Σάββατο 18 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Να χτυπήσουμε το ρατσισμό στη ρίζα του

"Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία βρίσκουν έδαφος εκεί όπου δεν υπάρχουν αντιστάσεις και σωστή ενημέρωση", επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας και τονίζει την ανάγκη να γίνει ο κάθε τόπος δουλιάς προμαχώνας φιλίας και αλληλεγγύης

Σε μια περίοδο, που έντεχνα και σκόπιμα καλλιεργείται κλίμα ρατσισμού και ξενοφοβίας, που γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί συνείδηση στο λαό ότι για όλα τα δεινά, από αυτό της ανεργίας μέχρι εκείνο της εγκληματικότητας, φταίνε οι ξένοι εργάτες, η Ομοσπονδία Οικοδόμων ανέλαβε μια σημαντική πρωτοβουλία. Οργανώνει καμπάνια, με στόχο να φέρει σε επαφή τους αλλοδαπούς που εργάζονται στη χώρα μας με τα συνδικάτα, να ενταχθούν σ' αυτά, ώστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι Ελληνες και αλλοδαποί εργάτες να αγωνιστούν για τη βελτίωση των όρων και συνθηκών δουλιάς.

Αυτή η καμπάνια "πατά" σε μια μακρόχρονη δουλιά της Ομοσπονδίας και των συνδικάτων - μελών της, που εξαρχής "αγκάλιασαν" πολιτικούς και οικονομικούς μετανάστες και πάλεψαν για την πλήρη νομιμοποίησή τους, πράγμα που είχε σαν αποτέλεσμα αρκετά συνδικάτα οικοδόμων να "μετρούν" στις γραμμές τους μεγάλο αριθμό αλλοδαπών. Εχοντας σαν αφετηρία αυτή τη δουλιά, Ομοσπονδία και συνδικάτα ξεκινούν μια νέα προσπάθεια, με την έκδοση ανακοίνωσης σε πολλές γλώσσες και διοργανώνοντας περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς όπου εργάζονται αλλοδαποί.

"Να γίνει ο κάθε χώρος δουλιάς και ένας προμαχώνας ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία θα είναι το μήνυμα και ο στόχος της καμπάνιας μας", τονίζει ο Α. Ζαζόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, με τον οποίο συζητήσαμε για τους στόχους της καμπάνιας, αλλά και την περίοδο μέσα στην οποία πραγματοποιείται.

Οπως θα πει, "η Ομοσπονδία ξεκινάει την καμπάνια με στόχο να έρθει κοντά στους ξένους εργάτες, να τους πείσει να γραφτούν στα σωματεία τους και μέσα από κοινή πάλη και δράση να εξασφαλίσουν ίση μεταχείριση με τους Ελληνες εργάτες στους τόπους που ζουν και δουλεύουν. Γνωρίζουμε ότι οι ξένοι εργάτες, ζώντας με το φόβο του ξένου σε ξένη χώρα, σε ένα καθεστώς ανασφάλειας και συνεχούς ομηρίας, δεν έχουν τη δυνατότητα αντιστάσεων, με αποτέλεσμα να αξιοποιούνται από τους εργοδότες για το χτύπημα των μεροκαμάτων μας, του ωραρίου, των ασφαλιστικών και άλλων δικαιωμάτων μας. Για να σταματήσει αυτή η κατάσταση που δημιουργεί αντιπαραθέσεις μεταξύ Ελλήνων και ξένων εργατών, με αποτέλεσμα η ληστεία για όλους μας να μεγαλώνει, πρέπει οι ξένοι εργάτες να αποκτήσουν την ικανότητα της συλλογικής δράσης, να γίνουν γνώστες των συλλογικών διαδικασιών του συνδικαλιστικού κινήματος, των δικαιωμάτων, αλλά και των υποχρεώσεών τους, να νιώσουν το σωματείο υπερασπιστή τους".

Αναφερόμενος ο Α. Ζαζόπουλος στα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας που αναπτύσσονται αυτή την περίοδο, επισημαίνει ότι "δε γεννιούνται από μόνα τους, αλλά καλλιεργούνται και μεθοδεύονται απ' την άρχουσα τάξη, γιατί υπηρετούν το κοινωνικό της σύστημα. Μέσα σ' αυτές τις μεθοδεύσεις, εντάσσονται αποφάσεις και δηλώσεις πολιτικών αρχηγών, όπως του Σαμαρά που απαγόρευσε στους μουσουλμάνους της Θράκης να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια της Πολιτικής Ανοιξης. Του Εβερτ, που σαν κύριο ένοχο της ανεργίας παρουσίασε τους ξένους εργάτες, καθώς και από τους διάφορους Παπαθεμελήδες που συνδυασμένα προσπάθησαν να μπολιάσουν στη νεολαία και το λαό το δηλητήριο του ρατσισμού. Το ρατσιστικό παραλήρημα το ενισχύει η πλειοψηφία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που συντηρεί με κάθε τρόπο το στερεότυπο του "οικονομικού μετανάστη εγκληματία" μέσα από - αρκετές φορές - απροκάλυπτες, κατασκευασμένες και ψευδείς ειδήσεις".

Σημειώνοντας πως οι φασίζουσες αυτές απόψεις, σε συνδυασμό με την ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση εγκυμονούν κινδύνους να οδηγηθεί μέρος της νεολαίας στην "αγκαλιά" νεοφασιστικών ομάδων, υπογραμμίζει ότι "το ξερίζωμα των όποιων φαινομένων του ρατσισμού μπορεί να γίνει μόνο κάτω απ' τη συνεχή επαγρύπνηση και συντονισμένη πάλη των εργαζομένων της νεολαίας και γενικότερα του ελληνικού λαού".

Επισημαίνει ότι "οι ξένοι εργάτες δεν είναι εγκληματίες, όπως θέλουν να τους παρουσιάσουν, δεν είναι η απειλή για τη χώρα μας, είναι θύματα του κοινωνικού συστήματος που κυριαρχεί στις χώρες τους, όπως και στη δική μας, θύματα που προξένησαν οι ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες. Αυτή την αλήθεια, που επιμελώς κρύβει η αντίδραση, εμείς πρέπει να τη φανερώσουμε σε όλους τους εργαζόμενους. Δε φταίνε για την ανεργία οι ξένοι εργάτες, για το κλείσιμο της "Πειραϊκής - Πατραϊκής" και εκατοντάδων εργοστασίων, για τη διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας, για το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ, για το ότι η νεολαία στην πιο δημιουργική περίοδο της ζωής της στερείται τη μόρφωση, το δικαίωμα στη δουλιά, σπρώχνεται σε ψεύτικους παραδείσους".

Σημειώνοντας πως "το "φταίνε για όλα οι ξένοι εργάτες" το χρησιμοποιεί η άρχουσα τάξη και οι υποτακτικοί της, για να δημιουργεί άλλοθι και να κρύβει τους πραγματικούς αίτιους της ανεργίας και της φτώχειας", τονίζει: "Αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να περάσει, μπορούμε και πρέπει Ελληνες και ξένοι εργάτες να τους χαλάσουμε το παιχνίδι".

Σημειώνει πως σ' αυτά τα πλαίσια κινείται και αυτό το στόχο υπηρετεί η προσπάθεια της Ομοσπονδίας και καταλήγει: "Σ' αυτό θα επιμείνουμε και, παρά τις δυσκολίες, πιστεύουμε θα τα καταφέρουμε. Το μήνυμα που έρχεται απ' το αεροδρόμιο των Σπάτων, όπου Ελληνες και ξένοι εργάτες από κοινού βρίσκονται στον αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση κατακτήσεων, είναι μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Είναι μήνυμα ότι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία βρίσκουν έδαφος εκεί όπου δεν υπάρχουν αντιστάσεις, όπου δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ