Τρίτη 23 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΧΤΑΩΡΟ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ψευτοελιγμοί πριν το χτύπημα

Φοβούμενη τις αντιδράσεις των εργαζομένων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε απάλειψη του "διευθυντικού δικαιώματος" για το 9ωρο, χωρίς να παρεκκλίνει απ' το στόχο κατάργησης του οχτάωρου και της ανατροπής των εργασιακών δικαιωμάτων

Σε ψευτοελιγμούς καταφεύγει η κυβέρνηση λίγο πριν τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για την κατάργηση του οχτάωρου και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η οποία αναμένεται αύριο. Κάτω από το φόβο των θυελλωδών αντιδράσεων που περιμένει να προκαλέσει το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, αλλά και το βάρος των πρόσφατων κινητοποιήσεων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου,δήλωσε σε συνέντευξή του στο "ΕΘΝΟΣ της Κυριακής", ότι θα απαλειφθεί από το νομοσχέδιο η διάταξη που έδινε στον εργοδότη το δικαίωμα να επιβάλλει μονομερώς το 9ωρο,για δυο μήνες κάθε φορά και ότι η παράταση του ωραρίου πέραν του οχτάωρου θα γίνεται με επιχειρησιακές συμβάσεις ή συμφωνία του εργοδότη και του Συμβουλίου (σ.σ. ούτε καν του συνδικάτου) των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με αυτό τον τρόπο δεν τίθεται ζήτημα κατάργησης του 8ωρου! Είναι, όμως, σαφές ότι παρά την έντονη πίεση που νιώθει και το φόβο για ένα μεγαλύτερο ακόμα αγωνιστικό ξέσπασμα, δεν εγκαταλείπει τον κύριο στόχο της για διάλυση των υφιστάμενων εργασιακών σχέσεων και την επιβολή του εργασιακού μεσαίωνα.Εξάλλου, η άλλη διατύπωση δεν αναιρεί ούτε τυπικά, ούτε ουσιαστικά, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την επιβολή του 10ωρου, πράγμα που καταργεί το 8ωρο. Ο ίδιος ο υπουργός, εξάλλου, σε χτεσινές δηλώσεις του σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, ξεκαθάρισε ότι "οι στόχοι του νομοσχεδίου δεν αλλάζουν".

Ωστόσο, αυτός ο ψευτοελιγμός, εκτός του ότι αποτελεί προσπάθεια της κυβέρνησης να δείξει ότι "διαλέγεται", για να αντιμετωπίσει τις πολύμορφες αντιδράσεις και στο εσωτερικό της ΠΑΣΚΕ, έδωσε την ευκαιρία στην πρασινογάλαζη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ,να κάνει πίσω από την τοποθέτησή της - όπως άφηνε να εννοηθεί - ότι το συνδικαλιστικό κίνημα θα αντιδράσει δυναμικά στο επερχόμενο νομοσχέδιο. Πρώτος χαιρέτισε την τοποθέτηση του υπουργού ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος,ενώ ο γενικός γραμματέας Γ. Μανώλης,τη χαρακτήρισε "σημαντική υποχώρηση", η οποία "δε δημιουργεί κλίμα ανεξέλεγκτης σύγκρουσης", αλλά επιτρέπει τη συζήτηση για τα άλλα ζητήματα που βάζει το νομοσχέδιο! Οι τοποθετήσεις αυτές προδιαθέτουν για την "απαλή" υποδοχή του νομοσχεδίου από τις ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, κάτι που θα φανεί με μεγαλύτερη σαφήνεια στις αμέσως επόμενες μέρες.

Το αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης, που υλοποιεί όλες τις ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων, θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στους εργαζόμενους, αν γίνει πράξη και θα επιτρέψει τη "νόμιμη" καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων που ισχύουν μέχρι σήμερα.

Καίριο χτύπημα δέχονται, εκτός από το οχτάωρο, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας,στα πλαίσια εφαρμογής των διαβόητων Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης,τα οποία προβλέπεται να πάρουν πανελλαδικό και πάγιο χαρακτήρα. Μέσα από αυτά, οι εργοδότες θα μπορούν να αμείβουν τους εργαζόμενους που προσλαμβάνουν, με το κατώτερο μεροκάματο ανειδίκευτου εργάτη όπως ορίζεται από την ΕΓΣΣΕ, ανεξάρτητα από την προϋπηρεσία και την ειδικότητα που διαθέτουν! Σε πρώτη φάση καταστρατηγούνται, δηλαδή, οι κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις και αφήνεται πλούσιο έδαφος για τη μεγαλύτερη καταστρατήγησή τους. Τα ΤΣΑ παρέχουν στους εργοδότες και άλλες διευκολύνσεις, με θύματα τους εργαζόμενους.

Αλλος στόχος της κυβέρνησης παραμένει η ενίσχυση της μερικής απασχόλησης σε βάρος της πλήρους,έτσι ώστε να αυξηθούν σημαντικά τα ποσοστά της στη χώρα μας, που υπολείπονται άλλων χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ακόμα και συμβάσεις πλήρους απασχόλησης θα μπορούν να μετατραπούν σε μερικής απασχόλησης και κανένας περιορισμός δε θα υπάρχει για την έκτασή της, στα πλαίσια του νομοσχεδίου.

Επιπρόσθετα, γίνονται παρεμβάσεις και στο ζήτημα της απασχόλησης των συνταξιούχων, για τους οποίους θεσπίζονται "αντικίνητρα" απασχόλησης, ενώ προβλέπεται συγκεκριμένα πως η διαδοχική ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου, δεν οδηγεί σε δικαίωμα μεταβολής της σύμβασης εργασίας σε αορίστου χρόνου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ