Ο Αγιαξ με τα "μωρά" του, η Μίλαν, η Μπάρτσα, η Μπάγιερν με το τσαλακωμένο γόητρο, οι εκπληκτικές Παρί Σεν Ζερμέν - Χάιντουκ, η αναγεννημένη Μπενφίκα και η στιβαρή Γκέτεμποργκ, στη μάχη των προημιτελικών
Μόναχο, Βαρκελώνη, Μιλάνο, Σπλιτ. Σ αυτές τις τέσσερις ευρωπαϊκές πόλεις ξαναζεί την Τετάρτη 1η του μήνα η Λίγκα των πρωταθλητριών βγαίνοντας από τη χειμερία νάρκη της.
Προημιτελική φάση πια χωρίς βαθμολογικό σύστημα, χωρίς Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, χωρίς... ΑΕΚ. Ωραία θα 'ταν να βρίσκεται κάπου εκεί και η πρωταθλήτρια Ελλάδας. Ομως η απειρία κυρίως την κράτησε μακριά από τη μεγάλη γιορτή. Εξάλλου από την οκτάδα έμειναν έξω και μεγαθήρια. Εκτός από τους"μπέμπηδες" εκτός νυμφώνος έμειναν η Αντερλεχτ, η Στεάουα, ομάδες που έχουν κατακτήσει τρόπαια.
Μεγαθήρια όμως είναι και οι ομάδες που πέρασαν. Εξαίρεση η Χάιντουκ του Σπλιτ. Η κροατική ομάδα ήταν η μεγάλη έκπληξη. Στο δικό της όμιλο ήταν η Αντερλεχτ και η Στεάουα, αλλά να που τις άφησε απέξω. Δήλωσε με δυναμικό τρόπο, ότι η ευρύτερη σχολή του γιουγκοσλαβικού ποδοσφαίρου είναι παρούσα. Βέβαια πολλοί δεν της δίνουν τύχη στη συνέχεια, αφού ο αντίπαλός της λέγεται Αγιαξ. Λογικό αλλά με την ασπρόμαυρη μπάλα δεν μπορεί ποτέ κανείς να είναι σίγουρος.
Αγιαξ, λοιπόν, το ένα μεγαθήριο, που για τους ειδικούς είναι και το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Τα πληγωμένα θηρία Μίλαν, Μπαρτσελόνα, Μπάγιερν Μονάχου, η αναστημένη Μπενφίκα, η πάντα υπολογίσιμη Γκέτεμποργκ και η εκπληκτική Παρί Σεν Ζερμέν, που μαζί με τη Χάιντουκ είναι οι μόνες χωρίς ευρωπαϊκό τίτλο. Τα 4 ζευγάρια είναι δεδομένα, όπως δεδομένο είναι και το σύστημα των δυο αγώνων νοκ άουτ.
Την Τετάρτη το βράδυ έχουμε και λέμε λοιπόν:
Μπάγιερν Μονάχου - Γκέτεμποργκ
Μπαρτσελόνα - Παρί Σεν Ζερμέν
Μίλαν - Μπενφίκα
Χάιντουκ Σπλιτ - Αγιαξ
Λίγες μέρες πριν τις μεγάλες μάχες ας κάνουμε ένα ζουμ στα ζευγάρια.
Οι Γερμανοί δεν πρέπει να ξεχάσουν το πάθημα του Αμβούργου. Ηταν η Γκέτεμποργκ του Κορνέλιουσον το 1982, που με το πρέσινγκ και τις γρήγορες αντεπιθέσεις είχε φιλοδωρήσει τους υπερόπτες Γερμανούς με τρία γκολ και είχαν σηκώσει το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ μέσα στο λιμάνι τους. Η Μπάγιερν δε δικαιούται λοιπόν να υποτιμήσει τους Σουηδούς. Πολύ περισσότερο που είναι... νοσοκομείο. Δυο στελέχη της ραχοκοκαλιάς της δεν μπορούν να αγωνιστούν. Ο αρχηγός της Λόταρ Ματέους έχει υποστεί σοβαρή κάκωση στο πόδι, ενώ ο Ελβετός κυνηγός της Αλέν Σουτέρ,ένα από τα πρόσωπα που ξεχώρισαν στο Μουντιάλ νοσηλεύεται προσβεβλημένος από σαλμονέλα. Ο Τραπατόνι θα στερηθεί καθώς φαίνεται και των υπηρεσιών του διεθνή τερματοφύλακα Ολιβερ Καν,που είναι τραυματίας. Παρηγοριά για τους Γερμανούς προσφέρουν ένας Γάλλος και ένας Βούλγαρος. Ο Ζαν Πιέρ Παπέν παρά τις πολλές επισκέψεις του στα χειρουργεία και ο Εμίλ Κονσταντίνοφ,μεταγραφικό απόκτημα του Δεκέμβρη, έχουν πιάσει φιλίες με τα δίχτυα. Ο Γάλλος εξάλλου ήταν αυτός που με δυο γκολ μέσα στο Κίεβο χάρισε την πρόκριση, όταν φαινόταν χαμένη.
Οι Σουηδοί από την άλλη που δεν αντιμετωπίζουν τόσα προβλήματα θα στηριχτούν στους μουντιαλικούς άσους τους. Τον πολύπειρο τερματοφύλακα Ραβέλι,τους σταθερούς αμυντικούς Μπγιόρκλουντ και Κάαμαρκ,τον έξυπνο μέσο Ερλινγκμαρκ και τον 21χρονο ταλαντούχο μεσοεπιθετικό Μπλόμκβιστ.Με αυτούς τους παίκτες κατάφεραν να νικήσουν στον προκριματικό όμιλο και τη Μάντσεστερ και την Μπαρτσελόνα. Από τους Καταλανούς μάλιστα είχαν αποσπάσει ισοπαλία μέσα στη Βαρκελώνη.
Ασχημα την έχει η μεγάλη Μπάρτσα. Πληγωμένη από τους αδιάκοπους διασυρμούς στο ισπανικό πρωτάθλημα καλείται να προστατεύσει την τιμή της με μια θριαμβευτική ευρωπαϊκή πορεία. Απέναντί της όμως είναι η απίθανη αυτή γαλλική ομάδα, που οι ειδικοί τη βλέπουν σαν το έτερο ήμισυ του Αγιαξ στον τελικό. Οι Παριζιάνοι, που κοουτσάρονται από τον μέχρι πριν ένα χρόνο ποδοσφαιριστή Λουί Φερναντέζ,είναι η πιο θρασύς ομάδα της Ευρώπης. Ηλικίας μόλις 25 χρόνων - ιδρύθηκε το 1970 - "γουστάρει" Κύπελλο Πρωταθλητριών. Γιατί όχι όμως, αφού είναι η μοναδική ομάδα που στα προκριματικά νίκησε και τους τρεις αντιπάλους της (Μπάγιερν, Σπάρτακ Μόσχας, Ντιναμό Κιέβου) τόσο εντός όσο και εκτός έδρας. Εξι αγώνες, έξι νίκες, έξι γκολ ο φοβερός Λιβεριανός Ζορζ Γουεά,τα διπλάσια σε σύνολο η ομάδα και μόλις τρία γκολ στο παθητικό της. Είναι να μην τρομάζει ο Κρόιφ;Μόνο οι Βαλκάνιοι παίκτες του, ο Στόιτσκοφ και ο Χάτζι έχουν μείνει όρθιοι στον κατήφορο. Κι από την άλλη μεριά να 'ταν μόνο ο Γουεά. Είναι και εκείνοι οι μπαλαδόροι οι Βραζιλιάνοι, ο Βάλντο και ο Ραφι.Κι είναι και ένας Γάλλος που παίζει σαν Βραζιλιάνος, ο Νταβίντ Ζινολά.
Στα χνάρια της Μπαρτσελόνα βαδίζοντας η Μίλαν αναζητά επίσης το ευρωπαϊκό βάλσαμο που θα γιάνει τις ιταλικές πληγές της. Οικεία στους Ελληνες φιλάθλους τόσο η θριαμβευτική πορεία της τα τελευταία χρόνια όσο και η τωρινή κάμψη της. Ολοι διαπιστώσαμε, ότι η ΑΕΚ, αν το είχε πιστέψει, μπορούσε να πάρει τους βαθμούς που της έλειπαν για την πρόκριση, ακριβώς από τη Μίλαν. Η Μίλαν βέβαια είναι Μίλαν. Αν υπάρχει κάτι που της έχει απομείνει είναι η τεράστια εμπειρία της, όπως και οι παίκτες, που μεμονωμένα έχουν την ικανότητα να την πάρουν στους ώμους τους. Οπως ο Σαβίσεβιτς,ο Μαλντίνι,ο Μπαρέζι,ο Ντοναντόνι,ο Ντεσαϊγί,ο Μασάρο.Ιταλοί δημοσιογράφοι αλλά και προπονητές συμφωνούν, ότι η Μπενφίκα είναι ο καταλληλότερος αυτή τη στιγμή αντίπαλος για τους "ροσονέρι". Με οποιονδήποτε άλλον θα τα έβαφαν... "νέρα". Ισως ξέρουν καλύτερα. Πάντως οι Λουζιτανοί δεν είναι ευκαταφρόνητοι. Με τον κατά τεκμήριο καλύτερο τερματοφύλακα του κόσμου κάτω από τα δοκάρια τους, τον Βέλγο Πρεντόμ,με τον έμπειρο Βραζιλιάνο Μοζέρ στα μετόπισθεν, με τον εγκεφαλικό Βίτορ Πανέιρα στο κέντρο, με τον διάσημο Αργεντινό Κανίγια στην επίθεση, ακολουθούμενο από τον σπρίντερ Ζοάο Πίντο,μπορούν να μιλάνε για τη ρεβάνς. Ναι όλη η ομάδα της Μπενφίκα ζει για τη ρεβάνς της απώλειας δυο κιόλας Κυπέλλων Πρωταθλητριών από τη Μίλαν! Πριν από πέντε χρόνια ήταν η πρώτη απώλεια και πριν από τριάντα δυο χρόνια η δεύτερη, όταν δηλαδή γεννιόταν ο Μαρκές Ισάιας...
Πέντε χρόνια πριν κλείσει έναν αιώνα ζωής, ο Αγιαξ ξαναζεί στο φωτεινό ταλέντο των πιτσιρικάδων του τη λάμψη των ημερών του 70. Τότε που ο Οφερμαρς,ο Κλούιβερτ,ο Ντάβιντς,ο Ζέεντορφ,οι 20άρηδες του Λουίς Βαν Γκάαλ ήταν ακόμα αγέννητοι. Τότε που γεννιόνταν ο Λιτμάνεν ή οΦινίντι ή οι δίδυμοι Ντε Μπουρ.Ο σημερινός Αγιαξ είναι η πιο νεανική μεγάλη ομάδα που εμφανίστηκε ποτέ στον κόσμο. Μέσος όρος ηλικίας 25,3 αλλά στη συνήθη ενδεκάδα της μόνο ο 33χρονος Ράικαρντ και ο 27χρονος Βαν Φόσεν χαλάνε τη μόστρα. Δυο τρεις κείνται μεταξύ 22 και 25, ενώ οι υπόλοιποι μεταξύ 19 και 20. Τα παιχνίδια αυτού του Αγιαξ με τη Χάιντουκ προσδοκούμε να διαφημίσουν το ποδόσφαιρο. Και λόγω των δεδομένων αρετών αλλά και λόγω του διάχυτου εκατέρωθεν ενθουσιασμού. Οι Κροάτες μπορεί να μη διαθέτουν εξίσου νεανική ομάδα αλλά οι παίκτες της διψάνε το ίδιο για τη διάκριση. Ο διεθνής αμυντικός Βούλιτς,ο μεσοεπιθετικός Ασάνοβιτς και ο πρώην τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ Τόνκι Γκάμπριτς,που διακρίθηκε ιδιαίτερα στα προκριματικά, είναι οι πιο γνωστοί παίκτες της ομάδας του Σπλιτ. Ο Αγιαξ, σύλλογος που προσέχει ακόμα και τις λεπτομέρειες της προετοιμασίας του, ταξίδεψε στις δαλματικές ακτές, αφού πρώτα φρεσκαρίστηκε στις εγκαταστάσεις της Παιανίας κάτω από τον άπληστο αυτές τις μέρες αττικό ήλιο.