Τρίτη 30 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Αύριο η επίσημη πρώτη

Ανοίγει αύριο η επίσημη αυλαία των θερινών εκπτώσεων, που με απόφαση τόσο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Ομορων Νομών και Νήσων Αιγαίου, όσο και με σχετική σύσταση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου(ΕΣΕΕ) προς τους εμπορικούς συλλόγους όλης χώρας, θα κρατήσουν μέχρι και τις 31 Αυγούστου. Ετσι, για άλλη μια φορά, οι έμποροι θα εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια που δίνει η νομοθεσία, δηλαδή ολόκληρο το δίμηνο, σε μια περίοδο που η πτώση του τζίρου έχει οδηγήσει σε απόγνωση τον εμπορικό κόσμο και μετά από πολλές περιόδους εκπτώσεων, οι οποίες δεν απέδωσαν ούτε μια προσωρινή αναθέρμανση της αγοράς. Ηδη, εδώ και μέρες, αρκετά είναι τα επώνυμα καταστήματα τα οποία διαφημίζουν εκπτώσεις μέχρι και 50%, ωστόσο για τα άδεια πορτοφόλια των καταναλωτών δε φαίνονται να είναι αρκετές ώστε να πραγματοποιήσουν αγορές.

Ο Αλ. Σπύρου,μέλος του ΔΣ της ΕΣΕΕ, δήλωσε στο "Ρ": "Οι εκπτώσεις όπως γίνονταν μέχρι το 1990 ήταν ένας λαϊκός θεσμός και εξυπηρετούσε και τους καταναλωτές να βρίσκουν στη συγκεκριμένη περίοδο τα προϊόντα που ήθελαν. Τώρα, με την απελευθέρωση εκπτώσεων και προσφορών προσελκύουν τους καταναλωτές τα μεγάλα καταστήματα. Ανά πάσα στιγμή προβάλλουν τα προϊόντα τους και διαφημίζουν με διάφορες μορφές προσφορές και εκπτώσεις όλο το χρόνο. Ο τελευταίος νόμος του '92 εξουσιοδοτούσε τους εμπορικούς συλλόγους να αποφασίζουν για την έναρξη των εκπτώσεων στις περιόδους Γενάρη - Φλεβάρη και Ιούλη - Αύγουστο. Στην πράξη, ό,τι αποφάσιζε ο σύλλογος της Αθήνας ή τα πολυκαταστήματα αυτό γινόταν σε όλη τη χώρα. Αυτό εξυπηρετεί συνειδητά το στόχο των πολυκαταστημάτων να εκτοπίσουν τη μικρή επιχείρηση, που δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε τέτοιους όρους και να εκφυλίσουν το θεσμό των εκπτώσεων. Πολλοί συνάδελφοι πιστεύουν ότι με το να εξαντλήσουμε όλο το δίμηνο θα λυθεί το σοβαρό πρόβλημα της πτώσης του τζίρου. Εμείς πιστεύουμε - και η πραγματικότητα το έχει αποδείξει - ότι αλλού είναι το πρόβλημα, που έχει να κάνει με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών και των συνταξιούχων, που είναι η πλειοψηφία των πελατών μας. Γι' αυτό εμείς προτείνουμε αλλαγή του νόμου. Οι εκπτώσεις να γίνονται σε όλη τη χώρα Φλεβάρη και Αύγουστο".

Το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) ενόψει των εκπτώσεων υπενθυμίζει στους καταναλωτές ότι οι αγορές πρέπει να γίνονται με βάση τις πραγματικές ανάγκες και όχι το ποσοστό έκπτωσης. Επίσης, ότι πρέπει να ακολουθούν τον προγραμματισμό και την έρευνα στα καταστήματα και όταν μπαίνουν στα καταστήματα δε θα πρέπει να επηρεάζονται από το ποσοστό της έκπτωσης σε ένα συγκεκριμένο είδος και να νομίζουν ότι το ίδιο ποσοστό στις ίδιες ποσότητες ισχύει για όλα τα είδη μέσα στο κατάστημα.

Μ. Ζ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέχρι 65% μικρότερος ο τζίρος φέτος(2010-09-03 00:00:00.0)
Επιβεβαιώθηκαν οι δυσοίωνες προβλέψεις(2000-08-13 00:00:00.0)
Ελπίζουν σε ανάκαμψη του τζίρου στις εκπτώσεις(2000-01-05 00:00:00.0)
Μέχρι 20% κάτω ο τζίρος σε σχέση με πέρσι(1997-09-07 00:00:00.0)
Ελλειψις χρημάτων στάσις εμπορίου(1996-07-07 00:00:00.0)
"Σανίδα σωτηρίας" για τον εμπορικό κόσμο(1995-01-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ