Τρίτη 30 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΪ - ΣΤΡΑΤΗΣ
Μοναστήρια διώχνουν τους κτηνοτρόφους

Δύο από τις δώδεκα κτηνοτροφικές οικογένειες, που ζουν στον Αϊ - Στράτη, τρέπονται σε φυγή (από το επάγγελμα αλλά και από το ακριτικό νησί) μετά την προκλητική απόφαση των Ιερών Μονών του Αγίου Ορους Μεγίστης Λαύρας και Αγίου Διονυσίου να εντάξουν τις εκκλησιαστικές εκτάσεις που κατέχουν - και που εδώ και χρόνια χρησιμοποιούνται από τις δύο οικογένειες, έναντι ενοικίου, για βοσκή - σε πρόγραμμα "Μακροχρόνιας παύσης καλλιέργειας γαιών" ή "Μακροχρόνιας παύσης βόσκησης"! Κι αυτό γιατί άλλες εκτάσεις για βοσκή στο νησί δεν υπάρχουν - μια και πρόκειται για βραχώδη, άγονη περιοχή - ενώ οι υπάρχουσες είναι ήδη μοιρασμένες κατά τμήματα από τις 12 οικογένειες.

"Η ένταξη των εκτάσεων σ' αυτά τα προγράμματα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους κατοίκους του Αϊ - Στράτη. Είναι, πιστεύουμε, σημαντικότερο να κρατήσουμε μια οικογένεια στο ακριτικό νησί μας από τα όποια οικονομικά οφέλη των ιερών μονών του Αγίου Ορους", τονίζει ο πρόεδρος της Κοινότητας Αϊ - Στράτη, Χαράλαμπος Μακρής. Ο πρόεδρος με επιστολή του προς τους υπουργούς Γεωργίας Στέφανο Τζουμάκα και Αιγαίου Ελισάβετ Παπαζώη, ζητά την παρέμβαση της πολιτείας στο θέμα, διότι αν εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Αγίου Ορους, το ήδη ερημωμένο νησί θα υποστεί ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα.

Οι δύο οικογένειες, αναφέρει ο πρόεδρος, είναι αδύνατον να παραμείνουν στο νησί, αφού και οι υπόλοιπες εκτάσεις για βοσκή είναι ήδη νοικιασμένες από τις άλλες 10 οικογένειες αλλά και δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για άλλη ασχολία. "Ο ισχυρισμός πως από το πρόγραμμα θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας είναι χωρίς ουσία, αφού δε θα αυξηθεί μόνιμα ο πληθυσμός του νησιού μας με ένα συνεργείο εργολάβου 2 - 5 ατόμων που θα εκτελέσει κάποια έργα για 1 - 2 μήνες", υπογραμμίζει ο Χ. Μακρής. Πρέπει να σημειωθεί εδώ πως η καλλιέργεια της γης στο νησί έχει σταματήσει πριν από 30 - 35 χρόνια, αφού ήταν ασύμφορη λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους, της έλλειψης εργατικών χεριών και αγροτικών δρόμων, καθώς και λόγω της αύξησης της μηχανικής καλλιέργειας.

Η Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας υποστηρίζει πως ο χώρος που θα χρειαστεί για την υλοποίηση των προγραμμάτων δε θα καταλάβει όλη την ενοικιαζόμενη έκταση, αλλά θα απομείνει χώρος βόσκησης. Ισχυρίζεται ακόμα πως έχει τη συγκατάθεση του ενός απ' τους δύο ενοικιαστές.

"Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν ευσταθούν. Η Μονή κατέχει 2.000 στρέμματα συνολικά κι όχι 3.600 που ισχυρίζεται. Απ' αυτά τα 1.800 είναι στην περιοχή Μ. Παναγιά και 200 στρέμματα είναι διάσπαρτα στα διάφορα σημεία του νησιού. Οσο για τη "συγκατάθεση" του ενοικιαστή δεν υφίσταται, αφού η Ι. Μονή απλά του έκανε γνωστή την απόφασή της και του ζήτησε να συμμορφωθεί με αυτή, παρά το συμφωνητικό ενοικίασης που έχει μαζί του έως το 2000", επισημαίνει στην επιστολή του ο πρόεδρος της κοινότητας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org