Τρίτη 30 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κυβερνητική σύσκεψη για τον πληθωρισμού

Με ημίμετρα και ευχολόγια, προσπαθεί η κυβέρνηση να περιορίσει την αναζωπύρωση του πληθωρισμού

Το ρόλο πυροσβέστη, που προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά χωρίς νερό, επιφυλάσσει στον εαυτό της η κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της αναζωπύρωσης του πληθωρισμού και των επιτοκίων, που έχουν ανάψει φωτιά στο καλάθι της νοικοκυράς και στην οικονομία γενικότερα. Στα πλαίσια αυτά, εντάσσεται και η χτεσινή κοινή σύσκεψη - με θέμα την ανακοπή της ανοδικής πορείας του πληθωρισμού - που είχαν χτες οι υφυπουργοί Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδης, Οικονομικών Γ. Δρυς καιΝ. Χριστοδουλάκης και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργούΤ. Γιαννίτσης.

Στη σύσκεψη αυτή, εξετάστηκαν διάφορα εναλλακτικά σενάρια μέτρων για τη συγκράτηση της ανόδου των τιμών και την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Οπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδης, στη χτεσινή κυβερνητική σύσκεψη για την ταχύτερη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, εξετάστηκαν τα εξής μέτρα:

  • η μείωση κάποιων φόρων και συγκεκριμένα των ειδικών φόρων κατανάλωσης.
  • η συγκράτηση του κόστους μεταφοράς εμπορευμάτων και προσώπων.
  • η εντατικοποίηση του ανταγωνισμού.

Στα πλαίσια αυτά, είπε ο Μ. Χρυσοχοϊδης, εντάσσονται και οι επαφές που θα έχει ο ίδιος και οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους εισαγωγέων ανταλλακτικών, βιομηχανιών τροφίμων και του λιανεμπορίου (σούπερ μάρκετ). Προφανώς, στις επαφές αυτές, ο υφυπουργός θα μεταφέρει την επιθυμία της κυβέρνησης στους εκπροσώπους των παραπάνω επιχειρηματικών κλάδων, να δείξουν... αυτοσυγκράτηση στις ανατιμήσεις και στην κερδοσκοπία. Πάντως, από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ λένε "κάτω τα χέρια από τα τιμολόγια. Δεν υπάρχει τρόπος καταγραφής στα τιμολόγια των εκπτώσεων των βιομηχανιών προς τα σούπερ μάρκετ".

Ειδικότερα μεταξύ των μέτρων, για τη συγκράτηση του πληθωρισμού, εξετάστηκαν χτες και:

  • εναλλακτικά σενάρια μείωσης των φόρων και συγκεκριμένα των ειδικών φόρων κατανάλωσης, που βαρύνουν τις τιμές και τον πληθωρισμό (σ. σ. για παράδειγμα οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα ποτά, τα καύσιμα, τα τσιγάρα κλπ),
  • εναλλακτικά σενάρια μείωσης των τιμολογίων μεταφοράς εμπορευμάτων και προσώπων με αεροπορικές, σιδηροδρομικές και οδικές ή ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις, που ελέγχονται από το κράτος (ΟΣΕ, ΗΣΑΠ, ΟΑ, ΟΑΣ, κλπ),
  • εναλλακτικά σενάρια για την εφαρμογή τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΗ, που θα περιορίζει το κόστος παραγωγής στις επιχειρήσεις με μείωση των τιμολογίων παροχής ηλεκτρικού ρεύματος,
  • σενάρια μείωσης του κόστους τραπεζικού χρήματος, άρα και των επιτοκίων, με τη μείωση του ΕΦΤΕ και άλλων εισφορών και επιβαρύνσεων, επιβάλλονται σήμερα στις δανειακές συμβάσεις.

Ομως, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, δεν πάρθηκε καμιά απόφαση. Την επόμενη βδομάδα θα ξανασυνεδριάσει το διυπουργικό (Χρυσοχοϊδης - Δρυς - Χριστοδουλάκης). Ειδικότερα, η συζήτηση για το ενδεχόμενο μείωσης των ειδικών φόρων και αύξησης κάποιων άλλων (που δεν επηρεάζουν τον πληθωρισμό), έκλεισε τόσο απότομα, όπως απότομα τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων, με το επιχείρημα ότι τα όποια οφέλη από τη μείωση των ειδικών φόρων, θα έχει σαν συνέπεια τον περιορισμό των εσόδων του δημοσίου και άρα την έξαρση των ελλειμμάτων του.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org