Σάββατο 18 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ανατρέπουν την κοινωνική ασφάλιση

Η διαβόητη "έκθεση Σπράου",που στο μεγαλύτερο μέρος της συντάχθηκε από άλλο σύμβουλο του πρωθυπουργού, τον καθηγητή Π. Τήνιο - ο οποίος είναι και επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του "κοινωνικού διαλόγου" για το ασφαλιστικό - έδωσε μια γεύση για τις ανατροπές που ετοιμάζονται στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οπως προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,οι αλλαγές στο ασφαλιστικό θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε 18 μήνες, ενώ το επονομαζόμενο "μικρό πακέτο" για το ασφαλιστικό που πρώτο θα προωθηθεί, δε θα είναι και τόσο... μικρό. Αρχικά θα επιχειρηθεί ένα "νοικοκύρεμα" όπως το λέει η κυβέρνηση. Δηλαδή, θα γίνουν συνενώσεις ασφαλιστικών οργανισμών στη βάση της γενικότερης αντιασφαλιστικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα μπει "χέρι" στην περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ ταυτόχρονα θα επιδιωχτεί η απαλλαγή των εργοδοτών από ασφαλιστικές εισφορές.

Πολύ σημαντικό είναι το θέμα της περιουσίας κύριων και επικουρικών Ταμείων. Μάλιστα, η περιουσία των Επικουρικών Ταμείων, πολλών εκατοντάδων δισ. δραχμών, είναι αντικείμενο ειδικής συζήτησης στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η κυβέρνηση θέλει να βάλει όρους για τη διαφορετική αξιοποίηση αυτής της περιουσίας, που θα περνά πλέον μέσα από το χρηματιστήριο, για να αποτελέσει ένα επιπλέον μέσο λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σε μια διαφορετική από τη σημερινή βάση.

Το βασικό χτύπημα θα δοθεί με το "μεγάλο πακέτο" για το ασφαλιστικό, με στόχο να ανατραπεί εντελώς το σημερινό σκηνικό, να πάψει να υπάρχει η κοινωνική ασφάλιση. Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, θα είναι τότε το "λιγότερο" μπροστά σε μια αλλαγή λειτουργίας που θα προσφέρει βοηθήματα στους συνταξιούχους και θα αναγάγει τους ασφαλισμένους εργαζόμενους σε μοναδικούς υπεύθυνους για την ιατροφαρμακευτική τους αρωγή!

Κείμενα: Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org