Τρίτη 30 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Οι τράπεζες "δανείζουν" με ληστρικά επιτόκια

Σε νέα υψηλότερα επίπεδα, 11,7%, διαμορφώθηκε το μεσοσταθμικό επιτόκιο των έντοκων γραμματίων του δημοσίου ετήσιας απόδοσης, στη χτεσινή δημοπρασία, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 0,4 μονάδες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, οι συνολικές προσφορές ανήλθαν σε 212,6 δισ. δραχμές, από τις οποίες έγιναν δεκτές 173,1 δισ. δραχμές.

Η εξέλιξη αυτή αποκαλύπτει και πάλι το ρόλο των λεγόμενων "Πρωτογενών Διαπραγματευτών", των τραπεζών, δηλαδή, που συμμετέχουν στις δημοπρασίες του ελληνικού δημοσίου. Από τη μικρή εμπειρία της λειτουργίας του θεσμού προκύπτει εμφανώς ότι δεν έχουμε κατ' ουσία δημοπρασίες με την έννοια της υποβολής ανταγωνιστικών προσφορών από τις συμμετέχουσες τράπεζες, αλλά μία προσυνεννοημένη στάση τους σε ό,τι αφορά τις προσφορές επιτοκίων, και αυτός είναι ο βασικός λόγος που τα επιτόκια από δημοπρασία σε δημοπρασία αυξάνουν. Εχουμε δηλαδή ένα μηχανισμό καταλήστευσης του ελληνικού λαού, μια και στις δημοπρασίες παίζονται εκατοντάδες δισ. δραχμές, μηχανισμός ο οποίος λειτουργεί με τις ευλογίες της κυβέρνησης, η οποία και τον σύστησε.

Η πιο επίσημη δικαιολογία που επικαλούνται οι τραπεζίτες είναι ότιυποβάλλουν υψηλές προσφορές, επειδή τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά διατηρούνται υψηλά λόγω των παρεμβάσεων της Τράπεζας της Ελλάδας... Η τελευταία, στα πλαίσια της λεγόμενης αντιπληθωριστικής πολιτικής, διατηρεί υψηλά τα επιτόκια (το επιτόκιο έτους στη διατραπεζική διατηρείται σήμερα στο 12,5%) ώστε να παραμείνει το χρήμα "ακριβό" και να αποθαρρύνει κατ' αυτό τον τρόπο την αύξηση της ζήτησης και κατά συνέπεια την αναζωπύρωση του πληθωρισμού. Παράλληλα όμως, η πολιτική των υψηλών επιτοκίων ανοίγει τους ασκούς της κερδοσκοπίας, καθώς ξένα αλλά και ελληνικά κερδοσκοπικά κεφάλαια εισρέουν στα ταμεία της κεντρικής τράπεζας, προκειμένου να επωφεληθούν από τις υψηλές αποδόσεις. Αλλη παρενέργεια των υψηλών επιτοκίων είναι η μείωση των αποδόσεων των ομολόγων που διαπραγματεύονται δευτερογενώς, δεδομένης της αντίστροφης σχέσης μεταξύ ονομαστικής τιμής της ομολογίας και της απόδοσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ