Κυριακή 9 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Το νομοσχέδιο θέλει πιο φτηνή και χειραγωγημένη την εργατική δύναμη
  • Η μόνη εποικοδομητική πρόταση που μπορούμε να κάνουμε είναι η καταψήφισή του
  • Να ξέρετε ότι ειδικά αυτό το νομοσχέδιο θα αποτελέσει κυριολεκτικά το νεκροθάφτη και το δικό σας και της πολιτικής σας
  • Η ουσία είναι ποιος κατέχει και πώς χρησιμοποιεί αυτά τα μέσα παραγωγής και όχι ότι ευθύνονται τα ίδια

"Θα μπορούσα και εγώ να ασκήσω κριτική στο ίδιο επίπεδο, επιστρέφοντάς σας ορισμένα. Πολλά από τα επιχειρήματα που φέρατε από αυτό το βήμα, ή που αναφέρονται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, σαν επιχειρήματα, είναι επιχειρήματα τα οποία έχουμε διαβάσει να λέγονται εδώ και 150 χρόνια και μάλιστα σαν αντικείμενο διαλόγου. Διότι και πριν 150 χρόνια και πριν 200 και πριν 300 η συζήτηση γινόταν για το πώς θα εκσυγχρονιστούν τα μέσα εκμετάλλευσης και καταπίεσης των εργαζομένων και η ίδια συζήτηση, επίσης, γινόταν για το πώς θα εκσυγχρονιστούν τα μέσα αντίδρασης, αντίστασης και πάλης των εργαζομένων. Θα μπορούσα, λοιπόν, και εγώ να σας επιστρέψω πολλά από αυτά που μας είπατε σαν φιλοσοφία. Είναι πασίγνωστα. Και επειδή χρησιμοποιήσατε και ολίγον Μαρξ, επιλεκτικά, αν αφαιρέσει κανείς κάποιους όρους, που αλλάζουν, βεβαίως, το περιεχόμενο της συζήτησης που κάνουμε σήμερα δεν είναι καθόλου καινούριο. Αρα, λοιπόν, και εσείς και εμείς ως ένα βαθμό χρησιμοποιούμε την πείρα του παρελθόντος και καλά κάνουμε, από διαφορετική σκοπιά.

Αν π.χ. θεωρείται εκσυγχρονιστικό το να παρουσιάζουμε το θέμα της τηλεργασίας σαν κάτι το καινούριο, ειλικρινά λυπάμαι πολύ. Για εξηγήστε μας τι είναι αυτή η τηλεργασία; Τα μέσα αλλάζουν, οι σκοποί δεν αλλάζουν. Εγώ τουλάχιστον από όσο ξέρω από την εμπειρία μου, τηλεργασία είναι αυτό το φαινόμενο που ζούμε και που τουλάχιστον εμείς σαν Κομμουνιστικό Κόμμα το καταγγέλλουμε. Υπάρχει ο σύγχρονος δουλέμπορος που έχει έναν αριθμό υπαλλήλων και παίρνει τηλέφωνο την καθαρίστρια για να της πει πήγαινε δύο μέρες να καθαρίσεις το νοσοκομείο, πήγαινε μία ημέρα να καθαρίσεις το σχολείο, έλα τρεις μέρες να δουλέψεις στο ξενοδοχείο. Είναι και αυτή τηλεργασία. Βεβαίως, τηλεργασία χρησιμοποιούν και οι χρηματιστές. Μέσω τηλεφώνου και άλλων μέσων ενημερώνονται για τις εξελίξεις και παίρνουν τα μέτρα τους. Τι θα πει, δηλαδή, έχουμε το καινούριο ζήτημα της τηλεργασίας; Τηλεργασία προσφέρουν και αυτοί που δίνουν διάφορες γνώσεις και καυτές συμβουλές από το τηλέφωνο. Και αυτό τηλεργασία είναι. Ολα αυτά είναι τίποτα το σύγχρονο ή κάτι που πρέπει να μας δημιουργήσει την αίσθηση ότι όλα πρέπει να αλλάξουν;".

Σε βάρος των εργαζομένων οι αλλαγές που γίνονται

"Και αν όλα πρέπει να αλλάξουν θα πρέπει να αλλάξουν όλα εις βάρος των εργαζομένων; Γιατί τέτοιες είναι οι αλλαγές που γίνονται. Η τα περί παγκοσμιοποίησης είναι καινούρια ζητήματα; Είναι καινούριο φαινόμενο η παγκοσμιοποίηση; Το καινούριο που υπάρχει είναι ότι σήμερα προστέθηκε και ενοποιήθηκε με την υπόλοιπη το 1/3 της Γης στο οποίο, τα προηγούμενα χρόνια, υπήρχε διαφορετικό κοινωνικό σύστημα.

Δεν ισοπεδώνω τα πράγματα. Υπάρχουν σημαντικές αλλαγές και εξελίξεις. Αλλά επί της ουσίας να δούμε τι αλλαγές και εξελίξεις είναι.

Επομένως, όταν πασπαλίζετε και τη δική σας ομιλία με ορισμένους καινούριους όρους δε σημαίνει ότι φέρνετε κάτι πραγματικά καινούριο για το λαό.

Προσπαθήσατε, επίσης, να αποδείξετε σαν κάτι ιδιαίτερο και σημαντικό, τη διελκυστίνδα δευτερευουσών διαφωνιών που αναπτύχθηκαν και κατά τη συζήτηση στην επιτροπή ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων. Και λίγο - πολύ θέλετε να πείτε: "Βρε παιδιά μου δε βλέπετε ότι αυτό το νομοσχέδιο που φέρνουμε δεν το επικροτούν οι βιομήχανοι; Αρα είναι προοδευτικό".

Δεν είναι, όμως, έτσι τα πράγματα. Στο κάτω κάτω και μέσα στη Βουλή τα περισσότερα νομοσχέδιά σας καταψηφίζονται και από άλλες πτέρυγες. Αυτό τι σημαίνει; Οτι όλες οι καταψηφίσεις ή η ουσία τους είναι από προοδευτική πλευρά;

Το πράγμα είναι πάρα πολύ φυσιολογικό. Ο ΣΕΒ θέλει άμεσα και γρήγορα να προχωρήσουν τα μέτρα. Και σεις θέλετε να προχωρήσετε τα μέτρα βεβαίως, αλλά με εκείνους τους ρυθμούς, τους τρόπους και τις μεθόδους, τους πολιτικάντικους και πολιτικούς, που θα διασφαλίσουν την ανοχή ή την εξαπάτηση των εργαζομένων. Αυτή η διελκυστίνδα υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει και στο μέλλον. Είναι ο τρόπος που σχετίζεται η οικονομία και η πολιτική. Δεν μπορείτε να κάνετε διαφορετικά.Η κατεύθυνση όμως που κινείστε είναι ακριβώς η ίδια και μη χρησιμοποιείτε αυτό το επιχείρημα να μας θαμπώσετε ότι τάχα το πρόβλημα είναι ανάμεσα σε αυτό που θέλει ο ΣΕΒ και σε αυτό που κάνει η κυβέρνηση.

Αυτά τα φαινόμενα δεν είναι καινούρια, είναι παμπάλαια. Παρουσιάζονται, βέβαια, με νέες μορφές, αλλά στην ουσία τους είναι ίδια.

Επιπλέον, πρέπει να σας πω ότι εμείς δεν έχουμε καμία διάθεση και δε θέλουμε να κάνουμε εποικοδομητικές προτάσεις στο νομοσχέδιο. Η μόνη εποικοδομητική πρόταση που μπορούμε να κάνουμε είναι η καταψήφισή του. Δεν παίρνει γιατρειά.

Επίσης, είπατε διάφορα εκ του πονηρού που δεν είχα το χρόνο να τα ψάξω, αλλά δεν έχω και καμία αμφιβολία για το κόμμα μου, γιατί ξέρω πολύ καλά ότι το ΚΚΕ, όχι μόνο τώρα, αλλά και στις προηγούμενες δεκαετίες από ταξική σκοπιά και από θέσεις ταξικής αντιπαράθεσης αντιμετώπιζε ό,τι αφορούσε τους εργαζόμενους. Επομένως, μην παρουσιάζετε ότι είχαμε συμφωνήσει και είχαμε υπογράψει. Ηταν και άλλη φάση τότε. Πριν από 15 χρόνια το συνδικαλιστικό και γενικότερα το λαϊκό κίνημα είχε τη δυνατότητα να αποσπάσει ορισμένες παραχωρήσεις. Ορισμένες από αυτές άμβλυναν κάπως τα προβλήματα και άλλες βελτίωναν προσωρινά την κατάσταση των εργαζομένων. Τότε, αν θέλετε, είχε νόημα σε ορισμένες δύσκολες στιγμές να συμφωνείς προσωρινά, χωρίς να παραιτείσαι από τους βασικούς σου στόχους, σε αυτό που λέμε "το κάτι σχετικά καλύτερο ή το μικρότερο κακό"".

Γενική αντεπίθεση

"Σήμερα δεν έχει κανένα νόημα να διαλέγεις ανάμεσα στο μεγαλύτερο ή το μικρότερο κακό. Αλλωστε, άλλα κόμματα εδώ σας έκαναν εποικοδομητικές προτάσεις. Εμείς δεν πρόκειται να μπούμε στη λογική πόσο τοις εκατό θα είναι το ποσοστό της μερικής απασχόλησης. Και αν θέλετε δε θα μας χρησιμοποιήσετε σήμερα, γιατί είναι άλλη φάση, ούτε σε τέτοιου είδους εποικοδομητικές προτάσεις. Οποτε το κάναμε, σε ορισμένες περιπτώσεις, καλά το κάναμε τότε. Σήμερα έχει ξεπεραστεί αυτή η εποχή. Βλέπετε δεν είμαστε και τόσο δογματικοί. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις.

Σήμερα είναι η εποχή γενικής επίθεσης του κεφαλαίου στις κατακτήσεις της εργατικής τάξης. Από την πλευρά μας, λοιπόν, θα είναι η εποχή της γενικής αντεπίθεσης.Δε θα παρασυρθούμε σε αυτές τις λογικές, να σας δώσουμε κάποια ποσοστά, τα οποία μετά θα έρθετε και θα τα χρησιμοποιήσετε ότι συμφωνούμε στη γενικής σας κατεύθυνση. Και ας βγάλουν συμπεράσματα τα άλλα κόμματα, που νομίζουν ότι θα κατοχυρωθούν σαν κόμματα της εποικοδομητικής κριτικής, προσφέροντας τέτοιες προτάσεις. Και δε μετανιώσαμε που είπαμε, ούτε μία μετοχή στους ιδιώτες, εδώ και μερικά χρόνια. Οχι γιατί μία μετοχή θα άλλαζε τη φύση των επιχειρήσεων. Αλλά γιατί γνωρίζαμε πολύ καλά πως ήταν το πρώτο βήμα, για να νομιμοποιηθεί αυτό που γίνεται σήμερα, το γενικό ξεπούλημα. Στη σημερινή, λοιπόν, φάση δεν πρόκειται να πάρετε τέτοιες προτάσεις από εμάς.

Εχουμε πλήρη συνείδηση σαν ΚΚΕ ότι αυτό το νομοσχέδιο που φέρνετε και τα άλλα που θα φέρετε - δεν τέλειωσε το πράγμα, δεν έχουμε "πιάσει πάτο", με συγχωρείται για την έκφραση, ακόμα στην αρχή είμαστε - δε θα ανεβάσουν μόνο στα ύψη την εκμετάλλευση και καταπίεση μόνο του εργαζόμενου. Θα τον πλήξουν οικονομικά, θα τον πλήξουν πολύπλευρα και στην οικογενειακή του ζωή, θα δημιουργήσουν και σοβαρές δυσκολίες στην οργάνωση των αγώνων των εργαζομένων και στην ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος. Αλλωστε, ένας από τους στόχους του νομοσχεδίου είναι η διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος. Θα υπάρξουν δυσκολίες, το γνωρίζουμε αυτό. Δε θα είναι τα πράγματα το ίδιο εύκολα. Δυσκολότερα θα αναπτύσσονται συνεχώς αγώνες, γιατί πια η δαμόκλειος σπάθη της απόλυσης θα υπάρχει. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε η δυνατότητα, όταν ένας εργαζόμενος υπέκυπτε στην πίεση του εργοδότη και υπέγραφε, αν θέλετε, μια ατομική σύμβαση ή έκανε μία ατομική συμφωνία, υπήρχε η δυνατότητα στην πορεία, εάν στηριζόταν από τα συνδικάτα ή αν έβρισκε το κουράγιο, να πάει να την καταγγείλει και εκ των υστέρων να πάρει αναδρομικά ό,τι έχασε. Γιατί τότε υπήρχε η νομοθεσία που δεν αναγνώριζε αυτές τις ατομικές συμβάσεις και τις ατομικές, προφορικές ή γραπτές συμφωνίες".

Η "σύμφωνη γνώμη" των εργαζομένων

"Σήμερα όλη η φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι ότι τα πάντα μπορούν να γίνουν, αρκεί να συμφωνούν οι εργαζόμενοι. Και ξέρουμε πώς θα συμφωνήσουν αρκετοί εργαζόμενοι και με ποιους όρους. Με όρους καθαρά υποταγής και βίας ανοιχτής ή συγκαλυμμένης. Και αυτό είναι το πιο σοβαρό από όλα τα άλλα που φέρνει το νομοσχέδιο. Το εμφανίζει σαν προϊόν εθελοντικής συμφωνίας των εργαζομένων. Δεν υπάρχει εθελοντισμός σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει το κνούτο του εργοδότη που κυριαρχεί. Δεν υπάρχει ισότιμη σχέση, δεν υπήρχε ποτέ και ακόμα χειρότερη είναι η σχέση σήμερα. Επομένως, σαν ΚΚΕ δεν έχουμε αυταπάτες. Θα προκληθούν δυσκολίες. Πάντως, να ξέρετε ότι ειδικά αυτό το νομοσχέδιο, η φιλοσοφία του και όλα τα επόμενα που θα 'ρθουν - και θα 'ρθουν ανάλογα με τις αντιστάσεις των εργαζομένων - θα αποτελέσει κυριολεκτικά τον νεκροθάφτη και τον δικό σας και της πολιτικής σας.Είναι μια πρόβλεψη που μπορεί βεβαίως να μην μπορώ να την προσδιορίσω πώς θα κλιμακωθεί χρονικά. Και θα ήταν από την πλευρά μου πολύ υπερβολικό, από την πλευρά μας σαν ΚΚΕ, να βάλουμε τέτοια χρονοδιαγράμματα. Αλλά κυριολεκτικά θα γίνει ο νεκροθάφτης σας, γιατί θα χειροτερέψει πάρα πολύ η ζωή της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων, όχι όλων, γιατί και ορισμένους τους εξαγοράζετε συστηματικά και θα τους εξαγοράσετε και στην πορεία. Αλλά, θα γίνει τόσο άσχημη η ζωή των εργαζομένων, που θα ξεπεράσουν τις φοβίες, τις αναστολές που έχουν σήμερα, γιατί δε θα έχουν να χάσουν και τίποτα. Και μην εφησυχάζετε, επειδή μπορεί να περνάμε και περιόδους ύφεσης στην εκδήλωση των συνδικαλιστικών αγώνων και του κινήματος και αυτό βεβαίως δεν είναι καθόλου άσχετο από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που υπάρχουν. Και μη σας ξενίζουν αυτά που είπε ο Μ. Κωστόπουλος. Κάτι ξέρουμε και εμείς, δε ζούμε στον δικό μας κόσμο. Κάτι ξέρουμε, από τα μέσα τα ζούμε αυτά. Δεν είμαστε κλεισμένοι στον Περισσό. Και οι βουλευτές τα ξέρουν πολύ καλά γιατί είναι μέσα στους αγώνες.

Μην τα υποτιμάτε όλα αυτά. Πολλές φορές αυτή η περίοδος της ύφεσης δίνει και τη δυνατότητα ψύχραιμα να βγουν συμπεράσματα και να γίνουν αρκετές υπόγειες διεργασίες. Λοιπόν μην αισθάνεσθε ότι κάθεστε σε ασφαλείς καρέκλες. Μην αισθάνεσθε καθόλου έτσι. Και τουλάχιστον εμείς, πρέπει να σας πω, ότι θα προσπαθήσουμε οι καρέκλες σας να πριονιστούν όσο γίνεται πιο γρήγορα.Βεβαίως δεν το βλέπουμε το ζήτημα αυτό από την ίδια σκοπιά που το βλέπει η ΝΔ και περιμένει".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ