Τι έδειξαν μέχρις στιγμής οι 32 μονομάχοι στην κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση
Συνήθως το... ταμείο σε μια μεγάλη διοργάνωση, όπως είναι το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου, γίνεται στο τέλος, όμως δεν είναι άσκοπο να κάνουμε μια αποτίμηση των μονομάχων λίγο πριν την προημιτελική φάση (αυτές τις γραμμές γράφονταν πριν από τις μάχες των προημιτελικών).
Εν αρχή με τις 8 ομάδες που συνεχίζουν. Ξεκίνημα με την παγκόσμια πρωταθλήτρια Βραζιλία.Το συγκρότημα του Μάριο Ζάγκαλο για μια ακόμη φορά έδειξε τις... προθέσεις του. Μπορεί να μην υπάρχει η απόλυτη φαντασία του παρελθόντος, όμως οι "καριόκας", εκτός από απαράμιλλη τεχνική παρουσιάζουν μια πειθαρχημένη ομάδα που ξέρει και να αμύνεται. Ο παίκτης που ξεχώρισε ως τώρα είναι αναμφίβολα ο μεγάλος αρχηγός Ντούνγκα, που στα 37 του χρόνια παραδίδει μαθήματα απλού, αλλά και συνάμα ουσιαστικού ποδοσφαίρου. Καλή παρουσία έχει και ο "σκόρερ" Σέζαρ Σαμπάιο, ενώ ο Ρονάλντο ακόμη δεν έχει φτάσει στο ζενίθ. Κατώτερος του αναμενομένου, ως τώρα, ο Ρομπέρτο Κάρλος, που αλήθεια είναι ότι έχει ένα περισσότερο αμυντικό ρόλο από αυτόν στη Ρεάλ.
Η Ολλανδία του Γκους Χίτνιγκ έχει δείξει καλά στοιχεία. Ομάδα με γοργή κίνηση, παίκτες κλάσεως, αλλά και υψηλή τεχνική κατάρτιση - το τρίπτυχο των "οράνιε", που πιστεύουν ακράδαντα ότι η Ιστορία τούς χρωστάει ένα παγκόσμιο κύπελλο. Ο παίκτης που ξεχωρίζει είναι ο Μαρκ Οβερμαρς, με το 14 στην πλάτη, που θέλει να γίνει ο νέος Κρόιφ. Ο Ντένις Μπέργκαμπ δείχνει να βρίσκει τον καλό του εαυτό, ενώ "στάνταρ" αξίες είναι οι αδελφοί Ντε Μπουρ, ο Βαν Ντερ Σάαρ και οι Ντάβιντς, Ζέεντορφ.
Η Γερμανία του Μπέρτι Φογκτς θεωρείται από πολλούς τυχερή ομάδα και κάπου τα "γεροντάκια" θα ξεφουσκώσουν. Δεν είναι όμως τόσο απλό να ξεγράψεις ένα συγκρότημα σαν των "πάντσερ". Σίγουρα πολλοί παίκτες δεν είναι στην πρώτη τους νεότητα, όμως το πείσμα και το πάθος δε λείπει. Ως τώρα έχουν ξεχωρίσει οι Μπίερχοφ, Κλίνσμαν και ο σκληροτράχηλος Χάμαν. Ποτέ μην λες ποτέ, όταν έχεις αντίπαλο μια Γερμανία...
Ο Ντανιέλ Πασαρέλα έχει εμφυσήσει στην Αργεντινή το κάτι παραπάνω, ώστε να φτάσει ακόμη και στην κατάκτηση του τροπαίου. Μπορεί να λείπει ένας σταρ σαν τον Μαραντόνα, όμως τόσο καλό σύνολο καμιά ομάδα δε διαθέτει. Οχι δα ότι λείπουν και οι μεγάλοι παίκτες. Ποιος έχει Μπατιστούτα ή αυτόν τον ξερακιανό μπαλαδόρο Ορτέγκα;
"Μυστήριο τρένο" αυτή η Δανία. Από το... πουθενά μπήκε στην 8άδα και απέναντι στη Βραζιλία έψαχνε το... θαύμα. Ο Πίτερ Σμάιχελ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος. Τερματοφύλακας κλάσεως - κατά την προσωπική μας άποψη ο κορυφαίος κίπερς όλων των εποχών μαζί με τον Λεβ Γιασίν - προκαλεί φόβο στους αντίπαλους επιθετικούς. Σε μεγάλα κέφια και οι αδελφοί Λάουντρουπ, αλλά και ο Αλαν Νίλσεν.
Νέα δύναμη στο ποδόσφαιρο η Κροατία του Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς. "Πέταξε" εκτός οκτάδας τη Ρουμανία, έχοντας σαν ηγέτες τους Νταβόρ Σούκερ, Αλιόσα Ασάνοβιτς, καθώς και τον Ρόμπερτ Προσινέτσκι.
Η Γαλλία αν και ξεκίνησε εντυπωσιακά την πρώτη φάση, κόντρα στην Παραγουάη τα... χρειάστηκε. Σίγουρα με την επάνοδο του Ζινεντί Ζιντάν στην αρχική 11άδα οι "τρικολόρ" θα γίνουν και πάλι αξιόπιστοι και σίγουρα είναι από τα φαβορί για την τελική επικράτηση. Σημαντικό ρόλο έπαιξε αναμφίβολα και ο παράγοντας έδρα.
Οι "Ατζούρι" του Τσέζαρε Μαλντίνι προχώρησαν αθόρυβα και χωρίς τυμπανοκρουσίες. Η πείρα, το σφιχτό παιχνίδι, αλλά και ορισμένοι σπουδαίοι παίκτες (Βιέρι, Ντελ Πιέρο, Ρομπέρτο Μπάτζιο) μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να πάρουν ένα παιχνίδι δύσκολο. Η Ιταλία είναι σκληρό καρύδι και σίγουρα δεν καταθέτει έτσι απλά τα όπλα.
Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει τις άλλες οκτώ ομάδες που πέρασαν στους "16" όμως δεν είχαν συνέχεια...
Η Νορβηγία θα έχει να θυμάται ότι κέρδισε τη Βραζιλία. Αυτό και μόνο είναι ένα μεγάλο κατόρθωμα. Κόντρα στην Ιταλία έβαλε την ουρά στα σκέλια. Ξεχώρισε ο Τόρε Αντρε Φλο που από τις... διαθέσεις του "τσούλαγε" ή όχι η ομάδα.
Οχι δάκρυα για την Αγγλία.Το συγκρότημα του στενόμυαλου Γκλεν Χοντλ έπεσε με ψηλά το κεφάλι από τη "μισητή" Αργεντινή. Η ανοησία της αποβολής του Μπέκαμ, αλλά και η υπέρμετρη αυστηρότητα του Δανού διαιτητή έστειλαν τα "λιοντάρια" στη βάση τους... Το κέρδος σίγουρα ήταν η παρουσία του 18χρονου Γκάρι Οουεν, που έβαλε πλώρη να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά του στο λίμπρο ντόρο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Σπάνιο ταλέντο.
Παραγουάη σημαίνει Χοσέ Λουίς Σιλαβέρτ. Τερματοφύλακας - ορχήστρα, αν είχε και λίγο πιο τολμηρούς επιθετικούς, ίσως να έβγαζε τη Γαλλία εκτός... νυμφώνος.
Η Ρουμανία κατάφερε να περάσει στην επόμενη φάση, όμως όταν άρχισαν τα δύσκολα οι Βαλκάνιοι "παρέδωσαν πνεύμα". Ο Χάτζι γέρασε, όμως ο Ιλιε είναι σούπερ παίκτης. Ο Ιορντανέσκου πέτυχε στο έργο του και τώρα έρχεται στην Ελλάδα να συνεχίσει (ελπίζουμε) το δημιουργικό του έργο.
Λίγα πράγματα και οι Γιουγκοσλάβοι,παρότι λίγο έλειψε να "ταπεινώσουν" τους Γερμανούς. Ισως ο Σάντρας να είναι κατώτερος του αναμενομένου. Μοιραίος παίκτης ο Μιγιάτοβιτς, που έχασε το πέναλτι με την Ολλανδία.
Αρεσε το Μεξικό του μπαλαδόρου σκόρερ Χερνάντεζ. Αν είχε και καλύτερο πορτιέρο (σ.σ. γραφικός πλέον ο Κάμπος), ίσως να ξεπέρναγε το εμπόδιο των "πάντσερ". Αν...
Η Νιγηρία εντυπωσίασε στην πρώτη φάση, όμως απογοήτευσε κόντρα στη Δανία, όπου γνώρισε τη συντριβή. Δε θα ξεχάσουμε όμως το περίτεχνο στιλ του Οκότσα.
Και για τη Χιλή το Μουντιάλ μπορεί να θεωρηθεί πετυχημένο. Μόνο και μόνο η πρόκριση στους "16" ήταν επιτυχία. Το δίδυμο Σάλας, Ζαμοράνο πήγε καλά, όμως κόντρα στους Βραζιλιάνους κάθε περιθώριο αντίδρασης ήταν... περιττό.
Τρίτη ενότητα είναι οι ομάδες που έφυγαν... νωρίς.
Θλιβερή ήταν η παρουσία της Ισπανίας.Αν και στο τέλος συνέτριψε τη Βουλγαρία 6-1, έμεινε εκτός, αφού η Παραγουάη νίκησε τη Νιγηρία. Ο Θουμπιθαρέτα, αλλά και η ατολμία ήταν τα πλην για τους Ιβηρες.
Καλή παρουσία είχαν το Μαρόκο (εντυπωσίασε ο Χατζί), το Ιράν,το Καμερούν,η Τζαμάικα και η "πρωτάρα" Νότια Αφρική.Στη μετριότητα κινήθηκαν Σ. Αραβία,ΗΠΑ,Ν. Κορέα,Ιαπωνία,Τυνησία,ενώ απογοήτευσαν Αυστρία,Σκοτία,Βουλγαρία,Βέλγιοκαι Κολομβία.
Ανδρ. ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ