Παρασκευή 31 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
22 ΙΟΥΛΗ 1943
Η επέτειος ενός μεγαλειώδους συλλαλητηρίου

Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ, για την 55η επέτειο του μαχητικού παλλαϊκού συλλαλητηρίου, που έγινε στην Αθήνα, στις 22 Ιούλη 1943 και στόχευε στη ματαίωση της επέκτασης της βουλγάρικης κατοχής. Πλήθος αντιστασιακών τίμησαν τη μεγαλειώδη αυτή κινητοποίηση του λαού της αδούλωτης Αθήνας και ιδιαίτερα, όσους πότισαν με το αίμα τους, εκείνη τη μέρα, το δέντρο της λευτεριάς και της εθνικής ανεξαρτησίας.

Για πρώτη φορά παραβρέθηκαν στην εκδήλωση και τίμησαν την επέτειο αντιπροσωπείες αξιωματικών και των τριών όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και της Ελληνικής Αστυνομίας. Το γεγονός σημειώθηκε και από τον εκπρόσωπο της ΠΕΑΕΑ, ο οποίος στο χαιρετισμό του σημείωσε: "Η εδώ πρώτη πολυμελής παρουσία των εθνικών μας Ενόπλων Δυνάμεων και της αστυνομίας προσδοκούμε ότι θα αποτελέσει μια καλή αρχή, ώστε η αντίσταση του λαού μας, ένοπλου ή άοπλου, στις πόλεις, στα χωριά, στα βουνά και στους κάμπους να περιληφθεί στις χρυσές σελίδες της ιστορίας της πατρίδας μας, ισότιμη και ισάξια των μαχών της Αλβανίας, των οχυρών του Ρούπελ και της μάχης της Κρήτης".

Με τη μπάντα του Δήμου Αθήνας να παιανίζει οι τιμημένες σημαίες των αντιστασιακών οργανώσεων πορεύονται από την πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρίτση, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του μεγαλειώδους συλλαλητηρίου, στη διασταύρωση των οδών Πανεπιστημίου και Ομήρου, τόπου όπου έπεσαν οι ΕΠΟΝίτισσες Σταθοπούλου, Λίλη, Χατζηθωμά, κ.ά. από τα φονικά πυρά και τα τανκ των φασιστών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ