αποτελέσματα. Θα τα θέλαμε περισσότερα; Θα τα θέλαμε. Αλλά δεν εξαρτάται πάντα από εμάς.

Και να σας πω κάτι: Η Θεσσαλία ολόκληρη δείχνει το εξής: Οτι η ενότητα του λαού, η ευρύτερη συσπείρωση, οικοδομείται εκεί που υπάρχουν αγώνες. Κι αυτή είναι η διαφορά μας. Εμείς συμφωνίες πολιτικές με κόμματα για τις εκλογές δεν μπορούμε να κάνουμε, διότι έχουμε διαφωνίες. Οχι γιατί δε θέλουμε, αλλά γιατί δεν μπορούμε. Αλλά, βλέπετε, από τα κάτω, μέσα στους κοινούς αγώνες, δημιουργούνται προϋποθέσεις συσπειρώσεων. Βεβαίως, πρέπει να σας πω ότι η υπόθεση της συμπαράταξης, της συσπείρωσης και της συνεργασίας έχει γίνει και λίγο λαθρεμπόριο. Σ' αυτή τη διαδρομή που έχουμε ακολουθήσει, και θα την ακολουθήσουμε και μέχρι την ημέρα που θα κλείσουν τα ψηφοδέλτια(όσο εξαρτάται από εμάς, αλλά και οι συνεργαζόμενοι μαζί μας συμφωνούν), είδαμε ότι υπάρχουν άνθρωποι, που με ειλικρίνεια εξετάζουν τέτοιες περιπτώσεις, που θέλουν συνεργασία, που μετράνε πού συμφωνούν και πού διαφωνούν μαζί μας, με ειλικρίνεια έρχονται. Είμαστε και ανοιχτόκαρδοι σ' αυτούς και γαλαντόμοι. Αλλά υπάρχουν και δυνάμεις, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες, οι οποίοι χρησιμοποιούν αυτό το ζήτημα, προκειμένου να βάλουν τρικλοποδιές και να παρεμποδίσουν την πραγματική λαϊκή, ριζοσπαστική συσπείρωση που υπάρχει. Απαντάω γενικά και πανελλαδικά αυτή τη στιγμή. Από κει και πέρα αυτή μας η εμπειρία είναι και εμπειρία όλων των οργανώσεων. Οι οργανώσεις μας στη Θεσσαλία, λόγω των αγώνων που προηγήθηκαν, είναι πάρα πολύ έμπειρες και μπορούν να χειρίζονται αυτά τα ζητήματα με τον καλύτερο τρόπο".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ