Τρίτη 21 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Εκβιάζουν με ανατιμήσεις και απολύσεις

Με αυξήσεις τιμών κατά 5% απειλεί ο ΣΕΣΜΕ την κυβέρνηση αν δεν ανακαλέσει τις αγορανομικές διατάξεις που επιβάλλουν υποτυπώδεις ελέγχους και "διαφάνεια" στις τιμές και τα κέρδη

Με αυξήσεις της τάξης του 5% στα προϊόντα τροφίμων, καθώς και ομαδικές απολύσεις προσωπικού, απειλούν οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ, αν η κυβέρνηση δεν ανακαλέσει "εδώ και τώρα" τη σχετική αγορανομική διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης, που τους υποχρεώνει να εμφανίζουν και τα κέρδη τους που προέρχονται από τις διάφορες εκπτώσεις που τους παρέχουν οι προμηθευτές. Η δυσφορία των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ, έχει να κάνει με την πρόσφατη αγορανομική διάταξη του υπουργείου περί αναγραφής στα τιμολόγια όλων των εκπτώσεων, με την οποία επιβάλλεται μια υποτυπώδης διαφάνεια στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνουν τις τιμές σε διάφορα είδη, καθώς επίσης και στα κέρδη τους.

Αυτό προκύπτει από σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ). Ο ΣΕΣΜΕ, μέμφεται την κυβέρνηση, ότι στις προθέσεις της με τις συγκεκριμένες αγορανομικές διατάξεις για τη "διαφάνεια στις τιμές", ήταν η μείωση της τιμής των τελικών προϊόντων κατά 5% και άρα των κερδών τους. Μ' αυτό το πρόσχημα και υπεραμυνόμενοι τόσο του δικαιώματος να διαμορφώνουν ανεξέλεγκτα τις τιμές, όσο και των παχυλών κερδών τους, οι ιδιοκτήτες πολυκαταστημάτων και σούπερ μάρκετ, προειδοποιούν - με τη χτεσινή ανακοίνωση του ΣΕΣΜΕ - ότι θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε αύξηση των τιμών τροφίμων κατά 5% και σε "κύμα απολύσεων προσωπικού",προκειμένου να ανακτήσουν τα σούπερ μάρκετ το κόστος που θα υποστούν από την εφαρμογή της εν λόγω αγορανομικής διάταξης.

Σύμφωνα με τον ΣΕΣΜΕ το καθαρό κέρδος για τα σούπερ μάρκετ είναι της τάξης του 0,1 - 2% επί του τζίρου. Προκύπτει ωστόσο από την εκβιαστική αυτή ανακοίνωση ότι τα μεικτά κέρδη είναι απροσδιόριστου μεγέθους, γι' αυτό και αρνούνται την υποτυπώδη διαφάνεια που το υπουργείο Ανάπτυξης προτείνει, και προκειμένου να δώσουν άλλοθι στους εκβιασμούς τους ανατρέχουν στον ανταγωνισμό και την εισβολή των ξένων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ