Πέμπτη 23 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Συντονίζονται ενάντια στη λαίλαπα

Σε σημαντικές αποφάσεις κατέληξε χτεσινή σύσκεψη στο ΕΚΘ. Πρόγραμμα δράσης με άξονες: Υπεράσπιση των εργασιακών σχέσεων, 8ωρου, κοινωνικής ασφάλισης, συλλογικών συμβάσεων. Αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Μέτρα για την απασχόληση και την υπεράσπιση των ανέργων. Γενική η απαίτηση για αποχώρηση από τον "κοινωνικό διάλογο"

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Κάτω από το βάρος των ολέθριων συνεπειών της κυβερνητικής επίθεσης και μπροστά την απραξία της ΓΣΕΕ, τα Εργατικά Κέντρα Μακεδονίας και Θράκης αποφάσισαν χτες, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΕΚΘ, να προχωρήσουν σε συντονισμό της δράσης τους και σε ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών.Στη σύσκεψη, γενική ήταν η καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής και ασκήθηκε οξύτατη κριτική στη στάση των πλειοψηφιών ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Μετά από πρόταση των συνδικαλιστικών της ΕΣΑΚ, αποφασίστηκε συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης με το παρακάτω πλαίσιο:

- Υπεράσπιση των εργασιακών σχέσεων, 8ωρο, ασφαλιστικό, ΣΣΕ.

- Πάλη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των ΔΕΚΟ.

- Μέτρα για την απασχόληση και τη στήριξη των ανέργων.

Γενική ήταν η απαίτηση για την άμεση αποχώρηση από τον "κοινωνικό διάλογο" και ανάληψη πρωτοβουλιών για πανελλαδικό συντονισμό.

Με βάση το πιο πάνω πλαίσιο συμφωνήθηκε η δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα από αντιπροσώπους των ΕΚ Μακεδονίας - Θράκης, ενώ δρομολογούνται μια σειρά αγωνιστικές κινητοποιήσεις μέσα στο Μάη, όπως συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σ' όλες τις πόλεις της Β. Ελλάδας, παμμακεδονικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, κήρυξη 24ωρης απεργίας στα τέλη του Μάη ή στις αρχές Ιούνη.

Αποφασίστηκε ακόμη να εκδοθεί ψήφισμα, στο οποίο θα καταγγέλλεται ο "κοινωνικός διάλογος" και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και γενικότερα η πολιτική που οδηγεί στη βιομηχανική συρρίκνωση και την ανεργία, ενώ θα ζητείται η ΕΣΣΕ που θα υπογράψει η ΓΣΕΕ να καλύπτει τις απώλειες στο εργατικό εισόδημα. Να τονιστεί ότι "έλαμψε" διά της απουσίας του ο χώρος του ΣΥΝ, αφού δεν υπήρχε κανένα από τα στελέχη του.

Στην τοποθέτησή του ο ΓΓ του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδης επισήμανε τις γενικότερες ευθύνες που έχουν οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, καθώς δεν προετοίμασαν ούτε οργάνωσαν την εργατική τάξη και δεν μπήκαν μπροστά στους αγώνες. Αντίθετα έσπειραν αυταπάτες με την τακτική των υποχωρήσεων, καλλιεργώντας κλίμα υπέρ των κυβερνητικών "μονόδρομων".

Ο Φ. Γεωργουδάκης,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, τόνισε ότι με την επίθεση που εξαπέλυσε η κυβέρνηση κατά των εργαζομένων επιχειρείται η άνευ όρων παράδοση της εργατικής τάξης. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η πολιτική - τόνισε - χρειάζεται συντονισμός της πάλης και μεγάλες κινητοποιήσεις, που θα αποτελούν ένα σοβαρό μήνυμα προς τη ΓΣΕΕ να αναλάβει αγωνιστικές πρωτοβουλίες, πρόσθεσε ο Φ. Γεωργουδάκης.

"Η ΓΣΕΕ κοιμάται, δεν την υποκαθιστούμε, αλλά συντονίζουμε τη δράση μας", δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚ Νάουσας Χρ. Τρεμπελής και σημείωσε ότι μετά τον "κοινωνικό διάλογο" ακολούθησαν τα επώδυνα μέτρα κατά των εργαζομένων. Επίσης ο Ιορδ. Καλατζόπουλος,αναπληρωτής προέδρου του ΕΚ Πτολεμαϊδας, ανακοίνωσε ότι ήδη το ΕΚΠ αποφάσισε να ζητήσει την αποχώρηση της ΓΣΕΕ από τον "κοινωνικό διάλογο" και πρόσθεσε ότι ο κυβερνητικός συνδικαλισμός δημιούργησε θέμα αξιοπιστίας του συνδικαλιστικού κινήματος.

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Π. Αβραμόπουλος,χαρακτήρισε τον "κοινωνικό διάλογο" προσχηματικό άλλοθι για την επιβολή σειράς αντεργατικών μέτρων. Επισήμανε την απουσία σχεδιασμού για την ανάπτυξη στη Μακεδονία και τη Θράκη και τόνισε σχετικά με την τακτική της κυβέρνησης: "Αρχίζει με τις ιδιωτικοποιήσεις, ακολουθούν οι εργασιακές σχέσεις και στο τέλος πάει στην κατεδάφιση του συνταξιοδοτικού". Επίσης ο πρ. πρόεδρος του ΕΚΘ και μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ Η. Κοντόπουλος,αφού χαρακτήρισε και ιδεολογική την επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη, ζήτησε η ΓΣΕΕ να αποχωρήσει από τον "κοινωνικό διάλογο".

Οι περισσότεροι ομιλητές τόνισαν ότι "η ΓΣΕΕ δεν έχει όραμα και ότι προσπαθεί να βάλει φρένο στους αγώνες", ότι η κυβέρνηση ακολουθεί θατσερικό μοντέλο και ότι πρέπει να δοθεί το μήνυμα στη ΓΣΕΕ πως οι εργαζόμενοι της χώρας μας έχουν την απόφαση να αγωνιστούν για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά σχέδια. "Η απάντηση να είναι πολιτική, ανεξάρτητα σε ποιο πολιτικό χώρο ανήκει ο καθένας", τόνισαν οι εκπρόσωποι του ΕΚ Κοζάνης.

Α. Ν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αδιαπραγμάτευτα τα ασφαλιστικά δικαιώματα(2006-09-28 00:00:00.0)
Στη γραμμή της ταξικής πάλης(2002-11-12 00:00:00.0)
Να μη χαθεί ούτε μια στιγμή(2001-03-04 00:00:00.0)
Ανάγκη για ταξική πορεία(2000-11-02 00:00:00.0)
Αγώνας για πραγματικό 35ωρο(1999-01-22 00:00:00.0)
Ωρες ευθύνης(1998-07-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ