Τρίτη 30 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αδιάλλακτος στις θέσεις του ο Νετανιάχου

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Την ελπίδα ότι η Ουάσιγκτον θα μπλοκάρει κάθε αρνητική για το Ισραήλ απόφαση στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασε, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τις παραινέσεις του Ισραηλινού Προέδρου, Εζέρ Βάιζμαν, να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.

"Οι ΗΠΑ ελπίζω ότι θα κάνουν το σωστό", απάντησε σιβυλλικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις σχετικά με τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να επεκτείνει τη δημοτική εξουσία της Ιερουσαλήμ και σε όλους τους κοντινούς, σε αυτήν, εβραϊκούς οικισμούς. Μετά από αίτημα του Αραβικού Συνδέσμου, και παρά τις ανεπιτυχείς προσπάθειες των ΗΠΑ να καθυστερήσουν τη συνεδρίαση, το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να αποφασίσει σήμερα αν θα καταδικάσει τη συγκεκριμένη απόφαση και θα ζητήσει την ανάκλησή της.

Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν έκρυβε την ενόχλησή του για τις δηλώσεις του Εζέρ Βάιζμαν περί αναγκαιότητας προκήρυξης πρόωρων εκλογών εξαιτίας του παρατεταμένου αδιεξόδου στην "ειρηνευτική διαδικασία" με τους Παλαιστινίους. Ο Βάιζμαν τόνισε ότι, εφόσον δε λαμβάνεται απόφαση για διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από το 13% της Δυτικής Οχθης, ενδεχόμενο με το οποίο φέρονται να συμφωνούν τα 2/3 των Ισραηλινών, οι πρόωρες εκλογές είναι η μοναδική λύση για τη χώρα. Οι παραινέσεις του Βάιζμαν απορρίφθηκαν και σχολιάστηκαν αρνητικά και από κυβερνητικά στελέχη, τα οποία υπογράμμισαν ότι ο Πρόεδρος ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια της δικαιοδοσίας του, και δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για την επιρροή, που οι απόψεις του Βάιζμαν ασκούν στην ισραηλινή κοινή γνώμη, καθώς είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και αγαπητός.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org