Σάββατο 13 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ημερίδα για την απολίτιστη "κοινωνική" πολιτική

Εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του για την απόφαση του ΤΕΒΕ να ενταχθούν σ' αυτό οι εικαστικοί δημιουργοί, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) διοργανώνει ημερίδα με θέμα: "Εικαστικοί καλλιτέχνες και κοινωνική πολιτική".Τη Δευτέρα (4 - 10μ.μ.) στο Αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού (Μπουμπουλίνας 20), οι εικαστικοί θα καταθέσουν τον προβληματισμό τους και θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους για ένα θέμα που καίει τον κλάδο. Η πρόσφατη απόφαση του ΔΣ του ΤΕΒΕ για την υποχρεωτική εγγραφή των εικαστικών σ' αυτό, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, ή την ασφάλισή τους σε άλλο δημόσιο φορέα, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στον εικαστικό χώρο.

"Το ΤΕΒΕ είναι Ταμείο "επιτηδευματιών", "αυτοαπασχολούμενων"", σημειώνει το ΕΕΤΕ σε ανακοίνωσή του. "Μια "τυφλή" υπαγωγή των εικαστικών στο ΤΕΒΕ αγνοεί τη φύση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, της διακίνησης και της κοινωνικής λειτουργίας του έργου Τέχνης, αγνοεί τη ζωή των καλλιτεχνών και αντιμετωπίζει την τέχνη σαν εμπόρευμα, με ολέθριες συνέπειες για τη δημιουργία.Αγνοεί ότι το μέτρο της Τέχνης δεν είναι οι 10 - 20 "επώνυμοι". Το μέτρο της Τέχνης είναι οι χιλιάδες καλλιτέχνες που πλάθουν την "εικόνα", αναπτύσσοντας την ανθρώπινη όραση, τη σκέψη, το νου, την επικοινωνία και που χάρη σ' αυτή τη συνολική δημιουργία γίνονται τα "άλματα" και προκύπτουν οι "λίγοι". Μακριά από κάθε λογική χαριστικών ρυθμίσεων, έχουμε κατ' επανάληψη θέσει τις προτάσεις μας. Προτάσεις που στηρίζονται στη λογική της "ανταποδοτικότητας"".

Μέχρις ότου δοθεί καθολική λύση στο συνταξιοδοτικό - ασφαλιστικό των εικαστικών, οι εικαστικοί δημιουργοί ζητούν από την κυβέρνηση να παρέμβει με νομοθετική ρύθμιση, απαλλάσσοντάς τους από την υποχρεωτική εγγραφή τους στο ΤΕΒΕ.

Στην ημερίδα του ΕΕΤΕ εισηγητής θα είναι εκπρόσωπος του ΔΣ του. Παρεμβάσεις θα πραγματοποιήσουν οι: Δημοσθένης Δασκαλάκης (γεν. γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας), Ιωάννης Κουσουλάκος (γεν. γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών), τα πολιτικά κόμματα και οι: Γιάννης Γουσέτης, Δημήτρης Σαραφιανός (νομικοί, συνεργάτες του ΕΕΤΕ). Στην ημερίδα έχει προσκληθεί να μιλήσει και ο υπουργός Πολιτισμού, ο οποίος όμως ακόμη δεν έχει απαντήσει. Σημειώνουμε ότι, παρά τις επίμονες προσπάθειες του Επιμελητηρίου για συζήτηση μαζί του για το θέμα, ο υπουργός Πολιτισμού μεταθέτει τη συνάντηση από Τρίτη σε Τρίτη, με αποτέλεσμα να μην έχει ακόμα πραγματοποιηθεί.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ