Κυριακή 1 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το Κιλελέρ σηματοδοτεί τους αγώνες της αγροτιάς

Σταθμός και, ταυτόχρονα, σημείο εκκίνησης των νέων αγώνων, ο φετινός τριήμερος γιορτασμός, που διοργανώνει η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή

Στο φετινό γιορτασμό του Κιλελέρ, που διοργανώνει η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα στις 14, 15 και 16 Μάρτη, οι αγρότες της Θεσσαλίας κι όλης της Ελλάδας θα στείλουν ένα ακόμα αγωνιστικό μήνυμα στην κυβέρνηση και την ΕΕ. Ο αγωνιστικός γιορτασμός του Κιλελέρ έρχεται ως συνέχεια και συνέπεια της τελευταίας μεγάλης αγροτικής κινητοποίησης κι αποτελεί σταθμό και, ταυτόχρονα, σημείο εκκίνησης των νέων αγώνων.

Ο πρόσφατος αγροτικός ξεσηκωμός εμπεριείχε νέα ποιοτικά στοιχεία στην οργάνωση, στο συντονισμό, στις μορφές και το περιεχόμενο της πάλης της αγροτιάς. Σκόπευε στην "καρδιά" του αγροτικού προβλήματος της χώρας μας, στην αντιαγροτική πολιτική των πολυεθνικών του μεγάλου κεφαλαίου, που εφαρμόζουν η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις. Οι αγωνιζόμενοι αγρότες βγήκαν από την τελευταία μάχη πιο έμπειροι, πιο ενωμένοι, πιο αποφασιστικοί, καλύτερα προετοιμασμένοι κι έτοιμοι για τους νέους αγώνες, που θα είναι πολύμορφοι και μακρόχρονοι.

Κέρδη προοπτικής

Συμμετέχοντας στους αγώνες, οι αγρότες έχουν συνειδητοποιήσει:

  • Τις αιτίες που δημιουργούν και οξύνουν τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και της αγροτικής οικονομίας. Γι' αυτό και προσανατολίζουν την πάλη τους εναντίον των καταστροφικών επιλογών και αποφάσεων που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες και εφαρμόζονται στην Αθήνα.
  • Την αδιάκριτη αναγκαιότητα ενωτικού, δυναμικού, οργανωμένου αγώνα για την επίλυση των προβλημάτων και την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής. Γι' αυτό και είναι έτοιμοι να εναλλάσσουν κάθε φορά τις μορφές πάλης, επιζητώντας της καλύτερη αποτελεσματικότητά τους.
  • Τη χρησιμότητα συντονισμού του αγώνα με τους άλλους εργαζόμενους, τα άλλα μεσαία κοινωνικά στρώματα, τη νεολαία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γι' αυτό και στην προοπτική τους βρίσκεται η δημιουργία κοινού λαϊκού μετώπου αντίστασης και αντεπίθεσης στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.
  • Τον ταξικό χαρακτήρα της κυβερνητικής αδιαλλαξίας έναντι των δίκαιων αιτημάτων τους, που συνδέεται και συνδυάζεται με τον κρατικό αυταρχισμό και τη δικαστική ρομφαία. Γι' αυτό και προετοιμάζονται ν' αντιμετωπίσουν νέες επιθέσεις των ΜΑΤ και τη "βιομηχανία" δικών και καταδικαστικών αποφάσεων που συνεχίζεται, οδηγώντας πάνω από 10.000 αγωνιστές στο εδώλιο του κατηγορουμένου.
  • Την υποκρισία της ΝΔ και άλλων κομμάτων, που, ενώ στα λόγια φαίνονται να υποστηρίζουν τους αγρότες, στην πράξη, συντάσσονται με την κυβέρνηση και "αδειάζουν" τους αγώνες, προκειμένου να μην πληγεί η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, με την οποία συμφωνούν και στηρίζουν. Γι' αυτό και αγωνιστές που πρόσκεινται σ' αυτά τα κόμματα και τώρα νιώθουν προδομένοι, ξεπερνούν πολιτικές και κομματικές δεσμεύσεις και συνεχίζουν την πάλη, παρά και ενάντια στην πολιτική αυτών των κομμάτων.

Ολα αυτά και άλλα πολλά αποτελούν τα κέρδη των κινητοποιήσεων και ιδιαίτερα της τελευταίας, που τόσο συκοφαντήθηκε και υποτιμήθηκε από τα μεγάλα ΜΜΕ, που παίζουν το ρόλο του "αβανταδόρου" της αντιαγροτικής πολιτικής.

Προετοιμασίες για νέους αγώνες

Η συνειδητοποίηση αυτών των κερδών του αγώνα τους αποτελεί όπλο του αγροτικού κινήματος στις νέες μάχες. Ετσι εξηγείται γιατί οι "φρουροί των μπλόκων" έφυγαν με ψηλά το κεφάλι και, γυρνώντας στα χωριά τους, άρχισαν, ήδη, να προετοιμάζονται για τον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ και τις νέες κινητοποιήσεις.

Τη βδομάδα που πέρασε, στα χωριά του θεσσαλικού κάμπου πραγματοποιήθηκαν μαζικές συνελεύσεις αγροτών, όπου έγινε ο απολογισμός και συζητήθηκε η πορεία του αγώνα. Στη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής Καρδίτσας, αποφασίστηκαν οι μορφές συνέχισης και κλιμάκωσης της πάλης, με στόχο, σ' αυτό το στάδιο, την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η τοκογλυφική - ληστρική πολιτική της Αγροτικής Τράπεζας - εκατοντάδες αγρότες του νομού απειλούνται με δημεύσεις χωραφιών και σπιτιών για χρέη τους - και τονίστηκε η ανάγκη ενδυνάμωσης του αγώνα για ν' αντιμετωπιστεί η όξυνση της κυβερνητικής επίθεσης σε βάρος των Καρδιτσιωτών αγωνιστών που πρωταγωνίστησαν στις τελευταίες κινητοποιήσεις.

Προχτές Παρασκευή, συνεδρίασε και η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, εκτίμησε τα αποτελέσματα της κινητοποίησης και συζήτησε τη λήψη μέτρων για τον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ (η ανακοίνωση της ΠΑΣΕ δημοσιεύεται σε διπλανή στήλη).

Μέσα στην προηγούμενη βδομάδα, πραγματοποιήθηκαν τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια στη Σάμο, στην Κέρκυρα και στη Λακωνία, ενώ προγραμματίζονται για τις επόμενες μέρες ανάλογα συλλαλητήρια σε άλλες περιοχές της χώρας.

Η κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν ξέμπλεξε με τους αγωνιζόμενους αγρότες, ούτε θα ξεμπλέξει, συνεχίζοντας την τακτική ποινικοποίησης των αγώνων. Η καταδίκη αγωνιστών της αγροτιάς και από τα Εφετεία δείχνει ότι οι κυβερνώντες διαπνέονται από μια εκδικητική μανία και διολισθαίνουν σε φασίζουσα νοοτροπία και πρακτική, που αγγίζει τα όρια της "πολιτικής εκτροπής", αφού η αγροτιά, που αποτελεί σχεδόν το 20% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της Ελλάδας κι απ' αυτήν εργάζονται και ζουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, βιοτέχνες, έμποροι, επαγγελματίες, βρίσκεται υπό διωγμόν.

Θα πρέπει να αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι αυτή η αυταρχική πολιτική της καταργεί δημοκρατικά δικαιώματα του λαού μας και απειλεί τη δημοκρατική ομαλότητα του τόπου.

Ας καταλάβει, όμως, ότι ο ελληνικός λαός δε θα αποδεχτεί ποτέ αυτή την επικίνδυνη κατάσταση και θα αντισταθεί, θα αντεπιτεθεί για να την ανατρέψει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ