Κυριακή 9 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυβερνητικές λαθροχειρίες, ενόψει δημοτικών εκλογών

Με ακριβές διαφημιστικές καταχωρήσεις σε όλες τις εφημερίδες, με ειδικά πολυτελή ένθετα, αλλά και με πλούσιες "διαρροές" στον Τύπο και τα άλλα μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση "ανακαλύπτει" για άλλη μια φορά το δεύτερο "πακέτο Ντελόρ", το "πακέτο Σαντέρ", τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τον "πακτωλό" των ECU που κατακλύζει τη χώρα...

Πού οφείλεται, άραγε, αυτή η έκρηξη της κυβερνητικής προπαγάνδας; Η απάντηση βρίσκεται, μεταξύ των άλλων, στις δημοτικές εκλογές και η κυβέρνηση σπεύδει να βοηθήσει (σπαταλώντας τα χρήματα του ελληνικού λαού) τους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ, ή αυτούς που θα υποστηρίξει. Απ' την άλλη, βεβαίως, προσπαθεί να βελτιώσει την εικόνα της στην "κοινή γνώμη", αφού τα μηνύματα που φθάνουν είναι ιδιαίτερα δυσάρεστα, ενόψει των εκλογών.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων μας πληροφορεί, με το φυλλάδιό του, ότι "Η Εγνατία γίνεται", ανακοινώνεται η κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης, εγκαινιάζεται και πάλι η έναρξη των εργασιών για τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας διαδίδει ότι έρχεται το "πακέτο Σαντέρ" με αρκετά τρισ. δραχμές, πολύ μεγαλύτερο κι απ' αυτό που περίμεναν.

Η Εγνατία (δε) γίνεται

Αν, βέβαια, πιστέψετε αυτό που αναφέρεται στο εξώφυλλο, ότι δηλαδή "Η Εγνατία γίνεται", τα στοιχεία θα σας απογοητεύσουν. Διαβάζοντας λοιπόν, θα πληροφορηθείτε ότι από τα 680 χιλιόμετρα της Εγνατίας έχουν κατασκευαστεί μόνο τα 121, τα 277 κατασκευάζονται (με τους γνωστούς ρυθμούς και τα γνωστά προβλήματα) και ότι τα 282 χιλιόμετρα θα ...ανατεθούν, ή θα ...μελετηθούν.Οσον αφορά το μετρό Θεσσαλονίκης, όσοι θυμούνται τι έγινε με το διαγωνισμό για την ανάθεσή του και ειδικότερα οι εργολάβοι της συμπρωτεύουσας, δικαιολογημένα, γελούν και τρίβουν τα χέρια τους.

Τέλος, η υπόθεση της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου μόνο με κωμωδία μπορεί να παρομοιαστεί, αφού οι εργασίες για την κατασκευή της (αυτές που εγκαινιάστηκαν από τον πρωθυπουργό) δεν πρόκειται να αρχίσουν πριν από το 2000!

Επιστράτευση της Κομισιόν

Ομως, η κυβέρνηση καταφεύγει σε άλλη μια λαθροχειρία, με τον ίδιο πάντα στόχο. Παρουσιάζει σαν κάτι νέο τα κονδύλια του δεύτερου "πακέτου Ντελόρ", με τα οποία θα χρηματοδοτηθούν έργα στην περιφέρεια. Για το τέχνασμα αυτό επιστρατεύει, μάλιστα, και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την περασμένη Δευτέρα, ανακοινώθηκε από την Κομισιόν ότι εγκρίθηκε η χρηματοδότηση μιας σειράς σχεδίων από το Ταμείο Συνοχής στην Ελλάδα, στον τομέα των μεταφορών και του περιβάλλοντος, για συνολικό ποσό υψηλότερο των 60 εκ. ECU. Απ' αυτά τα 27,6 εκατομμύρια θα πάνε στην Εγνατία και τα 34,4 εκατομμύρια θα διατεθούν για τη "βελτίωση του ανεφοδιασμού σε πόσιμο ύδωρ των Αθηνών από τον ποταμό Εύηνο" και για την κατασκευή έργων βιολογικού καθαρισμού και επεξεργασίας λυμάτων σε διάφορες περιοχές, όπως το Σουφλί, η Καστοριά, η κοινότητα Σάρτης στη Χαλκιδική, η Λέρος, και η Κερατέα. Σύμφωνα, μάλιστα, με όλες τις ενδείξεις, τέτοιου είδους αποφάσεις θα συνεχίσουν να ανακοινώνονται με πυκνότερο ρυθμό το επόμενο διάστημα.

Η λαθροχειρία έγκειται στο ότι αυτά τα κονδύλια ήταν γνωστά από το δεύτερο "πακέτο Ντελόρ" εδώ και πολλά χρόνια, απλώς η κυβέρνηση ενόψει των εκλογών εξασφάλισε τώρα (;) τους "ίδιους πόρους" (δηλαδή το ποσοστό της κρατικής συμμετοχής στη χρηματοδότηση των έργων) και έτσι η Κομισιόν ανακοινώνει τώρα την κοινοτική χρηματοδότηση.

Βέβαια, όσοι θα σπεύσουν να πανηγυρίσουν πως δήθεν απέσπασαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση τα κονδύλια για τα έργα που θα κάνουν, αποσιωπούν το γεγονός ότι η Ελλάδα, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, θα χάσει ένα πολύ σημαντικό μέρος από τα κονδύλια του "πακέτου Ντελόρ", αφού δεν μπορεί να εξασφαλίσει την "ίδια συμμετοχή" για μια σειρά έργων ζωτικής σημασίας που αφορούν σε δίκτυα και υποδομές πολλών περιοχών. Οπως επίσης αποσιωπούν το γεγονός ότι αυτά τα κονδύλια δεν είναι παρά ένα μέρος αυτών που η χώρα έχασε, εξαιτίας της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κυρίως μέσω του εμπορικού ισοζυγίου.

"Αδεια" πακέτα

Τέλος, όσον αφορά το "πακέτο Σαντέρ", πρέπει να μιλήσουμε για απάτη, αφού είναι γνωστό (πολύ περισσότερο στην κυβέρνηση) ότι δεν έχει αρχίσει καν η συζήτηση για το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μοιάζει, δηλαδή, με το "ακόμα δεν τον είδαμε, Γιάννη τον βαφτίσαμε". Η συζήτηση αυτή θα αρχίσει το νωρίτερο την επόμενη άνοιξη και είναι επίσης γνωστό ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει ένα σημαντικό μέρος από τα κονδύλια που θα πάρουν οι νέες χώρες, που θα ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Με τέτοια τερτίπια, τεχνάσματα και λαθροχειρίες, η κυβέρνηση επιχειρεί να παρέμβει στις εκλογές υπέρ των εκλεκτών της, ελπίζοντας ματαίως ότι θα αποφύγει την καταδίκη της πολιτικής και των υποψηφίων της.

Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα πακέτα(1999-08-28 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1999-06-17 00:00:00.0)
Οι αγρότες έχουν μνήμη(1999-05-30 00:00:00.0)
Ανώνυμο ...το "Πακέτο";(1999-03-17 00:00:00.0)
"Χρυσώνουν το χάπι"(1997-05-15 00:00:00.0)
Το "αντίδωρο" της εξάρτησης(1996-08-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ