Πέμπτη 11 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενταση από την ανέγερση νέου οικισμού

Εντείνονται οι ενδοαραβικές επαφές, προκειμένου να συγκληθεί νέα αραβική Διάσκεψη Κορυφής

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Νέα όξυνση της έντασης στις, ήδη, τεταμένες ισραηλινο - παλαιστινιακές σχέσεις προκάλεσε η απόφαση του ισραηλινού υπουργείου Εσωτερικών να εγκρίνει την ανέγερση νέου εβραϊκού οικισμού στην Ανατολική Αραβική Ιερουσαλήμ. Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έκρυψε την οργή της, ενώ την ίδια στιγμή Αμερικανοί και Καναδοί διαδηλωτές απομακρύνονταν με τη βία από την περιοχή από τον ισραηλινό στρατό. Στο μεταξύ, αλλεπάλληλες είναι οι επαφές των Αράβων ηγετών προκειμένου να δρομολογηθεί η διεξαγωγή μιας νέας Αραβικής Διάσκεψης, που θα εξετάσει τις τελευταίες εξελίξεις στην ισραηλινο - παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία".

Με έντονη την παρουσία του ισραηλινού στρατού και με αυστηρά μέτρα ασφαλείας η ισραηλινή κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει, τυχόν, αντίποινα των εξτρεμιστών ισλαμιστών, μετά από την απόφαση ανέγερσης νέου εβραϊκού οικισμού στη συνοικία Σιλουάν της αραβικής Ιερουσαλήμ. Μέρος της συνοικίας δεσμεύτηκε από το ισραηλινό υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να κατασκευαστεί εβραϊκό σχολείο και στη, γύρω περιοχή, να ανεγερθεί νέος εβραϊκός οικισμός. Η απόφαση αυτή προκάλεσε τις έντονες παλαιστινιακές αντιδράσεις, που οδήγησαν και σε σποραδικές συγκρούσεις ανάμεσα σε νεαρούς Παλαιστίνιους και στον ισραηλινό στρατό την Τρίτη το βράδυ, καθώς στο συγκεκριμένο σημείο είχε προγραμματιστεί η ανέγερση σχολείου θηλέων για τους άραβες της Ιερουσαλήμ.

Ενταση επικράτησε στη συνοικία Σιλουάν και χθες, καθώς εκατοντάδες Αμερικανοί και Καναδοί, μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, πραγματοποίησαν διαδήλωση ενάντια στην ανέγερση εβραϊκών οικισμών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν με γκλομπς και δακρυγόνα από την περιοχή από τον ισραηλινό στρατό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ισραηλινής Αστυνομίας, οι διαδηλωτές δεν είχαν προμηθευτεί σχετική άδεια πραγματοποίησης διαδήλωσης από τις ισραηλινές αρχές και τονίζεται ότι, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, έγιναν πολλές συλλήψεις.

Εκκληση προς όλους τους Παλαιστινίους να κινητοποιηθούν για την υπεράσπιση της Ιερουσαλήμ απηύθυνε, χθες, ο γραμματέας του παλαιστινιακού υπουργικού συμβουλίου Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν, ο οποίος κατηγόρησε το Ισραήλ για διαρκείς επιθέσεις σε βάρος του παλαιστινιακού πληθυσμού της Ιερής Πόλης. Για νέα παραβίαση των "ειρηνευτικών συμφωνιών" μίλησε ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος επιτείνει τις προσπάθειές του για σύγκληση αραβικής Διάσκεψης Κορυφής.

Στα πλαίσια αυτών των επαφών ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Σαούντ αλ Φαϊζάλ μετέβη, χθες, στο Κάιρο, όπου είχε πολύωρη συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ. Ο αλ Φαϊζάλ διέψευσε ότι η σαουδαραβική ηγεσία δέχεται αμερικανικές πιέσεις στην κατεύθυνση της καθυστέρησης της διεξαγωγής της Διάσκεψης, προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος στην αμερικανική διαμεσολάβηση να "πείσει" την ισραηλινή κυβέρνηση. Εντούτοις, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ορισμένες δυσκολίες που επικεντρώνονται στις διαφορετικές απόψεις, που εκφράζονται από τους διάφορους Αραβες ηγέτες, σχετικά με τη στάση που θα πρέπει να υιοθετηθεί απέναντι στο Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ