Σάββατο 29 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΤΡΑ
Αθρόες αποχωρήσεις στελεχών του ΔΗΚΚΙ

Αναταραχή στις Οργανώσεις Αχαϊας του ΔΗΚΚΙ έχει προκαλέσει η απόφαση της ηγεσίας του κόμματος για αυτόνομη κάθοδο στις δημοτικές εκλογές, η οποία έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τις αποφάσεις της ΝΕ Αχαϊας. Εδώ και μήνες, η ΝΕ είχε αποφασίσει να στηρίξει τη Δημοτική Κίνηση "Πάτρα - Μπροστά,με επικεφαλής τον Παναγιώτη Κοσιώνη.Από τότε, η ηγεσία του κόμματος προσπάθησε με κάθε τρόπο να ανατρέψει αυτή την απόφαση. Ετσι, πρότεινε στο... ΚΚΕ τη στήριξη του Π. Κοσιώνη από το ΔΗΚΚΙ, με αντάλλαγμα τη στήριξη υποψήφιου νομάρχη του ΔΗΚΚΙ από το ΚΚΕ. Η ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ απέρριψε αυτή την πρόταση, που θα μετέτρεπε την ΤΑ σε πεδίο συναλλαγών κάτω από το τραπέζι μεταξύ των ηγεσιών των κομμάτων. Τότε, η ηγεσία του ΔΗΚΚΙ βρήκε την πρόφαση που επιζητούσε και, μη βρίσκοντας σοβαρή υποψηφιότητα "αντάρτη" του ΠΑΣΟΚ να στηρίξει, σύμφωνα με την πανελλαδική γραμμή της, ανακοίνωσε την αυτόνομη κάθοδο κομματικών συνδυασμών. Είναι χαρακτηριστικό πως η απόφαση πάρθηκε από την ΠΓ του ΔΗΚΚΙ παρά τις αντιδράσεις της ΝΕ.

Η άνωθεν προαποφασισμένη κίνηση προκαλεί τριγμούς στην τοπική Οργάνωση του ΔΗΚΚΙ, καθώς πολλά μέλη και στελέχη του κόμματος παραιτούνται και αποχωρούν. Αρχή έγινε με την αποχώρηση από το ΔΗΚΚΙ του Σπύρου Καντακίτη,ο οποίος, με επιστολή του στον τοπικό Τύπο, χαρακτήρισε "απαράδεκτη συμπεριφορά τη ΜΗ ομόθυμη υποστήριξη ενός πάλλευκου και πανέντιμου υποψηφίου δημάρχου της ορθοδόξου Αριστεράς, που υποτίθεται ότι το ΔΗΚΚΙ έχει στενότατη συγγένεια πολιτικών επιδιώξεων και οραματισμών" και αποχώρησε από το κόμμα του,"ευχόμενος, όπως οι γνωστού πολιτικού παρελθόντος παράγοντες συνέλθουν, συνετιστούν και κατανοήσουν ότι το ΔΗΚΚΙ ΔΕΝ πρέπει να είναι και αυτό εκφραστής του εξωραϊσμένου καπιταλιστικού συστήματος, αλλά υπερασπιστής των λαϊκών συμφερόντων".

Χτες ήταν η σειρά του μέλους της ΝΕ Αχαϊας Γιάννη Δημητρόπουλου,ο οποίος, σε επιστολή του στον πρόεδρο του κόμματος, Δ. Τσοβόλα,εκφράζει την πικρία και την απογοήτευσή του, βλέποντας "να χάνονται και οι τελευταίες ελπίδες" του ότι "η πολιτική ασκείται από τη βάση προς τα άνω".Σημειώνει πως "αυτά που συμβαίνουν στην Πάτρα είναι απαράδεκτα και δε μας τιμούν". Επισημαίνει πως "αγνοήθηκαν επιδεικτικά και χωρίς δικαιολογία οι αποφάσεις της Νομαρχιακής Επιτροπής και των πολιτικών οργανώσεων για ισότιμη, καθαρή και έντιμη συνεργασία μας με το συνδυασμό "Πάτρα -Μπροστά" και αντ' αυτών εφευρέθηκε λύση εξυπηρετούσα ολοφάνερα το σημερινό δήμαρχο Καράβολα".Ο Γ. Δημητρόπουλος θεωρεί αποκλειστικά υπεύθυνο το μέλος της ΠΓ Σπύρο Κουτσουβέλη,τονίζοντας πως "το εδώ μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, καταργώντας και περιφρονώντας τα όργανα και χωρίς να δίνει σε κανέναν λογαριασμό, έκανε επαφές, συζητήσεις κλπ. με διάφορες ανταλλαγές με άλλα κόμματα και επικεφαλής συνδυασμών, σε αντίθεση με τις αποφάσεις των Οργανώσεων για την αποφυγή αυτών.Διακηρύσσει ότι αυτός είναι το κόμμα και όποιος έχει άλλη άποψη και διαφωνεί θα διαγραφεί και θα πάρει κεφάλια, όπως πρόσφατα έκανε, στις 20/8/98, όταν, σε σύσκεψη στελεχών, εκφράστηκε έντονη δυσαρέσκεια για την απόφαση που πάρθηκε για την αυτόνομη κάθοδό μας στο δήμο, που δεν ενδείκνυται". Ο Γ. Δημητρόπουλος προσθέτει πως "όλο αυτό το διάστημα το κόμμα διασύρθηκε και τα μέλη του προσβλήθηκαν, αφού μας αποκαλούσαν καιροσκόπους, απολίτικους κλπ. εξαιτίας αυτού" και τονίζει πως "το ΔΗΚΚΙ δεν έχει ανάγκη από ηγεμόνες και αυταρχισμούς". Τέλος, ο Γ. Δημητρόπουλος υποβάλλει την παραίτησή του από τη ΝΕ, προσθέτοντας πως στηρίζει τις αποφάσεις της ΝΕ και όλων των πολιτικών οργανώσεων του ΔΗΚΚΙ Αχαϊας και τάσσεται υπέρ του συνδυασμού "Πάτρα -Μπροστά", καλώντας τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, "τίμια και χωρίς διαπλοκές και μικροσυμφέροντα", να στηρίξουν το συνδυασμό του Π. Κοσιώνη, "στον οποίον έχουν συμμετοχή όλοι οι δημοκράτες πολίτες που αγαπούν την πόλη μας χωρίς ταμπέλες και ετικέτες".

Χτες, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις, το μέλος της ΠΓ του ΔΗΚΚΙ και υποψήφιος νομάρχης Αχαϊας, Σπύρος Κουτσουβέλης,σε συνέντευξη Τύπου έκανε κυριολεκτικά μια πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας. Σημείωσε πως η αυτόνομη κάθοδος του ΔΗΚΚΙ γίνεται επειδή το κόμμα αντιτίθεται στις... κομματικές συναλλαγές. Μάλιστα, παρά την αυτόνομη κάθοδο, εμφανίστηκε υπέρμαχος ενός... "πανδημοκρατικού κοινωνικού μετώπου". Αναφερόμενος στο αυξανόμενο κλίμα δυσαρέσκειας των στελεχών του κόμματος, σημείωσε πως οι αποφάσεις πάρθηκαν με... διαφάνεια και δημοκρατικές διαδικασίες. Ισχυρίστηκε πως το ΔΗΚΚΙ έχει στην Αχαϊα 800 (!) μέλη και ότι μόνο 5 διαφώνησαν, προσθέτοντας πως "είναι σεβαστή η διαφωνία τους αλλά δεν είναι δυνατόν οι 5 να επιβάλουν την άποψή τους στους 795". Φαίνεται πως το ΔΗΚΚΙ αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο ενός κόμματος, που έχει σε μια περιοχή 800 μέλη αλλά μόνο τα... 5 ανήκουν στη ΝΕ και τις τοπικές οργανώσεις, που πήραν μια απόφαση, και πως ο Σπ. Κουτσουβέλης και τα άλλα μέλη της ΠΓ, που ήρθαν από την Αθήνα για να την ανατρέψουν, είναι "795"!Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες εκτόνωσης της κρίσης, οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα συνεχιστεί η χιονοστιβάδα αποχωρήσεων στελεχών του κόμματος, τα οποία, σεβόμενα την απόφαση της ΝΕ, θα ταχθούν ενεργά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο πλευρό της Δημοτικής Κίνησης "Πάτρα - Μπροστά".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ