Σάββατο 4 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσοχή Αλβανοί!

Αλβανοί! Η κραυγή αντηχεί παντού στη χώρα. Η απειλή είναι δίπλα μας. Μπαίνει στα σπίτια μας. Μας ληστεύει. Βιάζει τις γυναίκες μας. Εμείς τους δίνουμε μεροκάματο κι αυτοί αχαριστία. Οι διάβολοι μπούκαραν στην αγγελική κοινωνία μας και τη μαγάρισαν. Εφεραν το έγκλημα, τα ναρκωτικά, τα όπλα. Ιδού ο ένοχος της κακοδαιμονίας μας.

Το γυάλινο παραθυράκι που λέγεται τηλεόραση εκπέμπει κάθε τόσο πολεμικά ανακοινωθέντα. Λες και η χώρα να γέμισε με χιλιάδες ένοπλους συμμορίτες. Πώς θα προστατέψουμε την τιμή μας, την περιουσία μας, τη θρησκεία μας, τη φυλή μας; Αυτοπροστασία συστήνουν ορισμένοι. Αρμόδιοι και μη. Πώς θα γίνει αυτό; Οσοι το προτείνουν, αφήνουν να εννοηθούν πολλά.

"Οι Αλβανοί είναι κακοί μετά τις οκτώ το βράδυ κι όχι όταν δουλεύουν στα χωράφια;", μας λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Καστοριάς Γιώργος Σιαμίδης,με αφορμή την απαγόρευση κυκλοφορίας που επέβαλε στους μετανάστες ο πρόεδρος της Κοινότητας Π. Κεραμιδίου Πιερίας.

Ο Νομός Καστοριάς αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα περάσματα Αλβανών λαθρομεταναστών. Αυτό φαίνεται από τον αριθμό των απελάσεων. Το 1995 διώχτηκαν από το νομό 22.890 άτομα, το 1996 ήταν 31.500, πέρσι 21.500, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 1998 5.600. Τα ελληνοαλβανικά σύνορα στο νομό έχουν μήκος 47 χιλιόμετρα και τα περάσματα είναι ομαλά. Μόλις διασχίσουν το νομό, βγαίνουν στο οδικό δίκτυο της Κοζάνης και από εκεί διασκορπίζονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βέροια, Θήβα.

Οι μεταφορείς

Οι μεταφορείς είναι Ελληνες. Το πρώτο τρίμηνο του 1998 η ΕΛ. ΑΣ. απασχολιόταν με 28 έως 33 υποθέσεις λαθραίας μεταφοράς το μήνα. Από αυτές οι τρεις - τέσσερις πραγματοποιούνταν από Αλβανούς. Από 1-1-1997 έως 31-3-1998 καταγράφηκαν 191 περιπτώσεις παράνομης μεταφοράς λαθρομεταναστών. Οι μεταφορές γίνονται με κλειστά φορτηγάκια. Το "εισιτήριο" είναι 100 χιλιάδες δραχμές για την Αθήνα, 70 χιλιάδες για τη Θήβα και 50 χιλιάδες για τη Θεσσαλονίκη ή τη Λάρισα. Οι ιδιοκτήτες τους, για να γλιτώνουν την κατάσχεση των οχημάτων τους, κάνουν μια μικρή απάτη. Τα αλλάζουν με τους συνεργούς τους. "Ο συλληφθείς ισχυρίζεται ότι δανείστηκε το αυτοκίνητο του φίλου του για μια βόλτα", μας λέει αρχιφύλακας μεταβατικού αποσπάσματος. "Πριν λίγο καιρό σταματήσαμε αυτοκινητοπομπή με τέσσερα ταξί κι ένα ΙΧ. Ο ένας είχε το αυτοκίνητο του άλλου".

Υπάρχουν και περιπτώσεις (πέρσι ήταν 10-15) όπου τα αυτοκίνητα είναι καινούρια ή και πολυτελούς μάρκας. "Οι ιδιοκτήτες τους ξοφλούν τα γραμμάτια με τις λαθρομεταφορές. Εχει πιαστεί ιδιοκτήτης BMW που μετέφερε εννέα άτομα. Τα τρία στο πορτ - μπαγκάζ".

Το έγκλημα στο νομό

Οι Αλβανοί που μένουν στο νομό είναι λίγοι. Στον ΟΑΕΔ Καστοριάς 700 άτομα έχουν καταθέσει αιτήσεις για τη χορήγηση της "πράσινης κάρτας". Οι... εισβολείς έφεραν μαζί τους και το έγκλημα;

Σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ", στο νομό το 1997 μέχρι και τις 31 Μαρτίου 1998 έγιναν δυο ανθρωποκτονίες, 12 ληστείες, 70 κλοπές - διαρρήξεις, 24 παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων, 70 παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και 5 παραβάσεις της νομοθεσίας περί προστασίας εθνικού νομίσματος. Οι μισές περίπου από τις παραπάνω περιπτώσεις έχουν εξιχνιαστεί από την Ασφάλεια. Το 1997 κατηγορήθηκαν 13 αλλοδαποί για κλοπή, 15 για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και 38 για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

"Στην περιοχή μας δεν υπάρχει αύξηση του αριθμού των διαρρήξεων, των κλοπών και των ληστειών. Πριν δυο χρόνια το πρόβλημα αυτό ήταν πιο έντονο στα παραμεθόρια χωριά του νομού" μας λέει αξιωματικός της Ασφάλειας. "Οι περισσότερες κλοπές αφορούν κλεμμένα ΙΧ που χρησιμοποιούν ορισμένοι λαθρομετανάστες για να ταξιδέψουν στο εσωτερικό της χώρας. Αυτά τα εγκαταλείπουν, τα βρίσκουμε και τα επιστρέφουμε στους ιδιοκτήτες τους. Δεν έχουν εντοπιστεί σπείρες. Η δράση των παρανομούντων είναι περιστασιακή".

Κι όμως μετά τη δολοφονία του αστυνομικού Δ. Ζαρομυτίδη από σπείρα Αλβανών που μετέφερε ναρκωτικά, το ψήφισμα της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Καστοριάς ανέφερε: "Εδώ στην Καστοριά φρουρούμε τα σύνορα. Ποια σύνορα; Αυτά που άνοιξαν στην αθλιότητα, τη δολιότητα, την εγκληματικότητα και τη διαφθορά. Κλείστε τα σύνορα με την Αλβανία τώρα. Να ξαναβρούμε την ησυχία μας, την ταυτότητά μας, τον εαυτό μας...

Από στιγμή σε στιγμή θα ξεσπάσει η οργή του λαού και τότε θα αναγκαστούμε να πάρουμε το νόμο στα χέρια μας... "

Αιτήματα των αστυνομικών

Η ανακοίνωση της Τοπικής Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ήταν πιο ψύχραιμη. Οπως και η Τοπική Ενωση Αξιωματικών της ΕΛ. ΑΣ. δε ζητούσε την... κήρυξη πολέμου, αλλά την αύξηση της υπάρχουσας δύναμης των μεταβατικών αποσπασμάτων και της οργανικής δύναμης των Αστυνομικών Διευθύνσεων της Δυτικής Μακεδονίας, την αυστηρότερη εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας που αναφέρεται στην παράνομη εισαγωγή όπλων - ναρκωτικών και λαθρομεταναστών, την άμεση αλλαγή του νόμου περί χρήσης όπλων.

"Ζητάμε τον εφοδιασμό με νέου τύπου αλεξίσφαιρα γιλέκα, λειτουργικά και εύχρηστα, την τοποθέτηση σταθμών ασυρμάτου επικοινωνίας σε όσα οχήματα δεν έχουν και ενίσχυση του κέντρου για καλύτερη επικοινωνία, την άμεση τοποθέτηση αλεξίσφαιρων τζαμιών στα αυτοκίνητα των μεταβατικών αποσπασμάτων και την ενίσχυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς με δέκα τζιπ" μας λέει ο Γ. Σιαμίδης.

Οι συμμορίες

Επίσης "να επισπευσθούν οι εργασίες για την αποπεράτωση του κέντρου υποδοχής αλλοδαπών φυγάδων" προσθέτει ο γραμματέας της Ενωσης Δ. Μάρκου. Το τελευταίο "κτίζεται" εδώ και δυο χρόνια. Θα φιλοξενεί 100 άτομα, τη στιγμή που στην Καστοριά κάθε μέρα συλλαμβάνονται 100-150 λαθρομετανάστες.

Το πρόβλημα με συμμορίες Αλβανών που από την Καστοριά εισάγουν στην Ελλάδα όπλα και ναρκωτικά είναι υπαρκτό. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, το 1997 σε 17 περιπτώσεις μεταφοράς όπλων πιάστηκαν 12 Αλβανοί και δυο Ελληνες. Το πρώτο τρίμηνο του 1998 σε πέντε περιπτώσεις πιάστηκαν εφτά Αλβανοί. Οσον αφορά τα ναρκωτικά το 1996 πιάστηκαν 29 Αλβανοί και 12 Ελληνες, ενώ κατασχέθηκαν 170 κιλά χασίς, το 1997 πιάστηκαν 35 Αλβανοί και 15 Ελληνες και κατασχέθηκαν 436 κιλά χασίς και 130 γραμμάρια ηρωίνη, το πρώτο τρίμηνο του 1998 πιάστηκαν 16 Αλβανοί και 2 Ελληνες και κατασχέθηκαν 2,5 τόνοι χασίς.

"Οι περισσότεροι έχουν σχέσεις με τον ελληνικό υπόκοσμο" μας λέει αξιωματικός της Ασφάλειας. "Χωρίς τα εγχώρια κυκλώματα δεν μπορεί να γίνει η διακίνησή τους. Υπάρχουν Αλβανοί που λειτουργούν ως υπεργολάβοι Ελλήνων κακοποιών".

"Μήπως οι δικοί μας είναι άγγελοι;" αναρωτιέται. "Αν αναπτυχθούν ρατσιστικά φαινόμενα, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Οι αυτοδικίες και η υστερία δε μας συμφέρει. Τι φταίνε οι Αλβανοί, αν μέσα σε αυτούς που έρχονται στη χώρα μας υπάρχουν και κακοποιοί;".

Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πούλαγαν προστασία (2014-12-19 00:00:00.0)
Στρατιώτες συνελήφθησαν για διακίνηση ναρκωτικών (2002-06-11 00:00:00.0)
Νεκρός συνοροφύλακας από εμπόρους ναρκωτικών (2000-06-29 00:00:00.0)
Αυξάνεται τελευταία η διακίνηση χασίς (1998-05-16 00:00:00.0)
Επιχείρηση - "σκούπα" κατά αλλοδαπών (1998-04-10 00:00:00.0)
Για χασίς καταδικάστηκε υπαρχιφύλακας του Κορυδαλλού (1997-04-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ