Τρίτη 30 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΟΥΙΝΕΑ ΜΠΙΣΑΟΥ
Εξαπλώνονται οι μάχες, απέτυχαν οι συνομιλίες

ΜΠΙΣΑΟΥ.-

Χωρίς αποτέλεσμα έληξαν οι ολονύχτιες συνομιλίες των στασιαστών του στρατού και των εκπροσώπων της κυβέρνησης, ενώ οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές έχουν, πλέον, εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα, προκαλώντας την απόγνωση στους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, που περιφέρονται από πόλη σε πόλη προσπαθώντας να σωθούν.

Πολύωρες συνομιλίες είχαν, κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς Δευτέρα, ο επικεφαλής των στασιαστών, στρατηγός Ανσουμάνε Μάνε, και υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της κυβέρνησης του Προέδρου, Ζοάο Μπεράντο Βιέιρα, πάνω σε πορτογαλέζικη φρεγάδα, αγκυροβολημένη στα ανοιχτά της πρωτεύουσας Μπισάου. Οπως, όμως, έγινε γνωστό και ανακοινώθηκε και από το ραδιόφωνο, που ελέγχουν οι στασιαστές, οι συνομιλίες απέβησαν άκαρπες και απλώς συμφωνήθηκε η επανάληψή τους, σήμερα, Τρίτη.

Την ίδια στιγμή, σφοδρές συγκρούσεις μαίνονταν σε όλες τις κεντρικές πόλεις της χώρας, ενώ σποραδικές ανταλλαγές πυροβολισμών ακούγονταν και στην έρημη πρωτεύουσα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24ωρων οι συγκρούσεις ανάμεσα στους στασιαστές και στα κυβερνητικά στρατεύματα έχουν εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα και επικρατεί σύγχυση όσον αφορά τις περιοχές που ελέγχουν οι μεν και οι δε, καθώς το Σαββατοκύριακο πολλές πόλεις άλλαξαν "χέρια". Οπως, πάντως, επιβεβαιώνεται και από πηγές των ανθρωπιστικών οργανώσεων, μάχες μαίνονται και στην κεντρική πόλη Μανσόα, όπου είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες πρόσφυγες, οι οποίοι άρχισαν, ήδη, να μετακινούνται προς περιοχές της ζούγκλας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org