Κυριακή 4 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Να μη χαθεί ούτε μια στιγμή

Μονόδρομος ο αγώνας για την υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Στον αγώνα επιτροπές σε όλη τη χώρα

Μπορεί η κυβέρνηση να «τρενάρει» για λόγους τακτικής να δημοσιοποιήσει το ακριβές σενάριο της αντιασφαλιστικής επιχείρησης, αλλά οι εργαζόμενοι και οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις δεν περιμένουν να ξεσπάσει η καταιγίδα. Δε μένουν με δεμένα τα χέρια. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτό που κομίζει η κυβέρνηση είναι δυναμίτης στα θεμέλια της κοινωνικής ασφάλισης. Από την εμπειρία τους καταλαβαίνουν και κάτι ακόμα πιο σημαντικό. Το τι συντάξεις θα έχουν, τι υπηρεσίες υγείας, ποια θα είναι η κατάσταση της πρόνοιας, τι θα γίνει με τα όρια συνταξιοδότησης, δε θα κριθεί στις «κορυφές». Πολύ περισσότερο, δε θα εξαρτηθεί από τον «κοινωνικό διάλογο», στον οποίο σαν σφαχτάρι επιχειρεί να σύρει την εργατική τάξη η ηγεσία της ΓΣΕΕ. Η τύχη της κοινωνικής ασφάλισης θα κριθεί στους αγώνες. Θα κριθεί ακριβώς εκεί που κατακτήθηκε. Στο πεδίο της ταξικής πάλης στο διάβα των δεκαετιών, με τη συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων.

Σ' αυτούς τους αγώνες που έρχονται, το ΚΚΕ, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις απευθύνουν προσκλητήριο σε όλους χωρίς καμιά εξαίρεση. Γιατί στη μετωπική επίθεση της κυβέρνησης, που συμπληρώνει το αντιδραστικό νομοσχέδιο στις εργασιακές σχέσεις, απαιτείται ένα πλατύ και ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων, των αγροτών και των επαγγελματοβιοτεχνών. Απ' αυτό το μετερίζι, κανένας δεν μπορεί να λείψει, κανένας δεν περισσεύει.

Σ' αυτό το πνεύμα εξελίσσεται η καμπάνια των επιτροπών αγώνα που έχουν συγκροτηθεί μέχρι στιγμής. Με αυτές τις ξεκάθαρες θέσεις εκατοντάδες συνδικαλιστικά στελέχη εξορμούν στους χώρους δουλειάς. Παράλληλα οι επιτροπές αγώνα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Καλαμάτα, Τρίπολη, Κόρινθο, Αγρίνιο, Λάρισα, Τρίκαλα, Βόλο, Καβάλα, Πτολεμαΐδα, Κομοτηνή, Βέροια, Αλεξανδρούπολη ετοιμάζουν πυρετωδώς τα συλλαλητήρια στις 13-15 Μάρτη. Στον κατάλογο αυτό προστίθενται καθημερινά και νέες επιτροπές με ευρεία κοινωνική και πολιτική εκπροσώπηση, ένδειξη ότι το κάλεσμα των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων βρίσκει μεγάλη απήχηση.

Στην Αθήνα αύριο το πρωί στελέχη της Επιτροπής θα περιοδεύσουν στις κλωστοϋφαντουργίες «Μπος», «Δακορόνια», «Νότα», στα εργοτάξια της Αττικής Οδού και στην περιφερειακή του Υμηττού, στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στο Ρέντη και στο αμαξοστάσιο των Α. Αναργύρων, στο ΥΠΕΧΩΔΕ, στον ΕΟΤ, στο ξενοδοχείο «Χίλτον».

Μέσα σ' αυτό το αγωνιστικό κλίμα η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, αντί να σκύψει στο βουητό της ανησυχίας που σηκώνεται από τα εργοστάσια και τις γειτονιές, έχει «στήσει αυτί» στα κελεύσματα των βιομηχάνων και της κυβέρνησης. Την περασμένη Τετάρτη με ανακοίνωσή της «δηλώνει κατηγορηματικά προς όλες τις κατευθύνσεις» πως είναι έτοιμη να πάρει μέρος στο διάλογο απάτη. Η επιμονή αυτή και η πρεμούρα για «κοινωνικά τραπέζια», μαρτυρά όχι μόνο τον υπονομευτικό της ρόλο σε κάθε προοπτική αντίστασης, αλλά και ανοιχτή ομολογία συμπαράταξης με την κυβέρνηση και τους εργοδότες. Οι οποίοι, όπως δήλωσαν και στην πρόσφατη ημερίδα για την απασχόληση που διοργάνωσε ο ΣΕΒ, επιθυμούν διακαώς το διάλογο του κοινωνικού αποπροσανατολισμού.

Στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση επιστρατεύει τη γνωστή τακτική του «κρύου» και του «καυτού». Χαρακτηριστική απ' αυτή την άποψη είναι η συνέντευξη του Χ. Πρωτόπαππα, ο οποίος ενώ καταφέρεται κατά των ΜΜΕ «για τους ξύλινους τίτλους των εφημερίδων που δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα» σε μια προσπάθεια εφησυχασμού των εργαζομένων, από την άλλη πονηρά προειδοποιεί πως αν η κοινωνία δεν αποδεχτεί τις αντιασφαλιστικές αλλαγές, τότε «η ίδια θα υποστεί τις συνέπειες μιας κατάρρευσης..!».


Γ.Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ