Σάββατο 18 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ
Η κυβέρνηση σε ρόλο "Αττίλα"

Λειτουργώντας σαν το "μακρύ χέρι" του πολυεθνικού κεφαλαίου, η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει τον εργασιακό μεσαίωνα

Οι εργασιακές κατακτήσεις στον αιώνα μας, που η κυβέρνηση σκοπεύει να κατεδαφίσει, στηρίζονται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες: το 8ωρο,την πλήρη απασχόληση,τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την κοινωνική ασφάλιση.

Σκοπός της κυβέρνησης είναι να επιφέρει ένα συντριπτικό χτύπημα σε μια σειρά από δικαιώματα που οι εργαζόμενοι εξανάγκασαν τους κεφαλαιοκράτες να τα αποδεχτούν μέσα από πολύχρονους και αιματηρούς αγώνες και που αποτελούν ένα ελάχιστο, βασικό "ιστό" προστασίας, ο οποίος έχει ήδη υπονομευτεί στις μέρες μας. Πελώρια και αποκλειστική ευθύνη γι' αυτή την υπονόμευση έχουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποίες απαξίωσαν τις υπηρεσίες ελέγχου εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας, στήριξαν προκλητικά τους εργοδότες που την καταστρατηγούσαν και επέφεραν αλλεπάλληλα χτυπήματα στο ασφαλιστικό σύστημα.

Σήμερα, η κυβέρνηση υπακούοντας στις εντολές που δίνουν τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για επίσπευση των αντεργατικών αλλαγών, ετοιμάζει το τελειωτικό χτύπημα. Οι αλλαγές αυτές έχουν καθοριστεί πολύ πριν με τη "Λευκή Βίβλο" και πρόσφατα από τις Συνόδους Κορυφής του Αμστερνταμ και του Λουξεμβούργου.

Πολλά από τα μέτρα που έχει ήδη πάρει προς αυτή την κατεύθυνση, όπως οι παρεμβάσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα στα πλαίσια της "διά βίου κατάρτισης", αλλά και τα προγράμματα επιδότησης των εργοδοτών για απασχόληση ανέργων, συμπεριλαμβάνονται και στο λεγόμενο "Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση".Σ' αυτό αναφέρονται και ορισμένα μέτρα που θα ληφθούν με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις, όπως είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η προώθηση των "τοπικών συμφώνων απασχόλησης" και άλλα. Περίπου την ίδια περίοδο θα προωθηθεί και το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα, ο προπομπός της μεγάλης ανατροπής.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org