Κυριακή 31 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΙΣΠΑΝΙΑ 1982
Η ιταλική αναγέννηση

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982 στην Ισπανία ήταν το πρώτο που διεξήχθη με τη συμμετοχή 24 κρατών. Θριαμβεύτρια ήταν η Ιταλία του Εντσο Μπέαρτζοτ. Οι ατζούρι που στην πρώτη φάση ήταν απίστευτα κακοί, στους επόμενους γύρους ανέβασαν την απόδοσή τους και δίκαια κατέκτησαν τον τίτλο. Μεγάλη απογοήτευση για τη Βραζιλία αφού είχε μια εκπληκτική ομάδα που προδόθηκε από την επιπόλαιη άμυνά της.

Στον τελικό η Ιταλία κέρδισε σχετικά εύκολα τη Γερμανία που ήταν σε ένα στάδιο ανανέωσης.

Ηρωας του Μουντιάλ ο Πάολο Ρόσι. Ο Παμπλίτο σημείωσε 6 γκολ και χρίστηκε ο πρώτος κανονιέρης της διοργάνωσης. Οι Ιταλοί όμως είχαν και μια πληθώρα εξαιρετικών παικτών. Μπρούνο Κόντι, Τζιανκάρλο Αντονιόνι, Ντίνο Τζοφ, Κλαούντιο Τζεντίλε, Γκαετάνο Σιρέα κ.ά. Διακρίθηκαν επίσης οι Βραζιλιάνοι Ζίκο, Σόκρατες, Εντερ, Φαλκάο, Ζούνιορ, οι Γερμανοί Χανς Πέτερ Μπρίγκελ, Ούλριχ Στίλικε, καθώς και ο Πολωνός Ζμπίγκνιεβ Μπόνιεκ.

Το ντεμπούτο του Μαραντόνα ήταν αποκαρδιωτικό. Είχε όμως όλα το χρόνο μπροστά του να επανορθώσει... Το σύστημα που χρησιμοποίησε ο Εντσο Μπέαρτζοτ ήταν μεταξύ 4-4-2 και 4-3-3 ανάλογα με τις συνθήκες του αγώνα.

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ: ΙΤΑΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ 3 - 1 (Ρόσι 56', Ταρντέλι 69', Αλτομπέλι 80' - Μπράιτνερ 82').

ΙΤΑΛΙΑ: Τζοφ, Καμπρίνι, Σιρέα, Τζεντίλε, Κολοβάτι, Οριάλι, Μπέργκομι, Ταρντέλι, Κόντι, Ρόσι, Γκρατσιάνι (7' Αλτομπέλι, 89' Καούζιο).

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Σουμάχερ, Καλτς, Στίλικε, Κ. Χ. Φέρστερ, Μ. Φέρστερ, Ντρέμλερ, (68' Χρούμπετς), Μπράιτνερ, Μπρίγκελ, Λιτμπάρσκι, Φίσερ, Ρουμενίγκε, (70' Χ. Μίλερ).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ