Τρίτη 30 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Προς "κλιμάκωση" της κρίσης;

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Μια μέρα αφ' ότου σύμπας ο δυτικός Τύπος διαπίστωνε, μετά πολλών επαίνων, την "αποτυχία" του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, όσον αφορά την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο Κοσσυφοπέδιο, οι ενδείξεις νέας κλιμάκωσης και"ανοιχτού πολέμου" πλήθαιναν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της κυριακάτικης "International Herald Tribune", η σερβική πλευρά - μετά το αδιέξοδο των συνομιλιών του Ρ. Χόλμπρουκ διαδοχικά με τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τον Κοσσοβάρο Αλβανό ηγέτη Ιμπραήμ Ρουγκόβα - διέταξε τις δυνάμεις της να ανακαταλάβουν περιοχές που ελέγχουν οι δυνάμεις του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" (KLA/UCK). Δυτικοί διπλωμάτες και στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες έλεγαν ότι στόχος είναι η "τελειωτική" αυτή επίθεση να ανοίξει τις οδικές αρτηρίες που το αλβανικό ένοπλο αποσχιστικό κίνημα κατέχει.

Οι πληροφορίες αυτές έδειξαν χτες να επιβεβαιώνονται, καθώς το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε πως σερβικές δυνάμεις διεξήγαγαν από νωρίς χτες επιχείρηση ανακατάληψης του στρατηγικής σημασίας χωριού Μπελάτσεβατς, 20 χιλιόμετρα δυτικά της Πρίστινα, επικαλούμενο σερβικές πηγές.

Στο Μπελάτσεβατς βρίσκεται το ένα από τα δύο ανοιχτά κοιτάσματα γαιανθράκων, που τροφοδοτούν το σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Ομπιλιτς, ο οποίος με τη σειρά του τροφοδοτεί με ρεύμα όλο το Κοσσυφοπέδιο και τμήμα της γειτονικής ΠΓΔΜ. Το αποτέλεσμα των μαχών δεν ήταν γνωστό ως χτες βράδυ.

Ο Κόφι Ανάν

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε χτες στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, Βιέννη, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν χαρακτήρισε την κατάσταση στο Κόσσοβο "κρίσιμη", καλώντας ταυτόχρονα τη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει έναν ευρείας κλίμακας πόλεμο.

"(...) Πιστεύω ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να συσπειρωθεί, όπως έχει κάνει, και να πράξει ό,τι μπορεί για να αποτρέψουμε μία δεύτερη Βοσνία", είπε. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ τόνισε ότι η Ρωσία πιστεύει πως δεν έχουν εξαντληθεί ακόμα οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης, αλλά ότι, εάν οι ειρηνευτικές προσπάθειες αποτύχουν, κάθε διεθνής στρατιωτική επιχείρηση κατά της Σερβίας θα χρειαστεί την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Χαβιέρ Σολάνα

Βοσνία και Αλβανία επισκέπτεται ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, την Τετάρτη και την Πέμπτη, αντίστοιχα, για συνομιλίες, όσον αφορά το Κοσσυφοπέδιο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Το ΝΑΤΟ εξετάζει από τον περασμένο μήνα το ενδεχόμενο ανάπτυξης στρατιωτικής δύναμης στη βόρεια Αλβανία για την αποτροπή της εξάπλωσης της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου.

Σε πρώτη φάση, οι στρατιωτικοί αναλυτές του ΝΑΤΟ έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι αναγκαία η ανάπτυξη 7.000 ως 20.000 στρατιωτών στα σύνορα της βόρειας Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο "για την ενίσχυση της ασφάλειας της περιοχής".

Πριν από τα Τίρανα, ο Σολάνα θα μεταβεί στο Σαράγεβο για συνομιλίες με τη βοσνιακή πολιτική ηγεσία, αλλά και για να παρακολουθήσει ενημερωτικό σεμινάριο του ΝΑΤΟ.

Ο Φάτος Νάνο

(Ξανα)ανέκρουσε πρύμναν ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Φάτος Νάνο: Οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου, δήλωνε χτες, δεν μπορούν πλέον να συνυπάρξουν με τους Σέρβους, υπό την ηγεσία του Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, "εξαιτίας των πολεμοκάπηλων, των σοβινιστών, των δολοφόνων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μιας εθνικής κοινότητας, που έχουν ως αρχηγό τον Μιλόσεβιτς".

Μετά την επιστροφή του από την Ελβετία, όπου είχε συνομιλίες για την κρίση του Κοσσυφοπεδίου, ο Νάνο ανέφερε ότι οι Αλβανοί Κοσσοβάροι έχουν αποδείξει πως μπορούν να συνυπάρξουν ειρηνικά με τους Σλάβους οπουδήποτε αλλού στα Βαλκάνια. "Οι Αλβανοί μπορούν να συνυπάρξουν στην ΠΓΔ της Μακεδονίας με τους Σλάβους και επίσης στο Μαυροβούνιο. Μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας μαζί τους", είπε ο Φάτος Νάνο.

Στο μεταξύ, η διαπραγματευτική ομάδα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, που έχει αναλάβει τις συνομιλίες με το Βελιγράδι, απηύθυνε σήμερα έκκληση να υπάρξει "πολιτικός έλεγχος" του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" (UCK).

Ο UCK θα πρέπει να λογοδοτεί στην κυβέρνηση της - μη αναγνωρισμένης διεθνώς - Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, αναφέρει η διαπραγματευτική ομάδα, σε δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα στην Πρίστινα.

Επαναλαμβάνοντας εκκλήσεις για την ανεξαρτησία της νότιας σερβικής επαρχίας, η διαπραγματευτική ομάδα δήλωσε ότι ένα Κοινοβούλιο και μια κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου θα πρέπει να σχηματιστούν το συντομότερο δυνατόν.

Η ανεξαρτησία θα πρέπει να επιτευχθεί με συναίνεση μεταξύ όλων των αλβανικών κομμάτων του Κοσσυφοπεδίου, αναφέρεται στη δήλωση.

Την εικόνα του "ανεξέλεγκτου" UCK πρόβαλε (ίσως επειδή "βολεύει"...) και ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, σε συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε την Κυριακή σε ελληνική εφημερίδα.

Οι Ευρωπαίοι

"Ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης στο Κοσσυφοπέδιο", εξέφρασαν χτες στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Εξωτερικών των "δεκαπέντε".

Οι υπουργοί δήλωσαν πως "οι δεσμεύσεις του Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Μόσχα δεν καλύπτουν όλα τα αιτήματά τους".

"Το Συμβούλιο απευθύνει έκκληση για πλήρη και άμεση εφαρμογή των δεσμεύσεων που ανέλαβε ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς, κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν στις 16 Ιούνη", τονίζεται στην ανακοίνωση των"15".

Οι υπουργοί επιφυλάχτηκαν, όσον αφορά την ιδέα συμμετοχής του "Απελευθερωτικού Στρατού" στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

"Ολοι όσοι έχουν ηγετικό ρόλο στην αλβανική κοινότητα του Κοσσυφοπεδίου, πρέπει υπεύθυνα να καταστήσουν σαφή τη δέσμευσή τους για διάλογο και για ειρηνική λύση... και για την απόρριψη της βίας και των τρομοκρατικών ενεργειών", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπουργοί.

"Η Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένει σταθερά αντίθετη στην ιδέα της ανεξαρτησίας" του Κοσσυφοπεδίου.

Οι υπουργοί εξέφρασαν ακόμα τη λύπη τους για την άρνηση του Βελιγραδίου να δεχτεί αύξηση του αριθμού των παρατηρητών στο Κοσσυφοπέδιο και υπογράμμισαν ότι είναι αποφασισμένοι να ενισχύσουν την παρουσία τους εκεί.Οι υπουργοί επισημοποίησαν, εξάλλου, την απαγόρευση των πτήσεων των γιουγκοσλαβικών εταιριών προς τις χώρες τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική του Βελιγραδίου στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Βόλφγκανγκ Σίσελ προειδοποίησε ότι η Σερβία "σχεδιάζει μεγάλη επίθεση", προσθέτοντας πως "δεν πρέπει να κάνουμε τώρα το λάθος να εγκαταλείψουμε τον Ρουγκόβα"...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πιέσεις ασκεί ο Ρουγκόβα(31/10/1998)
Νέα κλιμάκωση των συγκρούσεων(28/7/1998)
Ανανέωση της "διπλωματικής κινητικότητας"(7/7/1998)
Αμείωτη ένταση και νέες αμερικανικές πιέσεις(4/7/1998)
Χόλμπρουκ: Αναμένονται Δυτικοί παρατηρητές(27/6/1998)
Απειλές, εκβιασμοί και αυξημένη κινητικότητα(25/6/1998)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org