Πέμπτη 11 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Απελευθέρωση 16 κρατουμένων

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Την απελευθέρωση ή την απόσυρση των κατηγοριών σε βάρος 16 πολιτικών κρατουμένων στις φυλακές της Ινδονησίας - κυρίως ακτιβιστές από το Ανατολικό Τιμόρ - διέταξε ο νέος Πρόεδρος της Ινδονησίας, Μπακαρουντίν Γιουσούφ Χαμπίμπι, όπως δήλωσε ο υφιστάμενός του υπουργός Δικαιοσύνης και μετέδωσε το "Ρόιτερς" χτες.

Η Ινδονησία έχει ακόμη ως σημαντικό πρόβλημά της την αυτονομιστική κίνηση στο Ανατολικό Τιμόρ, την πρώην πορτογαλική αποικία, στην οποία εισέβαλε υπό την ηγεσία του Σουχάρτο και προσάρτησε την επόμενη χρονιά. Τα Ηνωμένα Εθνη δεν αναγνωρίζουν την ντε γιούρε επικυριαρχία της Ινδονησίας στην περιοχή, πλην όμως ντε φάκτο έχει ενσωματωθεί σ' αυτήν.

Ο Χαμπίμπι δήλωσε χτες ότι είναι έτοιμος να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατουμένους στο Ανατολικό Τιμόρ, αλλά ο υπουργός του των Εξωτερικών, Αλί Αλατάς, διευκρίνισε ότι αυτό δεν ισχύει για τον αυτονομιστή ηγέτη Γκουσμάο, ο οποίος προβλέπεται να παραμείνει στη φυλακή τουλάχιστον έως την οριστική λύση του προβλήματος.

Κατά στοιχεία ανθρωπιστικών οργανώσεων, 47 άνθρωποι από το Ανατολικό Τιμόρ είναι φυλακισμένοι για την ειρηνική δραστηριότητά τους σε πολιτικά κινήματα και 170 για "βίαιες δραστηριότητες". Ανεπισήμως ομολογείται ότι οι φυλακισμένοι είναι πολύ περισσότεροι...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ