Κυριακή 9 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΚΗΣΗ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Προβάρουν τις μελλοντικές στρατιωτικές επεμβάσεις

"Πρόβα τζενεράλε", επιχειρεί το ΝΑΤΟ, στοχεύοντας να βρεθεί πανέτοιμο για επιχειρήσεις εκτός συνόρων των χωρών - μελών του, ενάντια σε λαούς και κινήματα που θα αμφισβητούσαν την παντοκρατορία της Νέας Τάξης Πραγμάτων και θα αποφάσιζαν να ακολουθήσουν έναν άλλο δρόμο από το μίζερο και υποτελή, που οι ιμπεριαλιστές τους προορίζουν.

Ετσι, στρατιωτικές δυνάμεις από 14 χώρες, κυρίως μέλη του ΝΑΤΟ, πρόκειται να λάβουν μέρος σε άσκηση της Συμμαχίας στην Αλβανία από τις 17 μέχρι τις 22 Αυγούστου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το στρατηγείο της Νάπολης.

Η άσκηση, υπό την ονομασία "Cooperative Assembly '98", έχει στόχο σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, "την ανάπτυξη μιας κοινής επιχειρησιακής αντίληψης ανάμεσα στις χώρες" και να "θέσει σε πράξη τη δια-επιχειρησιακή ικανότητα των χωρών που λαμβάνουν μέρος".

Αεροπορικές, ναυτικές και χερσαίες δυνάμεις θα εκτελέσουν σενάρια "έρευνας και διάσωσης, αεροπορικής υποστήριξης, εκκένωσης νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ρίψεις δυνάμεων με αλεξίπτωτα και τεχνικών πεζικού", σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση.

Στην άσκηση θα λάβουν μέρος, εκτός από την Αλβανία, η Ελλάδα, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Τουρκία, ο Καναδάς, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Λιθουανία, η Ρωσία και η Ισπανία με συνολική δύναμη 1.300 ανδρών. Σαν παρατηρητές, θα συμμετάσχουν 10 χώρες, μεταξύ των οποίων η Τσεχία, η Δανία, η Φιλανδία, η Ρουμανία και η Σουηδία.

Σύμφωνα με στελέχη της Συμμαχίας, η πρόταση κάποιων χωρών, για εκπροσώπηση στην άσκηση από τους υπουργούς Αμυνας των χωρών που θα συμμετάσχουν, ναυάγησε, λόγω αντιδράσεων των ΗΠΑ και της Ιταλίας.

Εγκυρες πηγές ανέφεραν ότι κανένας από τους επιτελείς του ΝΑΤΟ δεν επιθυμούσε να παρακολουθήσει την άσκηση με τον υπουργό Αμυνας της Ρωσίας, ενώ Ιταλοί αξιωματούχοι εκτιμούσαν πως ο "Απελευθερωτικός Στρατός του Κόσσοβου", θα επιχειρούσε να εκμεταλλευτεί πολιτικά την παρουσία των υπουργών Αμυνας, ως έμμεση συμπαράσταση προς τον ένοπλο αγώνα του κατά της Σερβίας.

Τελικά, η Συμμαχία αποφάσισε ότι το μόνο πολιτικό πρόσωπο, που θα παρακολουθήσει την άσκηση, θα είναι ο γενικός γραμματέας της Οργάνωσης, Χαβιέ Σολάνα.

Η Ελλάδα έχει προγραμματίσει να συμμετάσχει με δύο ελικόπτερα τύπου "Σινούκ" και μονάδα αλεξιπτωτιστών. Η ελληνική δύναμη θα λάβει μέρος σε φάση της άσκησης, που θα γίνει μακριά από τα σύνορα Αλβανίας - Γιουγκοσλαβίας, σε μια προσπάθεια αποφυγής παρεξηγήσεων και δημιουργίας εντυπώσεων.

Το κύριο μέρος της άσκησης αναμένεται να διεξαχθεί στην περιφέρεια των Τιράνων. Η ελληνική δύναμη που σταθμεύει στην Αλβανία θα αναλάβει την υποστήριξη και τον ανεφοδιασμό της μονάδας αλεξιπτωτιστών που θα μεταβεί στη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ