Κυριακή 28 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Λυρικές μελωδίες στους Βράχους

Ο μουσικός λόγος πέντε κορυφαίων Ελλήνων μουσουργών, των Μανώλη Καλομοίρη, Σπύρου Σαμάρα, Παύλου Καρρέρ, Θεόφραστου Σακελλαρίδη και Νίκου Χατζηαποστόλου, θα πλημμυρίσει τη Σκιά των Βράχων

Στη σκιά των Βράχων, την ερχόμενη Κυριακή, 5 Ιουλίου (9.30μμ), θα παρουσιαστούν έργα πέντε Ελλήνων μουσουργών. Ο λόγος για το αφιέρωμα που διοργανώνει το Φεστιβάλ Βύρωνα,στο θέατρο "Αννας Συνοδινού", μια βραδιά με μελωδίες από ελληνικές όπερες και οπερέτες, που θα παρουσιάσει η "Λυρική Εκφραση" με τη συμμετοχή καταξιωμένων και νεότερων λυρικών τραγουδιστών. Ο γνωστός βαρύτονος Ανδρέας Κουλουμπής,η μεσόφωνος Φιλίτσα Κωνσταντινίδου,η υψίφωνος Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη,η υψίφωνος Ντίνα Γουδιώτη,η υψίφωνος Χρυσάνθη Βελουδάκη,η μεσόφωνος Ζωή Απειρανθίτου και ο υψίφωνος Γιώργος Σαμαρτζής θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με αποσπάσματα από τα έργα: "Η Πριγκίπισσα της Σάσσωνος" του Σπύρου Σαμάρα,"Το Δαχτυλίδι της Μάνας" και "Πρωτομάστορας" του Μανώλη Καλομοίρη,"Ο Μάρκος Μπότσαρης" του Παύλου Καρρέρ,"Περουζέ" και "Βαφτιστικός" του Θεόφραστου Σακελλαρίδη και "Απάχηδες των Αθηνών" του Νίκου Χατζηαποστόλου.Στο πιάνο θα είναι ο Φρίξος - Διονύσιος Μόρτζος.Η επιμέλεια της εκδήλωσης είναι της Νίνας Γιαννίδη,ενώ η παρουσίαση του προγράμματος της Ράνιας Βισβάρδη.

"Παραμένουν άγνωστοι"

Παραδομένη σε μελωδίες δημιουργών που σηματοδότησαν την ιστορία του νεοελληνικού πολιτισμού, η βραδιά που θα πραγματοποιηθεί στη Σκιά των Βράχων. Δημιουργοί που αν και με το έργο τους λάμπρυναν τον μουσικό μας πολιτισμό, αυτό δεν είχε την πρέπουσα αντιμετώπιση από την ελληνική πολιτεία. Αποσπασματική έως ανύπαρκτη είναι η παρουσίαση της δημιουργικής τους κατάθεσης, με αποτέλεσμα εξαίσιες δημιουργίες να παραμένουν άγνωστες στο πλατύ κοινό. "Με εξαίρεση τον Καλομοίρη, λέει η Ν. Γιαννίδη, εκ μέρους της "Λυρικής Εκφρασης", έργα του οποίου έχουν κατά καιρούς παρουσιαστεί, δυστυχώς οι άλλοι μουσουργοί παραμένουν άγνωστοι στο κοινό. Πρόκειται για αξιόλογους δημιουργούς, που έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στη μουσική δημιουργία του τόπου μας, τους οποίους όμως δε μας τους έχουν παρουσιάσει. Το έργο τους δεν το ξέρουν καθόλου οι νεότερες γενιές. Νομίζω ότι αυτό οφείλεται στο ότι αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις είναι πολύ επηρεασμένοι από την ξένη μουσική. Ισως να τους θεωρούν κατώτερους από τους ξένους. Τα έργα τους, δυστυχώς, δεν παίζονται, γιατί δεν υπάρχει από το υπουργείο Πολιτισμού ένα πρόγραμμα συστηματικής παρουσίασής τους. Το ΥΠΠΟ έχει υποχρέωση να ενισχύσει αυτή την παρουσίαση προκειμένου και οι νεότερες γενιές να γνωρίσουν αυτή τη μουσική".

Εκπολιτιστικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η "Λυρική Εκφραση" ιδρύθηκε το 1989, αρχικά ως "Ηχητική Αίσθηση" και από το 1991 με τη σημερινή της ονομασία. Μέλη της είναι κυρίως λυρικοί καλλιτέχνες, καθηγητές Ωδείων, συνθέτες, σπουδαστές, ηθοποιοί, χορευτές, σκηνοθέτες κ. ά. Στους στόχους της, όπως αναφέρει η Ν. Γιαννίδη, είναι "να γνωριστεί το πλατύ κοινό με τη λυρική τέχνη, όπως και η παρουσίαση σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα μικρών έργων όπερας, οπερέτας, μιούζικαλ κτλ. Επίσης, η προώθηση Ελλήνων και Κυπρίων δημιουργών, καθώς και η δημιουργία φυτωρίου νέων ταλαντούχων λυρικών καλλιτεχνών. Ακόμη, η διάδοση της ελληνικής παράδοσης στο χορό και το τραγούδι".

Κίνητρο η αγάπη για το λυρικό τραγούδι

Στα πεπραγμένα της "Λυρικής Εκφρασης" περιλαμβάνονται πολλές συναυλίες, τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία (Βόλο, Λάρισα, Ναύπλιο, Αγρίνιο, Τρίπολη, Ρόδο), καθώς και στην Κύπρο. Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση τα έργα: Τη λυρική τραγωδία "Ανθρώπινη Φωνή" του Πουλένκ, σε σκηνοθεσία του Αντον Χουάν (1989, "Παρνασσός"), την κωμική όπερα "Ρίτα" του Ντονιτσέτι, σε σκηνοθεσία της Νίνας Γιαννίδη (1991, Αθηναϊκό Δημοτικό Θέατρο), το λυρικό θρησκευτικό δράμα "Μαρία η Αιγυπτία" του Ρεσπίγκι, σε σκηνοθεσία του Κώστα Μελίδη (1992, Αθηναϊκό Δημοτικό Θέατρο, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Βεάκειο), αποσπάσματα από την κωμική όπερα "Ο κόμης Ορύ" του Ροσίνι, το ορατόριο "Κύκλος μαρτυρίου και δόξας" του Κύπριου συνθέτη Κώστα Μελίδη, τη μουσική κωμωδία "Ο ερωτευμένος αδελφός" του Περγκολέζι, σε σκηνοθεσία του Κωστή Παπαϊωάννου (1996, Αθηναϊκό Δημοτικό Θέατρο, Φεστιβάλ Πεντέλης). Επίσης, πέρσι, στον "Παρνασσό" η "Λυρική Εκφραση" παρουσίασε αποσπάσματα έργων Ελλήνων μουσουργών, σε βραδιά - αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας.

"Σκοπός μας, λέει η Ν. Γιαννίδη, είναι να πηγαίνουμε εμείς προς το λαό, χωρίς να περιμένουμε να έρθει αυτός προς εμάς. Επίσης, αποσκοπούμε στο να μπει το λυρικό τραγούδι στα σχολεία, προκειμένου μέσα από παραστάσεις μας να γνωρίσουν οι νέοι τους Ελληνες συνθέτες. Αυτό επιδιώκουμε και με κυριακάτικες παραστάσεις μας σε κάποιο θέατρο - ψάχνουμε να βρούμε στέγη - που ν' απευθύνονται σε παιδιά. Σε αυτές τις προσπάθειές μας έως τώρα δεν είχαμε καμιά ενίσχυση από κανένα υπουργείο.Γι' αυτά τα σχέδια, όμως, απαιτείται ένα ποσό, διαφορετικά δε γίνεται. Μόλις, που τα καταφέρνουμε, με πολλές δυσκολίες, να κάνουμε τις παραστάσεις μας, οι οποίες στηρίζονται σε φίλους του λυρικού τραγουδιού. Στις παραστάσεις μας έχουμε πολύ νεανικό κοινό, ενώ παράλληλα υπάρχει μεγάλη συμμετοχή νέων καλλιτεχνών, που θέλουν να παρουσιαστούν, να δοκιμαστούν. Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να δίνεται η ευκαιρία ν' ακούγονται μέσα από τις εκδηλώσεις μας και νέες φωνές. Οι νέοι καλλιτέχνες αισθάνονται ιδιαίτερη ικανοποίηση όταν τους δίνεται η δυνατότητα να παρουσιαστούν και με πολλή συγκίνηση παίρνουν μέρος. Οι αμοιβές, βέβαια, είναι συμβολικές. Οι παραστάσεις μας γίνονται με κίνητρο την αγάπη μας γι' αυτή τη μουσική".

Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μελωδική αναδρομή(2010-01-10 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2005-03-05 00:00:00.0)
Μέγαρα παντού, Λυρική πουθενά(2003-06-04 00:00:00.0)
Ενα «βουβό» έργο ζωντανεύει στη Λυρική(2003-02-09 00:00:00.0)
«Νόρμα» στη Λυρική(2001-03-16 00:00:00.0)
Λυρική βραδιά(1998-12-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ