Κυριακή 28 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ελπιδοφόρες μαρτυρίες

Παρόλο που κάπως μοιάζει να έχουμε ησυχάσει, παρόλο που ο νους μας πάει στις επικείμενες διακοπές, στη θάλασσα, στην άμμο, παρόλο που μερικοί, ίσως να είναι και πολλοί, περιμένουν έναν αναπάντεχο καλοκαιρινό έρωτα, δεν το έχουμε εντελώς ξεγράψει από το μυαλό μας. Και λέμε: Προσοχή, το AIDS είναι εδώ, δίπλα μας, πλάι μας, μπροστά μας. Προσδοκεί και καραδοκεί να μας πλησιάσει, να μας δηλητηριάσει εδώ, στο Πέρασμα του αιώνα.

Πρόκειται για μια εκπομπή, που θα προβληθεί σε δυο μέρη τη Δευτέρα και την Τρίτη στις 23.00 από τη ΝΕΤ. Το AIDS, που δίκαια θεωρήθηκε η μάστιγα του αιώνα μας και η ανακάλυψή του συντάραξε το σύγχρονο κόσμο, αφού τόσοι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο έχασαν τη ζωή τους από αυτή την τρομερή ασθένεια. Στο πρώτο μέρος, που θα παρουσιαστεί αύριο με τίτλο "Η άλλη πραγματικότητα", θα δούμε την προσπάθεια να αποφύγει η εκπομπή τη μονοδιάστατη επιστημονική παρουσίαση και, αντίθετα, να επιχειρεί να φωτίσει την ανθρωπιστική πλευρά του θέματος, προσεγγίζοντας τη δράση των οργανώσεων που έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και που στοχεύουν στην κοινωνική και ψυχολογική προσαρμογή των φορέων - που είναι, δυστυχώς, πολυάριθμοι - στην τραγική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν. Ειδικευμένοι γιατροί της Μονάδας AIDS του "Νοσοκομείου Συγγρού" και εθελοντών του Κέντρου ζωής, δίνουν τις μαρτυρίες τους. Το αρχειακό οπτικό υλικό από τη δράση των οργανώσεων, καθώς και η συγκλονιστική μαρτυρία ενός φορέα του ιού, συνοδεύουν την έρευνα.

Την Τρίτη, το "Πέρασμα του αιώνα" μάς μιλά για τις Τελευταίες έρευνες στο ινστιτούτο Παστέρ". Το 1984 "Το ινστιτούτο Παστέρ" ήταν εκείνο που ανακοίνωσε την ύπαρξη του ιού και που από τότε δεν έπαψε να ερευνά με γοργά βήματα όλους τους τρόπους για την καταπολέμηση του τρομερού ιού. Η εκπομπή θα μας ξεναγήσει στα άδυτα του "Ινστιτούτου Παστέρ",εκεί όπου γίνεται η έρευνα για την ανακάλυψη του εμβολίου που θα ανακουφίσει την οικουμένη. Και τούτη είναι η πρώτη φορά που ένα τηλεοπτικό συνεργείο εισχωρεί σ' αυτόν το χώρο, χώρο που χωρά μόνο την επιστήμη, τους επιστήμονες και τους ερευνητές που ξοδεύουν τη ζωή τους για να επιμηκύνουν τη ζωή των άλλων. Ο επικεφαλής της ομάδας, ο γιατρός ερευνητής της ομάδας που διευθύνει την έρευνα, αλλά και το επιτελείο του μιλούν για τις προόδους, για τις δυσκολίες, αλλά και για τις επιτεύξεις που έχουν μέχρι σήμερα γίνει. Ο Λικ Μοντανιέρ, ο κορυφαίος επιστήμονας, θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση και θα τοποθετήσει την αρρώστια του αιώνα στις πραγματικές της διαστάσεις. Και το κυριότερο: Θα δώσει ελπίδες για το εμοβόλιο. Επίσης, ο ερευνητής Μπεράρ Μπερτιέλ θα μας εξηγήσει για τη μέθοδο που ακολουθούν και για την εξέλιξη της έρευνας και θα μας οδηγήσει μέσα στα εργαστήρια όπου συντελείται το "θαύμα της επιστήμης". Πρόκειται για μια καίρια και σημαντική επιστημονική μαρτυρία. Μια μαρτυρία, που ίσως σύντομα να δώσει τέλος στο μαρτύριο εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ερευνα - σκηνοθεσία: Ντορέττα Αδαμάκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ