Τρίτη 30 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
"Φυσά βοριάς, φυσά νοτιάς"

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΠΕΛΦΑΣΤ. -

Ο κύβος ερρίφθη και τα τελικά αποτελέσματα κατέδειξαν ότι το πολυτάραχο Ολστερ θα αποτελέσει πιθανά κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας, αφού οι εκλογές επιβεβαίωσαν το δημοψήφισμα, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων του Ολστερ είχε και ξανά ετάχθη υπέρ ενός "ειρηνικού μέλλοντος".

Τα κόμματα που στήριξαν την ειρηνευτική συμφωνία της 10ης Απριλίου που υπεγράφη μεταξύ των αντιμαχόμενων - μέχρι προσφάτως - μερών είναι αυτά που καταλαμβάνουν την πλειοψηφία (76 από το σύνολο των 108) στο νεοσύστατο τοπικό Κοινοβούλιο αυτής της βρετανικής επαρχίας. Το αποτέλεσμα έσπευσε να το καλωσορίσει, τόσο η βρετανική κυβέρνηση όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ,μια κίνηση αναμενόμενη και απολύτως φυσιολογική.

Το μοναδικό μελανό σημείο είναι ο διχασμός ανάμεσα στις προτεσταντική κοινότητα, αφού το κόμμα του "πολεμοχαρή" και πολέμιου της ειρηνευτικής συμφωνίας, αιδεσιμότατου Ιαν Πέισλι,το "Δημοκρατικό Κόμμα του Ολστερ" - DUP κατάφερε να αποσπάσει ένα σημαντικό ποσοστό αγγίζοντας το 20% σχεδόν όσο και το άλλο μεγάλο κόμμα των Προτεσταντών το "Ενωτικό Κόμμα του Ολστερ" - UUP που ηγείται ο Ντέιβιντ Τριμπλ και φιγουράρει σαν μελλοντικός πρωθυπουργός της ημιαυτόνομης επαρχίας. Ετσι, το ερώτημα που επιτάσσει μια άμεση απάντηση είναι κατά πόσον ο Τριμπλ θα σηκώσει το ανάστημά του απέναντι στη διχασμένη προτεσταντική κοινότητα, αλλά και στο ίδιο του το κόμμα και πώς θα υπουργοποιήσει τα δύο μέλη του Σιν Φέιν, τον ηγέτη του Τζέρι Ανταμς και τον υπαρχηγό Μάρτιν ΜακΓκίνες,που δικαιωματικά ανήκουν εκεί. Οι πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι οποιαδήποτε απόφαση και αν πάρει είναι σίγουρο ότι θα αντιμετωπίσει ανάλογα προβλήματα. Αν αφήσει "εκτός νυμφώνος" τα δύο ηγετικά στελέχη του Σιν Φέιν θα "τορπιλίσει" την ειρηνευτική διαδικασία, αν όμως τα συμπεριλάβει δε θα πρέπει να αποκλειστούν εξεγερσιακές καταστάσεις, τόσο στο ίδιο του το κόμμα, όσο και στην υπόλοιπη προτεσταντική κοινότητα, γεγονός που μπορεί να αναζωπυρώσει τις ταραχές.

Μια αιμορραγική κατάσταση, πολύ πρόσφατη, αλλά που ακόμα δεν έχει τεθεί εκτός της "νέας εκσυγχρονιστικής βορειοϊρλανδικής πραγματικότητας". Για το λόγο αυτό η Ανεξάρτητη Επιτροπή Παρελάσεων της Βορείου Ιρλανδίας απαγόρευσε χτες στους προτεστάντες να παρελάσουν την επόμενη Κυριακή μέσα από τις καθολικές συνοικίες της πόλης Πόρτανταουν, προκειμένου ν' αποφευχθούν ενδεχόμενες ταραχές. Η παρέλαση, που αποτελεί σκηνικό ταραχών σε μόνιμη βάση τα τελευταία χρόνια, θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή και οργανώνεται από το Τάγμα της Οράγγης, μια παλιά προτεσταντική αδελφότητα, αφού θεωρεί την παρέλαση στην οδό Γκάρβαγκι παραδοσιακό δικαίωμα της προτεσταντικής κοινότητας, ενώ εκπρόσωπός του δήλωσε ότι η παρέλαση θα γίνει όποια και να είναι η απόφαση της Επιτροπής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τέταρτη μέρα ταραχών(5/6/2002)
Τζέρι Ανταμς(28/10/2001)
Ο ΙΡΑ τείνει κλάδο ελαίας(18/11/1999)
Απειλεί με αποκλεισμό του Σιν Φέιν(6/7/1999)
Κρίσιμη κατάσταση και διαβουλεύσεις(19/3/1999)
"Τοπίο στην ομίχλη"(25/6/1998)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org