Σελ. /48
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Ιούνη 1998

ΕΝΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντίσταση και αξιοπρέπεια η απάντηση του λαού

Παράδειγμα αγωνιστικής διαπαιδαγώγησης και αξιοπρέπειας έδωσαν τις μέρες αυτές οι εκπαιδευτικοί, φοιτητές και εργαζόμενοι, ενάντια στον διαγωνισμό - παρωδία, στην ωμή βία, στις συκοφαντίες και στις προβοκάτσιες των κυβερνητικών μηχανισμών

Η εντεινόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια και η ολοφάνερη αγωνιστική ανάταση του λαϊκού κινήματος, τα ελπιδοφόρα μηνύματα για τη συγκρότηση ενός πλατιού μετώπου πάλης που θα βάλει τη δική του σφραγίδα στις εξελίξεις, αμφισβητώντας τον "μονόδρομο" της ΟΝΕ και θέτοντας τις βάσεις για μια συνολική αντεπίθεση των λαϊκών στρωμάτων στην πολιτική του νεοφιλελευθερισμού, υποχρεώνουν τη κυβέρνηση στην απώλεια και των τελευταίων προσωπείων, πίσω από τα οποία κρύβεται το πραγματικό πρόσωπο του "κεντροαριστερού" νεοσυντηρητισμού.

Η μαζικότητα, η μαχητικότητα, η αποφασιστικότητα, ο παλμός, η διάρκεια των αγώνων των κοινωνικών στρωμάτων που αντιτίθενται στην πολιτική των "απασχολήσιμων", σε συνδυασμό με τα σοβαρά βήματα οικοδόμησης στενότερων δεσμών αλληλεγγύης μεταξύ των λαϊκών δυνάμεων, όπως, ταυτόχρονα, και η κατάκτηση νέων μορφών δράσης στην πάλη κατά της εφαρμοζόμενης πολιτικής, προκαλούν έναν πρωτοφανή αυταρχικό παροξυσμό στην κυβέρνηση.

Ο αντιλαϊκός αυταρχισμός στην Ιονική, που ξεκίνησε με επιδρομές των ΜΑΤ, ολοκληρώθηκε την Τρίτη με την κήρυξη από τα δικαστήρια "παράνομης" της απεργίας, ακόμα και όταν τέθηκε υπό την αιγίδα της ΓΣΕΕ! Ωστόσο οι εργαζόμενοι δεν κάμπτονται!

Η κυβερνητική βία και τρομοκρατία απογειώθηκε στη συνέχεια, με τη μετατροπή των σχολειών σε χώρο "κατασκήνωσης" των ΜΑΤ, όπου το κράτος των πλουτοκρατών γνωρίζει νέες "μέρες δόξας", χωρίς, όμως, να καταφέρνει να κάμψει τον αγώνα των εκπαιδευτικών!

Κατάληξη των παραπάνω ήταν η επικύρωση του αντιλαϊκού ντελίριου με την εκτόξευση της πιο μαύρης προπαγάνδας κατά του ΚΚΕ και του πιο χυδαίου αντικομμουνισμού που έχει γνωρίσει η Ελλάδα μετά τη χούντα! Τούτη η κυβέρνηση μπορεί πια να "περηφανεύεται", ότι είναι η πρώτη, μετά τους συνταγματάρχες της επταετίας, που επιχειρεί να δικαιολογήσει διώξεις σε βάρος των κομμουνιστών!

Απέναντι σε όλα αυτά ο λαός έχει μόνο μια επιλογή: Να δυναμώσει ακόμη περισσότερο την αγωνιστική του συσπείρωση και πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και στην ωμή βία των μηχανισμών της και να προχωρήσει αποφασιστικά στο συντονισμό των αγώνων του και στην οικοδόμηση του μετώπου των δικών του αιτημάτων, στόχων και οραμάτων.


ΣΕΛ.  2,    4   -   5

ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Το ξεπούλημά της προδιαγράφει την τύχη και της Εμπορικής

Ο σκληρός, αλλά δίκαιος αγώνας των εργαζόμενων της Ιονικής, ενάντια στην κυβερνητική επιχείρηση ξεπουλήματος της αρχαιότερης ελληνικής τράπεζας - τμήμα του "φιλέτου" του εγχώριου τραπεζικού συστήματος - έχει πολλές και σοβαρές προεκτάσεις. Το ξεπούλημα, για παράδειγμα, της Ιονικής υπονομεύει ευθέως την ιδιοκτήτριά της, Εμπορική Τράπεζα και προδιαγράφει σε μεγάλο βαθμό ανάλογες εξελίξεις και γι' αυτή. Ηδη, οι Γερμανοί τραπεζίτες της Κόμερτζ Μπανκ έχουν εκδηλώσει το σχετικό ενδιαφέρον τους. Το ενδεχόμενο, όμως, ξεπουλήματος και της Εμπορικής Τράπεζας σημαίνει σοβαρές και πολύμορφες συνέπειες, τόσο για τα ασφαλιστικά ταμεία εργαζόμενων, που κατέχουν το 25% των μετοχών της, όσο και για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την πορεία της οικονομίας γενικότερα.


ΣΕΛ.  7,    34   -   35



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ